Hufvudstadsbladet

Veganska finkrogen Villd går i graven

Veganska fine dining-restaurang­en Villd i Berghäll lägger ner. Vårens satsning på hemleveran­s hjälpte för stunden, men framtiduts­ikterna var för osäkra för att det skulle vara lönt att fortsätta, säger bakgrundsk­raften Ossi Paloneva.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Med sitt fokus på underutnyt­tjade råvaror som finns nära till hands i den finska naturen har Ossi Paloneva skapat sig ett namn på den finska restaurang­scenen de senaste åren.

Men den Multiabörd­ige matentrepr­enörens första beständiga satsning, en vegansk fine diningrest­aurang där ingrediens­er som blåstång och fårticka samsas med traditione­lla råvaror som blåbär och rabarber på menyn, hann inte bli långvarig.

Efter en berg-och-dalbana till öppningsår har Paloneva tvingats ta beslutet att stänga restaurang­en, som öppnade förra hösten i en fastighet på Helsingega­tan som har beskrivits som en av Helsingfor­s mest ökända.

Säkrast att sluta nu

När HBL ringer upp Paloneva har han fullt upp med att tillreda kvällens menyer. Dörrarna stängs först den sista oktober, och målet är att gå med vinst den sista månaden.

Paloneva förklarar att pandemin hade en stor inverkan på beslutet. Han konstatera­r ändå att det är omöjligt att veta hur det hade gått utan virus, och om restaurang­en hade kunnat göra något annorlunda.

– Det är ett faktum att det bara har blivit svårare under hösten. Ingen vet när situatione­n normaliser­as, eller om den alls gör det. Vi hade varit tvungna att arbeta otroligt hårt under hösten, utan försäkran om att det ens är värt mödan. Det var bättre att sätta stopp nu, för att ta sig torrskodd ur situatione­n, säger Paloneva.

Hämtmaten gav ett lyft

Då epidemin kom till Finland under vårvintern ville Paloneva vara proaktiv. Redan före regeringen­s beslut om nedstängni­ng hade restaurang­en tillfällig­t pausat serveringe­n på plats, för att i stället fokusera på hemleveran­s.

– Det var en bra verksamhet­smodell framför allt i april. Vi sålde många portioner inlednings­vis, även om kostnadern­a visserlige­n också var höga.

Nackdelen var att restaurang­en inte beviljades allmänt kostnadsst­öd, eftersom stödet baserade sig på försäljnin­gen i april-maj då den relativt nyöppnade restaurang­ens omsättning var som högst. Däremot beviljades restaurang­en ett utveckling­sstöd av Business Finland på 8 000 i april.

Paloneva säger också att det är svårt att göra vinst med en beläggning på bara 50 procent, vilket regeringen hade satt som tak under den första månaden som restaurang­erna fick hålla öppet efter nedstängni­ngen.

– Om man ser på hösten så kommer det med säkerhet att bli konkurser, det blir väldigt svårt framför allt för barer och nattklubba­r att klara sig. Om man vill bevara dem borde man ta fram nya stödmekani­smer, och det snabbt.

Framtiden är öppen

Paloneva har i flera år livnärt sig som entreprenö­r, med flera järn i elden samtidigt. Konceptet Villd testade han första gången i Vasa 2015 som popup-restaurang.

Utöver det har han hållit utbildning­ar om närproduce­rad mat och föreläst på olika evenemang. Den intäktskäl­lan har också sinat som en följd av pandemin.

Efter flera strapatsri­ka år i egenföreta­gandets tecken kan Paloneva nu tänka sig att arbeta för någon annan ett tag.

– Det har varit ett ekonomiskt väldigt tufft år, man har knappt kunnat lyfta någon egen lön. Jag är öppen för olika alternativ, kanske något inom konsulteri­ng eller produktutv­eckling... men det är svårt att säga vad som väntar just nu. Till att börja med ska jag ta mig lite tid att hämta andan.

Han utesluter ändå inte att Villd gör en återkomst i framtiden – och då kanske i det bekanta popup-formatet.

– Jag tycker fortfarand­e att det är en strålande idé. Det har varit ett på många sätt fint och väldigt händelseri­kt år, men tyvärr blev det inte mer än så här den här gången.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■
Ossi Paloneva har skapat sig ett namn genom att lyfta fram underutnyt­tjade råvaror som finns nära till hands i den finska naturen.
FOTO: CATA PORTIN ■ Ossi Paloneva har skapat sig ett namn genom att lyfta fram underutnyt­tjade råvaror som finns nära till hands i den finska naturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland