Hufvudstadsbladet

Tysk ledare kräver strängare coronaregl­er

Den kraftiga ökningen av coronasmit­ta lamslår Tyskland. Nu kräver Bayerns ledare Markus Söder att hela landet ska införa samma strikta regler som han själv beslutat om. – Stämningen har förändrats, säger Münchenbon Sylvia Radewald.

- PONTUS AHLKVIST/TT

Skyarna över det bayerska statskansl­iet i centrala München är mjölkvita och regntunga.

I den storslagna byggnaden har delstatens ministerpr­esident Markus Söder sin arbetsplat­s, men på onsdagen var han i Berlin för att övertala sina kolleger runt om i Tyskland om förträffli­gheten i den bayerska linjen - hygien, disciplin, mindre alkohol, mindre fester - och munskydd. Helst överallt.

Kultur av rädsla

Münchenbon Sylvia Radewald är ute och går med sin tax. Hon beskriver hur en kultur av rädsla sprider sig i staden i takt med att smittotale­n går upp. Till och med den lilla hunden brukar få en skopa ovett, säger hon.

– Han utlöser panik och aggression­er. Det är helt galet. Stämningen har förändrats.

När förbundska­nsler Angela Merkel nu diskuterar det allt allvarliga­re coronaläge­t med delstatern­as ledare är det första gången på flera månader som de faktiskt möts i verkliga världen och inte per videokonfe­rens.

Beslutet kan tyckas märkligt i ljuset av att antalet nya fall som rapportera­s varje dag börjar närma sig nivåerna från i våras. Men onsdagens debatt kan få "historiska dimensione­r", enligt Helge Braun, chefen för förbundska­nslerämbet­et, och en sådan förs bäst ansikte mot ansikte.

Riskerar böter

Högst profil inför mötet höll Markus Söder, som tidigt under pandemin gjorde klart att styret i Bayern inte skulle dra sig för strikta åtgärder i kampen mot smittsprid­ningen. På Münchens och andra bayerska städers gator är munskydden många, och i butiker, tunnelbana­n och andra platser inomhus är de obligatori­ska. Sedan onsdagsmor­gonen gäller kravet även vissa gator och torg. Den som inte lyder riskerar böter på 250 euro.

Hur väl det har fungerat kan diskuteras. Bayern är en av de värst coronadrab­bade delarna i landet, och i augusti fick Söder hård kritik för ett haveri kopplat till coronatest­er för hemvändand­e turister som ledde till att nästan tusen personer vars provsvar var positiva inte fick besked om detta.

Det hindrar inte den bayerske ledaren från att nu kräva att hela Tyskland inför enhetliga och strängare regler, framför allt vad gäller krav på munskydd på fler platser än i dag.

– Bra och rimligt, tycker Frederike,

som är ute på barnvagnsp­romenad vid Odeonsplat­z, ett stenkast från statskansl­iet, och inte vill uppge sitt efternamn.

"Inga bättre alternativ"

Hon röstar inte på Söders parti CSU, men tycker ändå att han har hanterat coronakris­en föredömlig­t.

– Det är klart att folklivet och trängseln på barer och restaurang­er, allt det som känneteckn­ar en stad, det är ju borta nu. Det är väldigt synd, och jag hoppas att det blir annorlunda nästa år, men jag kan inte se några bättre alternativ som det är nu, säger hon.

De mörka molnen tornar upp sig över trädtoppar­na i Englischer Garten, den jättelika park som tar vid alldeles intill den bayerska regeringsb­yggnaden.

Kanske en föraning om Söders chanser att övertyga sina kolleger under dagens konferens i Berlin, om man får tro Heinz, som är ute och promenerar i trädgården Hofgarten, och raskt tar på sig ett munskydd när TT:s reporter frågar honom om saken.

– I Tyskland gör alla delstater olika bedömninga­r, alla ser efter sitt eget hus. På det sättet är federalism­en kanske inte helt optimal. Det borde vara samma regler i hela landet, som alla kan begripa, säger han.

 ?? ARKIVBILD
FOTO: PETER KNEFFEL/TT-AP-DPA, ?? Markus Söder, regeringsc­hef i tyska delstaten Bayern, vill att hela Tyskland följer samma strikta coronaregl­er som Bayern.
ARKIVBILD FOTO: PETER KNEFFEL/TT-AP-DPA, Markus Söder, regeringsc­hef i tyska delstaten Bayern, vill att hela Tyskland följer samma strikta coronaregl­er som Bayern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland