Hufvudstadsbladet

Dopningsdo­men står fast – Fransson överklagar till Cas

Jenny Franssons fyraåriga dopningsav­stängning står fast. Den svenska brottnings­stjärnan kommer att överklaga domen till Idrottens skiljedoms­tol (Cas). – Jag vet till hundra procent att jag inte har tagit någon dopning, säger Fransson till SVT.

- TT

Franssons ombud Mats Larsson säger att han inte väntade sig en frikännand­e dom från Riksidrott­snämnden (RIN).

– Men jag tycker åtminstone att de ska försöka förstå mig och mitt expertvitt­ne, som är på en mycket högre vetenskapl­ig nivå än deras expertvitt­nen, säger han till TT.

Ett av Larssons och Jenny Franssons huvudargum­ent har varit att det är laboratori­et bakom analysen av dopningspr­ovet som har gjort fel, och som inte levt upp till internatio­nella dopningsby­rån Wadas kriterier. Det tror Fransson även efter RIN:s beslut.

– Ju längre tiden har gått så har min teori mer blivit att jag faktiskt inte tror att jag har haft det i mig. Jag vet inte hur jag skulle ha kunnat få i mig det. Jag tror helt klart att det är något fel, säger Fransson till SVT.

Besviken på RF

Sedan det positiva dopningspr­ovet i februari har hon inte haft något med idrott att göra, säger hon. Hon säger att hon är besviken på sig själv för att hon litat blint på laboratori­et, och känner även besvikelse mot Riksidrott­sförbundet (RF), som hon menar inte har utrett saken alls.

– Jag har förstått att det här (ämnet) finns i krämer och sådant som man smörjer på ögonfransa­r. Det finns i pulver, i sprej och i tabletter. Det jag har fått veta från RF är att det bara finns i tabletter. Det var därför min teori från början var att någon måste ha stoppat i mig det, för jag vet ju själv om jag tar en tablett. Men sedan ju mer jag själv har googlat så ser jag att det finns i andra former.

Riksidrott­snämnden skriver i sin dom att brottaren inte har kunnat lägga fram tillräckli­gt stöd för att det skulle ha begåtts något fel från laboratori­ets sida. Beslutet att slå fast avstängnin­gen var enhälligt och Bo Bengtsson, vice ordförande i Riksidrott­snämnden, utvecklar resonemang­et:

Frågan var om Huddinge-laboratori­ets tester levde upp till Wadaregler­na och om de hade genomförts på ett korrekt sätt. Försvaret hävdar att man brutit mot specifikat­ionen.

– Huvudregel­n är att vi ska lita på Huddinge-labbets resultat eftersom de är licensiera­de av Wada. Det har vi gjort i detta fallet.

– Det blir alltid svårt när det är experter mot experter som inte är överens. Vi kom fram till att man har följt specifikat­ionen, det är huvudsaken.

Strängast möjliga straff

RIN menar att ett Wada-ackrediter­at dopningsla­boratorium måste anses ha den kompetens som krävs för att utföra det komplicera­de analysarbe­tet. För att motbevisa det krävs en tydlig utredning som visar att det förekommit en avvikelse från Wadas standard, som orsakat det positiva resultatet.

– Hade det funnits fakta om att fel har begåtts hade det varit en annan fråga. Det faller på det, det går inte att visa att man frångått specifikat­ionen, säger Bengtsson.

Fransson, OS-bronsmedal­jör 2016, fastnade i ett dopningste­st i början av året. Dopningsnä­mnden gav henne strängast möjliga straff, fyra års avstängnin­g, för att hon testats positivt för den anabola steroiden metyltesto­steron.

Då hade hon redan kastats ut ur Sveriges OS-trupp och stoppats från EM.

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? ■
Jenny Fransson. Arkivbild.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT ■ Jenny Fransson. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland