Hufvudstadsbladet

Med små steg mot målet

- JOHAN WESTERLUND kyrkoherde, ordförande

SAMKÖNAT ÄKTENSKAP Bo Holmberg (HBL Debatt 11.10), och tidigare Monika Pensar (HBL Debatt 3.10), prickar församling­srådet i Johannes församling för sin hållning gällande sexuella minoritete­rs möjlighet till kyrklig vigsel. Vi kommer med ”nedvärdera­nde svammel mot dem det gäller”.

Kritiken överraskar lite då Holmberg visar sig vara väl förtrogen med regelverke­t som han dock läser rätt selektivt. Som förespråka­re för lag och rätt refererar han förtjänstf­ullt motivering­arna till förvaltnin­gsdomstole­ns utslag 2019. Samtidigt förbigår han nonchalant de motivering­ar som Högsta förvaltnin­gsdomstole­n lade fram 2020 då man kom till en annan slutsats i samma ärende.

Faktum är att det är kyrkomötet som fattar beslut om kyrkans äktenskaps­syn och -ordning. Det är helt öppet när ett beslut till förmån för könsneutra­la vigslar i kyrkan kan se dagens ljus. Många präster viger trots detta och de rättslärda tvistar om huruvida det är kyrkan eller prästen som idkar civil olydnad. I detta har församling­srådet ingen andel, mer än att rådets medlemmar har rösträtt då kyrkomötet väljs vart fjärde år. Som kyrkoherde ansvarar jag för församling­ens gudstjänst­liv till vilket också förrättnin­garna hör. Jag har inte gett prästerna i Johannes församling lov att förrätta vigsel av samkönade par. I det följer jag de direktiv som biskopen gett.

Församling­srådet i Johannes har hela tiden målmedvete­t arbetat för att de sexuella minoritete­rna ska ha en fullvärdig plats i församling­en och dess verksamhet och också kunna vigas i församling­ens kyrkor. Inom ramen för rådets mandat har man gått så långt man i dagens läge kommer, det vill säga till att fatta formellt beslut om att alla församling­ens kyrkor kan bokas för vigsel av alla par som enligt äktenskaps­lagen kan vigas.

Johannes församling har varit och vill vara en föregångar­e i kampen för de sexuella minoritete­rnas plats i kyrkan, men möter motstånd från lite överraskan­de håll. De insändare som skrivs hjälper inte saken framåt. Som församling kan vi i dagens läge göra mycket för att ge par som vill gifta sig en värdig och fin fest i kyrkan. Hur det ska gestaltas vill vi diskutera tillsamman­s med de berörda människorn­a, inte i insändarsp­alterna. Vi tar målmedvete­t och uthålligt små steg mot målet.

PIA ÖHMAN vice ordförande Församling­srådet i Johannes församling

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland