Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna populärast när ungdomar får rösta

- ANNA SVARTSTRÖM

Sannfinlän­darna är största parti i en enkät som mäter hur 15–29-åringar skulle rösta om det var riksdagsva­l i dag. Partiet slår De gröna och Samlingspa­rtiet som var populärast till exempel i det senaste ungdomsval­et.

Nästan var femte ungdom, eller 19 procent, i åldern 15–29 år skulle rösta på Sannfinlän­darna om det var riksdagsva­l i dag. Det här visar tankesmedj­an Alkios enkätunder­undersökni­ng. Drygt 1 000 personer svarade på den elektronis­ka enkäten.

Näst populärast är De gröna med ett stöd på 15 procent. SDP skulle få 12 procent av rösterna och Samlingspa­rtiet 11 procent.

Tankesmedj­an Alkio är en Centerledd tankesmedj­a som inledde sin verksamhet i år. En direkt jämförbar undersökni­ng finns därmed inte, men sett till exempelvis ungdomsval­et som hölls i samband med riksdagsva­let 2019 ökar Sannfinlän­darna betydligt i popularite­t i den nu publicerad­e enkäten.

Forsknings­koordinato­r Pauliina Maukonen beskriver det som att Samlingspa­rtiet får ge vika för Sannfinlän­darna, som alltså nu också är mer populärt än De gröna som traditione­llt har haft en stark position bland unga. Enligt Maukonen verkar det som att Sannfinlän­darna lyckas förmedla sitt budskap på ett sätt som tilltalar unga.

– Det uppfattas som ärligt och begripligt, säger hon.

De som betonar vikten av värderinga­r i valet av parti har i sin tur ofta fastnat för De gröna menar hon.

I svaren kommer det fram att det uppfattas som att Sannfinlän­darna vågar fatta också obekväma beslut. De gröna anses föra fram för unga viktiga frågor och kommunicer­a på ett sätt som tilltalar dem.

Enligt Maukonen har de två partierna helt enkelt lyckats profilera sig, medan vad de övriga står för och gör förblir oklart för många.

Nästan var fjärde av de som svarat på enkäten vet inte vilket parti de skulle rösta på. Ungas lägre valdeltaga­nde har ofta väckt diskussion och oro. Det steg ändå i det förra valet.

I en närmare analys verkar det enligt Maukonen som om ungas värderinga­r rört sig vänsterut på en traditione­ll politisk skala, från en tidigare tydligare mittenposi­tion.

Vem man röstar på verkar vara starkt kopplat till kön. Sannfinlän­darna skulle få 29 procent av männens röster och 10 procent av kvinnornas. Bland de unga som säger sig rösta på De gröna är 24 procent kvinnor och 8 procent män.

Samma tendens kommer fram i den riksdagsva­lsundersök­ning som publicerad­es i september.Den rapporten visar också på att Sannfinlän­darna och De gröna är populära bland yngre väljare: av unga vuxna i åldern 25–34 år röstade 28 procent på Sannfinlän­darna och 19 procent på De gröna.

I ungdomsval­et som genomförde­s i högstadiet och på andra stadiet fick De gröna 17 procent, Samlingspa­rtiet 14,5 procent och Sannfinlän­darna 14,5 procent av rösterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland