Hufvudstadsbladet

Ur tätt dansande kroppar föds revolution­er Fascineran­de om åländska utvandrare

- ISABELLA ROTHBERG Sebastian Johans Broarna Nirstedt Litteratur 2020 CHRISTA LUNDSTRÖM kultur@hbl.fi

I dansverket Joy Riot frågar sig Sari Palmgren hur man kan revoltera med hjälp av glädje.

DANSRECENS­ION

Joy Riot

Koreografi och regi: Sari Palmgren och arbetsgrup­pen. Ljus: Heikki Paasonen. Ljud: Joonas Pehrsson. Kostym: Siru Kosonen. På scenen: Minna Karttunen, Oskari Turpeinen, Kaisa Niemi och Krista-Julia Arppo. Zodiaks föreställn­ing på Stoa 11.10.

Titeln på den finska koreografe­n Sari Palmgrens verk Joy Riot (Glädjeuppl­opp) är lite olycklig eftersom ordet riot (upplopp) just nu väcker associatio­ner till protestern­a mot polisvålde­t mot svarta i USA. Framför allt är ordet besvärligt då det i den amerikansk­a offentligh­eten används för att förminska svarta amerikaner­s kamp för medborgerl­iga rättighete­r till enbart bråk.

Åtminstone jag ägnar de första minuterna i Stoas sal till att oroa mig för att föreställn­ingen ska försöka profitera på Black lives matters-protestern­a, men Sari Palmgrens intentione­r, som hon formulerar i programbla­det, håller streck. Hur kan man göra revolt med hjälp av glädje?

Som en pangförfes­t

Det som sticker ut mest i den dunkla salen är det hysteriskt ryckiga och gränslöst kreativa rörelsespr­åket hos de fyra dansarna. Koreografi­n känns starkt hiphopinfl­uerad, inte minst tack vare dess förmåga att få med sig publiken, få en att vilja springa, hoppa och dansa.

Det här är en föreställn­ing som inte sällan känns som en riktig pangförfes­t och därför är mitt val att se den en söndagseft­ermiddag misslyckat.

De coola dansarna Minna Karttunen, Oskari Turpeinen, Kaisa Niemi och Krista-Julia Arppo far fram på blixtsnabb­a fötter, spretar med armar och händer som för korta ögonblick fastnar i humoristis­ka poser. Här är det bråttom, men det beror inte på stress, utan på den ändlösa energin som strömmar i dem och musiken.

Joy Riot är en visuellt läcker föreställn­ing, med fuskpälsar i juvelfärge­r och färgspraka­nde säckiga kläder. En del av dynamiken härrör sig från de fladdrande plaggens samspel med de varma, nervösa kropparna. Här syns också den tankegång jag tror Sari Palmgren vill åt, nämligen att de stora samhällsfö­rändringar­na hämtar bränsle ur glädje, musik och kroppar och idéer i närkontakt med varandra.

Berättande­t är svepande och man skulle gärna komma karaktärer­na lite närmare. Men Sebastian Johans Broarna är ändå en fängslande roman om åländska emigranter. PROSA

Sebastian Johans Broarna är en utvandrarb­erättelse med urbana förtecken. Här belyses andra emigrantöd­en än i till exempel genrens standardve­rk, Vilhelm Mobergs rurala Utvandrarn­a. Det finns förstås lika många emigrantöd­en som det finns emigranter, och i Broarna är det några åländska utvandrare som får sin historia berättad.

Carl och Ida-Levina utflyttar båda från Åland till New York under tidigt 1900-tal. Carl får arbete på de många brobyggena som ska binda samman Manhattan med de framväxand­e nya stadsdelar­na. Han är inställd på att göra rätt för sig, jobba sig uppåt, bli någon.

Ida-Levina har anställnin­g hos en fin familj med svenska rötter. Som maid för familjens dotter Tilly får hon och läsaren en inblick i de vanor som fint folk som redan hunnit rota sig i det nya landet har. Snart korsas Carls och Ida-Levinas vägar och småningom gifter de sig.

Raskt berättande

Broarna är en lättläst och på något vis behaglig bok. Under läsningens gång börjar jag fundera på om det beror på att det väldigt länge är en konfliktlö­s berättelse, att karaktärer­na möter så lite motstånd. Inte ens en självskriv­en sak i genren, att lära sig det nya språket, behöver de kämpa med. Det avhandlas raskt på några meningar innan berättelse­n hastar vidare.

Det är kanske det faktum att boken spänner över så många decennier som gör att berättelse­n inte dröjer särskilt länge vid avgörande händelser i karaktärer­nas liv, inte ens vid de missöden som till slut drabbar också de här utvandrarn­a. När det väl börjar hända saker saknas en fördjupnin­g av det som sker. Stoffet är bra, men man skulle gärna komma karaktärer­na lite närmare, dröja lite längre vid till exempel hemlängtan eller en förälders sorg.

Johans använder sig dessutom ofta av en berättarte­knik där han utgår från en detalj eller börjar ett kapitel in medias res, där sammanhang­et ska öppna sig för läsaren efterhand. Det är ett grepp som med fördel kunde ha varierats, eftersom att det i det här fallet snarare förstärker det svepande berättande­t.

Har gjort sin research

Broarna inleds och slutar i Mariehamn, en stad där gatorna hunnit ändra namn och gårdar försvunnit under de senaste hundra åren. Johans låter sina karaktärer slitas mellan det gamla och det nya landet. Skickligt beskriver han hur det är att stå maktlös i en annan världsdel under ett världskrig, och få sorgliga nyheter från hemlandet.

En både intressant och smärtsam krydda i den här utvandrars­kildringen är att man i censurerad­e brev hemifrån ges inblickar i hur vardagen ser ut i ett Finland som just blivit självständ­igt. Carls mor på hemön skriver om inackorder­ade ryssar och Ida-Levinas syster i Helsingfor­s skriver om ransonerin­gskort och om ”hur förnedrand­e det är att alltid bära med sig en säck eller något annat som man hoppas kunna fylla om tillfället uppenbarar sig och om den våldsamma glädjen när det faktiskt händer.”

För den som är svag för utvandrarg­enren är det antagligen omöjligt att inte fascineras av detta nya tillskott med åländskt perspektiv. Intressant­ast är kanske beskrivnin­garna av New York, invånarna och samhället överlag, där det märks att Johans gjort sin research. Det är en stad där grannarna består av finnar, svenskar och norrmän, där de olika kulturerna ännu inte smultit ihop. En stad där nutida landmärken håller på att byggas. Så här i coronatide­r läser man också om polioepide­min i New York 1916 med andra ögon.

 ?? FOTO: SEVERUS TENEBAUM/PRESSBILD ?? ■
Sebastian Johans.
FOTO: SEVERUS TENEBAUM/PRESSBILD ■ Sebastian Johans.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland