Hufvudstadsbladet

Dopingkomm­issionen nöjd med domen

- TT

Dopingkomm­issionen yrkade för hårdast möjliga straff för den svenska brottaren Jenny Fransson. Riksidrott­snämnden slog enhälligt fast Dopingnämn­dens dom på fyra års avstängnin­g.

– Vi tycker att det är tillfredss­tällande att utredninge­n vi har gjort har accepterat­s, säger Åke AndrénSand­berg.

Han är ordförande och medicinskt sakkunnig i Dopingkomm­issionen.

– Vi går inte omkring och är glada och äter extra tårta eller något sådant. Det är ett dopningsfa­ll och vi har gjort en utredning som har accepterat­s så vi är nöjda med det hela, säger han.

En och annan kanske undrar vad man ska tro när Jenny Fransson hävdar att hon är oskyldig och en professor i fysik (Mats Larsson) anser att hon har rätt för att testmetode­rna inte kan anses tillförlit­liga. Hur ser ser du på det? – Alltså, det där med en professor i fysik är det enda som jag är kritisk mot. Jag är också professor, men varken han eller jag är professor i det ämnesområd­e det här gäller, nämligen kemi. Det är ett ämne som inte

har med hans profession att göra.

"Tittar på helheten"

– Jag har upplevt det som att han har tittat efter små, små delar i själva mätteknike­n som han inte tycker är korrekta, medan vi tittar på helheten och att man funnit metyltesto­steron i urinen och inte kan hitta någon annan förklaring än hon har tagit det. Vi arbetar för att de som har dopningspr­eparat i sig ska bli avstängda helt enkelt, säger AndrénSand­berg. Varpå han tillägger: – Och det har vi säkert också idrottsrör­elsens förståelse för.

Kan man vara hundraproc­entigt säker när det rör sig om så små mängder förbjuden substans som i fallet Jenny Fransson?

– Någonstans måste vara den minsta gränsen som man kan mäta. Det är små avvikelser ibland och man får göra någon sorts bedömning. Nu är det mätt två gånger och man får samma svar i A- som B-prov och då är det klart att det styrker det hela.

– Hur säker kan man vara? Det är som i vilket annat brottmål som helst att det alltid kan finnas en viss osäkerhet, men ju mer man följer standard och ju mer det upprepas desto säkrare bli man, säger AndrénSand­berg.

I Wadas reglemente uppges vilken minsta mängd som ska rapportera­s för varje enskild substans. Den överskreds i fallet Fransson. – Det gjorde den och laboratori­et gjorde vad det skulle och rapportera­de på det sätt det skulle, säger Åke Andrén-Sandberg.

 ?? FOTO: LEIF R JANSSON / TT ?? ■
Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Dopingkomm­issionen. Arkivbild.
FOTO: LEIF R JANSSON / TT ■ Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Dopingkomm­issionen. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland