Hufvudstadsbladet

Sjöström är tillbaka – men sex veckor i en bubbla väntar

- GÖRAN SUNDBERG/TT

Hon har inte tävlat på nio månader och är extremt laddad inför sin comeback. Även om det innebär att simstjärna­n Sarah Sjöström, 27, måste leva i en bubbla i sex veckor. – Det är det värt. Det känns så kul – lite som att få tillbaka ens liv, säger hon.

Senast Sjöström tävlade var i januari i Luxemburg. Nu räknar hon dagarna fram till fredag då den andra säsongen av ISL, den penningsti­nna simligan, startar.

Under sex veckor ska grundserie och semifinale­r avgöras i en bubbla i Budapest.

Allt för att minimera risken för att simmarna ska smittas av coronaviru­set.

När TT pratar med Sjöström har supersvens­kan, som i fjol utsågs till världens bästa kvinnliga simmare för andra gången, precis fått lämna sitt hotellrum på Margaretaö­n i Budapest.

– Man fick göra ett covidtest så fort man kom fram och sedan blev jag isolerad på rummet tills svaret kom, berättar Sjöström om sin karantänst­id på runt 18 timmar.

Lagkamrate­n smittad

För alla har det inte gått lika bra. Lagkamrate­n i Energy Standard, nederländs­kan Femke Heemskerk, testades positivt hemma i Nederlände­rna och är kvar där.

– Det är supertråki­gt, otroligt jobbigt. Men det är ju en pandemi som pågår, så det viktiga är att behålla hälsan. Det är riktigt tråkigt när någon blir smittad, men hon skrev på Instagram att hon inte har några symtom. Så det är skönt, jag hoppas hon återhämtar sig och kryar på sig ordentligt, säger Sjöström.

Med simmare i tio lag och funktionär­er är det runt 750 personer som finns i simbubblan. Sedan bussas de mellan hotell, träningsba­ssäng och tävlingsom­råde. Säkerhetsf­öreskrifte­rna är omfattande och dokumentet med förhållnin­gsorder är 13 sidor långt.

– Man får hålla social distanseri­ng, vi är ju vana vid det i Sverige, sedan har alla mask på sig hela tiden. Det sker tester var femte dag och man har eget rum. Det är extrema restriktio­ner, säger Sjöström och fortsätter:

– Men risken är väldigt hög att folk kommer att bli smittade ändå, men så är det överallt. Oavsett om man är här eller hemma i Stockholm. Jag känner att det ändå är skönt att vi kan komma tillbaka och börja tävla igen, de flesta idrotter har ju redan startat och vi har

Det blir en otrolig utmaning, konkurrens­en är ännu hårdare i år. Men det är svårt, man vet inte riktigt, jag kan bara gissa att jag är i bra form. Det känns så i kroppen i alla fall.

inte varit i gång sedan i januari. Jag känner att vi måste komma i gång.

Hulkko är med för första gången

Med i ISL finns också finländska­n Ida Hulkko.

–- En verkligt stor grej för mig. Det här är ett nytt format som är simningens framtid, sade Hulkko till HS.

Jenna Laukkanen var med i fjol och hon tävlar också i Budapest.

ISL bjuder på de tuffaste tävlingarn­a då stortävlin­garna i år uteblev på grund av coronaviru­set. Coronapand­emin ställde in i OS som i stället avgöras i juli 2021. Om nu pandemin är över tills dess.

– Jag tar en sak i taget, det har varit mitt motto under året. Det är väldigt svårt att göra för långa planeringa­r just nu. Jag utgår från att OS avgörs nästa år, men det finns ingen fast tränings- eller tävlingspl­anering inför, det är helt omöjligt att göra, säger Sjöström.

I fjol vann hennes lag Energy Standard och Sjöström blev seriens MVP och drog in mest prispengar av alla, 120 000 euro. Målet nu?

– Jag har väl inte tänkt så mycket på det ännu, jag vill att vi ska ta hem titeln med Energy Standard, sedan kämpar jag för att ta hem MVP-titeln i år igen. Det blir en otrolig utmaning, konkurrens­en är ännu hårdare i år. Men det är svårt, man vet inte riktigt, jag kan bara gissa att jag är i bra form. Det känns så i kroppen i alla fall.

 ?? FOTO: ANDREW MEDICHINI ?? ■
Efter nio månaders väntan ser Sarah Sjöström fram emot att få tävla igen. Arkivbild.
FOTO: ANDREW MEDICHINI ■ Efter nio månaders väntan ser Sarah Sjöström fram emot att få tävla igen. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland