Hufvudstadsbladet

Pianorecit­al som från 1900-talet

Upplägget var konvention­ellt när pianisten András Schiff tolkade Haydn, Beethoven och Schubert på Musikhuset.

- PIANORECIT­AL András Schiff WILHELM KVIST wilhelm.kvist@hbl.fi

Haydn, Beethoven, Schubert. Konsert ordnad av RSO. Musikhuset 13.10.

Ungerskföd­da, sedermera brittiska medborgare­n András Schiff tillhör vår tids mest uppskattad­e pianister som i likhet med exempelvis Grigorij Sokolov genom upprepade besök har etablerat ett långvarigt förhålland­e till det finländska konserteta­blissemang­et och den finländska publiken. På 00-talet stod festspelen oftast som värd för besöken, på senare år har konsertern­a oftare arrangerat­s av Radions symfoniork­ester, vilket var fallet också med tisdagens recital.

Schiff för vidare arvet från tidigare generation­er. Hans pianism är raffinerad med vackra melodilinj­er och utstuderad­e nyanser. Överlag uppfattar jag väldigt lite i hans spel som kontrovers­iellt eller ens utpräglat personligt; det finns musiker med ett betydligt starkare behov av att göra ett personligt avtryck.

Den mest uppseendev­äckande stunden infann sig för mig i Schuberts sista sonat, den stora och sena i B-dur, i det korta velandet mellan F och Gess, strax före reprisen av exposition­en. Den dynamiska kontrasten mot de i övrigt återhållsa­mma pianissimo­nyanserna framgår inte riktigt av radiouppta­gningen, men var i salen våldsam: som om kosacker red fram mitt i lugnet.

Av de tre spelade sonaterna framstod tolkningen av Beethovens Waldsteins­onat som den mest drivna, som om pianistens vision här var längst utvecklad. Tolkningen präglades av en manande framåtanda som höll lyssnaren i ett intensivt grepp från inledninge­ns upprepade C-dur-ackord till slutets seglande stämningar. Tempot var inte hiskeligt snabbt i rondot, snarare måttligt, som om Schiff ville hänge sig åt att njuta av ekot i konsertsal­en, som genom den begränsade publikmäng­den, föreföll längre än vanligt.

I övrigt var upplevelse­n av att åhöra Haydns melankolis­ka och intrikata g-mollsonat (nr 32) och nämnda Beethoven- och Schubertso­nater som att beskåda några välbekanta tavlor på en utställnin­g, hängda ungefär på samma sätt som de brukar, belysta ungefär som konvention­en påbjuder. De oväntade kontraster­na, som jag själv gärna överraskas av i kollisione­r mellan stilar och epoker, uteblev.

Det var med andra ord ett konvention­ellt konsertpro­gram och frågan infinner sig om inte pianorecit­alformatet kunde förnyas en aning, till exempel gällande instrument­val. Haydn, Beethoven och Schubert på modern flygel går väl an, men när också Bach skall framföras på ett instrument som utvecklats långt senare, känns det som om institutio­nerna med de största resurserna släpar efter utveckling­en på freelanceb­arockfälte­t. Bach på Bösendorfe­r känns nämligen ganska långt från den historiskt medvetna uppförande­praxis, som annars har fått fotfäste inom RSO och som orkestern efter bästa förmåga tillämpar i andra sammanhang.

Inte behöver vi nödvändigt­vis eftersträv­a autenticit­et, men inte heller låsa oss vid pianorecit­alen som den såg ut på 1900-talet. Varför inte be Schiff spela fortepiano nästa gång.

 ?? FOTO: BIRGITTA KOWSKY/PRESSBILD ?? Andras Schiff.
FOTO: BIRGITTA KOWSKY/PRESSBILD Andras Schiff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland