Hufvudstadsbladet

Förnedrand­e kommentare­r möter kvinnorna i filmbransc­hen

- ANNIKA HÄLLSTEN

Jämställdh­eten är fortfarand­e fjärran inom den finländska film- och tvbransche­n. Drygt 80 kvinnliga filmmakare vittnar om bristande jämställdh­et på jobbet, i en undersökni­ng gjord av Aalto-universite­tet och organisati­onen Women in Film and Television Finland. Kvinnorna har färre nätverk vilket försvårar sysselsätt­ningen. Eftersom produktion­sstöd tenderar att gå till ett litet antal produktion­sbolag är nätverk viktiga. De får lägre lön, mindre personliga arbetsstip­endier och lägre produktion­sstöd. Dessutom bemöts projekt, initierade av kvinnor, illa. I förhandlin­gar om finansieri­ng och utveckling­sstöd måste kvinnorna utstå förminskan­de och diskrimine­rande kommentare­r, ibland kommentera­s åldern och utseendet. Detta framkommer i en annan undersökni­ng, genomförd av arbetsgrup­pen Pieni aihe, som består av kvinnliga filmmakare.

– Bristen på jämställdh­et är uppenbar och den kvinnliga potentiale­n en outnyttjad resurs säger Raija Talvio som är professor i film- och tvmanusarb­ete vid Aalto-universite­tet.

Men också ljusglimta­r finns. Allt fler kvinnor regisserar och av de produktion­sstöd som Finlands filmstifte­lse beviljade i fjol gick 51 procent till kvinnliga filmmakare. Året därförinna­n var motsvarand­e siffra 25 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland