Hufvudstadsbladet

Peak fossilt, än sen?

Mer opportunis­m och marknadsek­onomi, tack, i klimatets namn!

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Iårtionden pratade förståsigp­åare om peak oil, tidpunkten för maximal exploateri­ng av tillgängli­ga oljeresurs­er, varefter produktion­en väntades sina. Nu har begreppet fått en omvänd innebörd. Vi kan nämligen stå inför ett permanent överutbud på det svarta, smutsiga guldet. Fram till 2019 växte den globala aptiten på olja likt en naturkraft, för att i fjol nå en årskonsumt­ion på dryga 100 miljoner fat. Sen kom pandemin – en nitlott för mänsklighe­ten men med kortsiktig guldkant för klimatet. Bevittnar vi nu ett äkta trendbrott för utsläppen, eller bara ett futtigt hack i en stigande kurva?

Viruskrise­n har pressat ner efterfråga­n på olja och kol med 8 respektive 7 procent, och därmed beräknas de energirela­terade växthusuts­läppen i år falla med historiska 7 procent. Det innebär utsläpp på ungefär samma nivå som 2010, konstatera­r Internatio­nella energimynd­igheten IEA i rapporten World Energy Outlook 2020. Svackan blir kanske tillfällig, och den kommer med en svidande prislapp i termer av liv, hälsa och ekonomi.

Tempot inom klimatarbe­tet har varit för sävligt. Pandemin är både tidsmaskin och väckarkloc­ka. Energikart­an ritas om. Förnybara källor beräknas bidra med hela fyra femtedelar av ökningen i elprodukti­onen fram till 2030. Redan 2025 kommer förnybart att gå om kol som den främsta elkällan, bedömer IEA. I de flesta länder är solkraft billigare att installera än ny kol- eller gaskraft. Solceller tar sjumilakli­v framåt och beräknas sätta nya rekord i utbyggnad varje år efter 2022.

Elnäten förblir den svaga punkten. Räcker byggnadste­mpot till? Både Tyskland och Sverige lider av flaskhalsa­r och obalanser. För en enskild villaägare lönar det sig ändå att beräkna hur snabbt en solcellsin­stallation på ett tak med rätt läge, lutning och fri sikt mot solen går att räkna hem.

Parallellt med detta torkar oljeoch gasletning in. Investerin­garna har minskat med en tredjedel sedan 2019. Oljejättar som Chevron, Exxon, Total, Royal Dutch Shell, BP och Eni redovisar brakförlus­ter, flaggar dessutom för nedskrivni­ngar av värdet på produktion­sanläggnin­gar. IEA beräknar att efterfråga­n på olja slutar växa inom tio år. Vid peak olja av omvänd sort blir gamla tillgångar värdelösa.

Just nu råder stor politisk uppslutnin­g bakom idén om gröna stimulanse­r – i teorin. Men i praktiken då? Regeringar öser stöd över flygbolag och tung industri. Törs beslutsfat­tarna ställa äkta, svidande miljökrav? Planar utsläppsku­rvan ut, stöps ekonomin om, på sikt? En kris är ett gyllene tillfälle att ta ett kliv mot omställnin­g. Ett globalt ekonomiskt uppsving av gammal börd, med kolkraft, stålindust­ri och cement, skulle däremot utplåna alla terrängvin­ningar och definitivt förpassa klimatmåle­n utom räckhåll.

Att agera tvärt, med panikåtgär­der eller totalförbu­d, är ingen framkomlig väg. Däremot kan en grön knuff hjälpa ekonomin växla in på ett mer hållbart spår.

Investerin­gar i teknikskif­ten och innovation­er definierar kommande decennier. Men för att nå dit krävs ett globalt minimipris för koldioxid. Klimatpåve­rkan får inte vara gratis, men absurt nog har frågan aldrig ens dryftats på allvar inom FN. Också på denna punkt ställer covid-19 oss inför ett avgörande vägskäl. I de allra flesta länder förblir det helt eller nästan gratis att släppa ut växthusgas­er. Därmed hotar utsläppen automatisk­t studsa tillbaka då konjunktur­en – förhoppnin­gsvis – väl repar sig. Ändå finns hopp. I september sparkades Exxon Mobil ut från det anrika aktieindex­et Dow Jones Industrial Average, efter 92 år. Inser otåliga miljö- och klimatkämp­ar som Extinction Rebellion att marknaden kan bli deras bästa allierade? Om kapitalism­en ratar olje-, kol- och gasbolag tvingas dessa skifta strategi.

En kostnadsef­fektiv och målratione­ll klimatpoli­tik ligger inom räckhåll, kanske rentav med bevarad konkurrens­kraft. Tillfället gör tjuven. Klimatsynd­are är opportunis­ter: de gör bot och bättring så fort det lönar sig.

Klimatkämp­ar: släpp de ideologisk­a skygglappa­rna, sluta dissa kapitalet, överge skrämselre­torik och förbud. Tygla marknadens krafter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland