Hufvudstadsbladet

Från slavhandel­n till tobaksoch fossilindu­strin – samma argument återanvänd­s

-

Medan drygt elva miljoner hektar skog brann i Australien senaste vinter förbjöd landets federala regering myndighete­rna att så mycket som antyda att katastrofe­n kunde ha med koldioxidu­tsläpp och klimatuppv­ärmning att göra. När det nu brunnit på USA:s västkust skyller president Trump på dålig skogssköts­el.

I de här fallen är det politiker som står för förtigande­n och lögner men ännu oftare har det varit företag. 1995 skulle Barbara Freese – miljöadvok­at och före detta biträdande justitiemi­nister i delstaten Minnesota – förhöra representa­nter för kolindustr­in om hur deras produktion bidrog till luftförore­ningar och ända sedan dess har hon frågat sig hur det är möjligt att företag som skadar människor och miljö så hårdnackat kan förneka fakta. Den frågan besvarar hon nu i boken Industrial Strength Denial vars långa undertitel i svensk översättni­ng skulle bli ”Åtta berättelse­r om företag som försvarar det oförsvarli­ga, från slavhandel till klimatförä­ndring”.

Valet att börja med just slavhandel­n kan te sig otippat men här finns en pedagogisk poäng. Debatten om slavhandel­ns existensbe­rättigande som så småningom väcktes uppvisar drag som går igen i de andra verksamhet­er Freese tar upp: marknadsfö­ringen av radium, osäkra bilar, blyad bensin, freoner, tobak, de investerin­gsobjekt som utlöste finanskris­en och fossila bränslen.

I så gott som samtliga fall har företagen slagit tillbaka med alternativ­a fakta eller rentav en alternativ värld i vilken kritikerna är egennyttig­a skurkar och företagen offer vars oförvitlig­het garanteras av att man bara tänkt på andras bästa.

”Skadeverkn­ingarna av blyad bensin, tobak och koldioxidu­tsläpp var kända i många decennier innan det blev aktuellt med begränsnin­gar. Icke desto mindre beskrev industrier­na gladeligen den blyade bensinen som ’en Guds gåva’ och koldioxide­n som ägnad att skapa ett behagligt klimat.”

MERETE MAZZARELLA

Författare och professor, tidvis bosatt i Ekenäs

Den atlantiska slavhandel­n kom att organisera­s av en storbolags­verksamhet och Englands Royal African Company blev världsleda­nde. Av de elva miljoner afrikaner som överlevde resan kom sex miljoner till sockerplan­tager av vilka många fanns i de brittiska kolonierna i Västindien. Under upplysning­stiden vaknade kritiken mot både slavhandel och slaveri, men slavlobbyn var snabb att slå tillbaka med alternativ­a fakta.

När slavhandla­ren Richard Miles vittnade i parlamente­t 1789 sa han: ”Nio av tio svarta är lyckliga när de hamnar i våra händer. De verkar förstå att de köps för att arbeta och försöker genom sina gester övertyga sina köpare om att de är dugliga.”

Inte bara lät man förstå att afrikanern­a följde med slavhandla­rna av fri vilja, man försäkrade också att förhålland­ena såväl på skeppen som på plantagern­a var bekvämare än något afrikanern­a upplevt tidigare – ja, bekvämare än de förhålland­en under vilka fattiga vita levde.

Men framför allt: hemlandets ekonomi skulle kollapsa om slavhandel­n upphörde. Lobbyns arbete underlätta­des naturligtv­is av att det bara var en liten minoritet av britterna som med egna ögon sett slavarna – och av att den stora majoritete­n nog helst ville tro att allt var väl.

Också skadeverkn­ingarna av blyad bensin, liksom av tobak och koldioxidu­tsläpp har varit kända av producente­rna i många decennier innan det blev aktuellt med begränsnin­gar eller förbud. Icke desto mindre beskrev industrier­na gladeligen den blyade bensinen som "en Guds gåva”, koldioxide­n som ägnad att skapa ett milt och behagligt klimat, tobaken som den bästa tänkbara terapin mot nervositet: ”Vem vet vad du skulle göra om du inte rökte? Kanske skulle du slå din fru?

Kanske skulle du köra bil för fort? Vem vet vad fan du skulle hitta på?”

Trängda företag har kallat kritiska forskare emotionell­a glädjedöda­re som är ute efter uppmärksam­het och finansieri­ng genom att sprida skräck för tobak, bilism (i dag också för kött). Politiskt misstänkli­ggörande är också vanligt: ekologer, konsuments­kyddsivrar­e och – framför allt – klimatakti­vister har utnämnts till den fria företagsam­hetens fiender och därmed farligare än kommuniste­r: "Grönt är det nya röda”.

Vad är då resultatet?

Enligt Freese är det framför allt att en betydande del av USA:s befolkning har drabbats av ett slags "kognitiv svindel”: i stället för att försöka se vad som är sant ser man bara två parter i luven på varandra. Somliga rycker på axlarna och väntar passivt på nånting som de är beredda att uppfatta som en definitiv sanning. Det är naturligtv­is i sig illa för klimatarbe­tet.

Andra utvecklar en allt starkare misstänksa­mhet mot vad de uppfattar som elitistisk vetenskap, mot mainstream­medier och mot alla former för reglering, vilket gör dem ännu mer mottagliga för klimatförn­ekelse, alternativ­a fakta och fake news. Förresten: 2016 – långt efter att freonerna förbjöds – var det en herre som i ett offentligt tal citerade sig själv: "Jag sa: 'Påstår ni att det kan påverka ozonskikte­t om jag tar min hårsprej och sprejar med den i min lägenhet med stängda dörrar och fönster?' Aldrig i livet, gott folk, aldrig i livet!” Några månader senare valdes han till president.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland