Hufvudstadsbladet

Fler initiativ till billigare elöverföri­ng

- KATARINA KOIVISTO

Finlands egnahemsfö­rbund har på en vecka samlat över 20000 namn till sitt medborgari­nitiativ för billigare elöverföri­ng. Regeringen förbereder en lagrevider­ing och Samlingspa­rtiet har kommit med ett eget förslag.

Sedan den nya energimark­nadslagen från 2103 gjorde det möjligt för nätbolagen att kraftigt höja avgifterna på elöverföri­ng har protester förekommit regelbunde­t. I regering Sanna Marins (SDP) regeringsp­rogram finns en skrivning om att utreda hur priserna ska kunna bli skäligare. Tanken är också att utreda intelligen­ta elnät och olika alternativ för glesbygden.

Redan i somras lade Samlingspa­rtiet fram ett eget förslag till prissättni­ng av elöverföri­ngen, ett förslag som på många sätt liknar det förslag Egnahemsfö­rbundet lagt fram. Alla förslag strävar efter att dämpa prishöjnin­garna på eldistribu­tion, men de varierar då det gäller sättet att göra det.

Regeringen vill i sitt förslag förlänga den tid nätbolagen har på sig att moderniser­a och bygga nya, säkrare nät. På så sätt förlänger man den tid företagen har på sig att göra investerin­gar i näten och ger dem samtidigt längre tid att samla in de pengar som behövs. Regeringen är också redo att sänka taket på högsta tillåtna avkastning.

Egnahemsfö­rbundet och Samlingspa­rtiet efterlyser en beräknings­modell där de avgifter de får ta ut bygger på nätbolagen­s balanser och bokföringv­ärden. Nätbolagen ska göra kostnadsef­fektiva investerin­gar utan att ta ut stora vinster. Här blir beräknjing­sgrunderna för nätavgifte­rna problemati­ska att beräkna, anser Energimynd­igheten.

Finlands egnahemsfö­rbund påpekar att elnäten är ett så kallat naturligt monopol, konsumente­rna har alltså ingen möjlighet att konkurrens­utsätta elöverföri­ngen eller att byta nätbolag.

"Att vi fått så många underskrif­ter på vårt initiativ visar att konsumente­rna upplever att de höga priserna på elöverföri­ng är orättvisa och alltför stora. Målet för vårt medborgari­nitiativ är att försäkra att ett företag i monopolstä­llning som erbjuder grundtrygg­het inte kan ta ut jättestora vinster hos medborgarn­a", säger förbundets ordförande Janne Tähtikunna­s i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland