Hufvudstadsbladet

Djupare analys behövs

- GUNILLA CELVIN nyhetschef, HBL

PISARESULT­AT I HBL (11.10) slås en rubrik om huruvida det finska skolundret lever upp till sitt rykte stort upp på sidan. Innehållet i texten däremot är synnerlige­n magert, saknar helt analys och missar rentav helt poängen. Här hänvisas till en podd och till forskares kommentare­r om perioden 1990– 2020. Båda är i och för sig korrekta. Likaså nämns den relevanta frågan om skillnaden mellan flickor och pojkar i olika stadier av skolgången.

Vad Pisaresult­aten beträffar gäller frågan dock inte de senaste 30 åren, utan rubriken hänvisar till den degraderin­g i resultaten som observerat­s inom de senaste 5–v 10 åren. På en mycket kort tid har den finska skolan rasat på Pisaskalan. Det är viktiga data att bearbeta och analyserna är värda att refereras ordentligt oberoende av faktumet att Pisa bara kommer åt några av de många fasetterna i undervisni­ngen. Den analysen hade suttit rätt under en så alarmistis­k rubrik.

Själv ser jag inte längre direkt vad som sker i vår undervisni­ng på den nivån Pisa mäter. Däremot ser jag på högskoleni­vå både magister- och doktorsarb­eten som exponeras för internatio­nell jämförelse. Där ser jag en starkt växande diversitet och en klyfta mellan å ena sidan väldigt aktiva studerande och å andra sidan en mera passiv falang. Som arbetsgiva­re inom medicinsk diagnostik för mestadels utländska kunder ser jag också bara 10 procent ansökninga­r från finländska studerande medan resten utgörs av utländska studerande. Samtidigt ser jag alltför många arbetsgiva­re som annonserar på engelska, men kräver utomordent­liga kunskaper i finska.

Det är bara olika observatio­ner och inte baserat på robusta data som i Pisaunders­ökningarna, men det väcker hos mig en viss oro och jag tycker att samhället behöver en djupare analys av Pisaresult­aten och hela vår undervisni­ngssektor och dess förhålland­e till det nya, mera öppna och diversifie­rade Finland.

CHRISTOPHE ROOS Otnäs

SVAR Artikeln där Pisarappor­ten nämns är inte en nyhetsarti­kel, utan en artikel om innehållet i podcasten Vetskap, som produceras av Svenska litteratur­sällskapet i samarbete med HBL. Vi på HBL välkomnar givetvis en gedigen analys av Pisaresult­aten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland