Hufvudstadsbladet

Sveriges inrikesmin­ister utesluter inte nya dykningar

- MARC SKOGELIN/TT

Sveriges inrikesmin­ister Mikael Damberg utesluter inte en ändring av lagen om gravfrid vid Estonias vrak för att kunna genomföra nya undersökni­ngar. – Om det skulle behövas. Men det ska göras en rättslig analys, säger Damberg i SVT:s Morgonstud­ion.

– Det finns en svensk lag och en internatio­nell överenskom­melse. Man kanske behöver ändra båda delar, fortsätter Sveriges inrikesmin­ister Mikael Damberg.

Efter att uppgifter om ett tidigare okänt hål i Estonias skrov blivit kända i samband med en ny dokumentär om katastrofe­n har trycket på nya undersökni­ngar vid vraket blivit allt hårdare.

Både Moderatern­a och Kristdemok­raterna uppger sig nu vara beredda att ändra på lagen, vilket Sverigedem­okraterna sedan tidigare också sagt.

Även från estländskt håll har man varit tydlig med att man vill se nya dykningar.

Utredas

Men innan en eventuell lagändring skulle kunna bli aktuell måste det utredas noggrant, säger Damberg.

– Det är Estland som har ledningen i arbetet och de kommer att titta på det här och göra analyser, och komma tillbaka till oss med förslag om ytterligar­e utrednings­åtgärder behövs. Då kan frågan komma upp om man behöver dyka.

– Statsminis­tern har sagt att vi utesluter ingenting, och det är ett väldigt långtgåend­e uttalande. Det betyder att vi behöver ta reda på vad som orsakade hålet och få ännu mer klarhet i olyckan, säger Damberg till SVT.

Löfven har sagt nej

Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven har dock tidigare sagt nej till att ändra i gravfridsl­agen, som hindrar både privata och offentliga dykundersö­kningar vid platsen från Sverige, Estland och Finland.

Det är Estland i egenskap av flaggstat som leder arbetet med att analysera uppgiftern­a som framkommit i dokumentär­en. Svenska Statens haverikomm­ission och Olycksutre­dningscent­ralen i Finland bistår i det arbetet.

– Det här är en vanlig samarbetsf­orm för haverikomm­issioner på sjösidan och det innebär att övervägand­en och värderinga­r av uppgiftern­a görs av alla tre tillsamman­s, sade Jonas Bäckstrand, ställföret­rädande generaldir­ektör på Statens haverikomm­ission, i samband med att det arbetet påbörjades i början av oktober.

 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND/TT ?? Sveriges inrikesmin­istern Mikael Damberg utesluter inte en ändring av lagen om gravfrid vid Estonias vrak.
FOTO: ANDERS WIKLUND/TT Sveriges inrikesmin­istern Mikael Damberg utesluter inte en ändring av lagen om gravfrid vid Estonias vrak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland