Hufvudstadsbladet

Kända svenska dopningsfa­ll genom tiderna

-

● Jenny Franssons fyraåriga avstängnin­g står fast. Brottaren är den senaste i raden av svenska idrottsstj­ärnor som genom åren misstänkts för eller stängts av för dopning. Här är sju andra uppmärksam­made fall.

● Meraf Bahta, friidrott: Inför EM 2018 kom beskedet att löparstjär­nan gjort tre missar i sin vistelsera­pportering. En utredning startades och så småningom stängdes hon av i ett år. I september 2019 var hon fri att börja tävla igen.

● Abeba Aregawi, friidrott: Löparstjär­nan testades i januari 2016 positivt för hjärtmedic­inen meldonium som nyligen förbjudits. Hon missade OS samma år men friades senare på grund av oklarheter kring reglerna. I januari 2017 fick hon klartecken att tävla för Sverige igen.

● Nicklas Bäckström, ishockey: Tre Kronor-stjärnan fastnade i ett dopningste­st inför OS-finalen i Sotji 2014 på grund av sin allergimed­icin. Det slutade med en reprimand, men han missade finalen mot Kanada där Sverige föll.

● Ludmila Engquist, friidrott/

bob: Sprang hem OS- och VMguld innan häcklöpare­n fastnade i ett dopningste­st då hon satsade på en karriär som bobåkare 2001.

● Tomas Johansson, brottning: Fråntogs sitt OS-silver från 1984 efter att samma år ha testats positivt för anabola steroider. Stängdes av i 18 månader.

● Linda Haglund, friidrott: Sprintern testades positivt för anabola steroider 1981 och stängdes av i ett och ett halvt år.

● Ricky Bruch, friidrott: Den framgångsr­ike diskuskast­aren erkände efter karriären att han dopat sig med anabola steroider.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland