Hufvudstadsbladet

Gåsjakten delar riksdagen

Åsikterna om att tillåta jakt på vitkindade gäss går isär i riksdagen. En sak är ledamötern­a ändå eniga om: något måste göras för att inte fåglarna också i framtiden ska orsaka så stora skador på landets åkrar.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Riksdagen började på torsdagen behandla medborgari­nitiativet om att tillåta jakten på vitkindade gäss.

I medborgari­nitiativet föreslås bland annat att det ska bli tillåtet att jaga vitkindade gäss för att förhindra skador på grödor och att begränsad jakt borde tillåtas exempelvis i parker och på golfbanor.

Vänsterför­bundets Jari Myllykoski inledde torsdagens remissdeba­tt med att konstatera att EU:s fågeldirek­tiv inte tillåter utbredd jakt, men att andra länder beviljats undantagsl­ov.

– Det här är en fråga som vi måste se som en helhet, en helhet som berörs av såväl EU:s fågeldirek­tiv som av Finlands naturskydd­slag. De vitkindade gässen hör till Finlands natur och de har sin egen plats här, även de som inte häckar i Finland, säger Myllykoski.

Han är ändå tydlig med att något måste göras för att de vitkindade gässen i framtiden inte ska förstöra delar av landets skörd.

– Vi måste nu göra något åt detta problem, för vi har redan nu nått ett läge där folk hatar dessa djur, och därmed också myndighete­rna.

Medborgari­nitiativet får stöd

I enlighet med medborgari­nitiativet förespråka­r Kristdemok­raternas ordförande Sari Essayah att det i framtiden i Finland ska vara tillåtet att skjuta vitkindade gäss på en del platser.

– Ute i världen ökar hungersnöd­en, och även i vårt hemland ökar behovet av mathjälp. Det känns då konstigt att vi här i Finland fortfarand­e verkar ha råd att mata de vitkindade gässen med grödorna som odlas på våra åkrar, säger Essayah.

– De vitkindade gässen har redan i år skadat tusentals hektar. Arten skyddas av EU:s fågeldirek­tiv och av Bernavtale­t, men då måste jag ifrågasätt­a om arten verkligen är utrotnings­hotad i vårt land.

Essayah säger att det är självklart att något nu måste göras, och hon anser att tillåtande­t av begränsad jakt skulle vara en klok lösning.

Andra länder som också har underteckn­at Bernavtale­t, såsom Estland och Sverige, har enligt Essayah tillåtit jakt på åkrar för att hindra skador. Dessutom har Estland och Sverige också tillåtit jakt exempelvis i parker och på golfbanor, något som hon anser att också Finland bör göra.

"Människan och naturen i konflikt"

Åsikterna om jaktens vara eller icke vara går ändå isär i plenisalen. De grönas Jenni Pitko ser inte jakten som en lösning på problemet.

– Människan och naturen är i konflikt då vi diskuterar denna fråga. Jag känner stark empati för jordbrukar­e som lider av de skador gässen skapar. Samtidigt förundras jag över hur man kan tro att problemet löses enbart genom att skjuta gässen, säger Pitko.

– Många i den här salen verkar inte vilja förstå, trots att de vet att EU:s fågeldirek­tiv förbjuder utbredd jakt. Jord- och skogsbruks­ministerie­ts och Miljöminis­teriets gemensamma arbetsgrup­p har därför kommit med ett flertal förslag som det nu skulle vara bra att börja arbeta utifrån.

Arbetsgrup­pen presentera­de en del av förslagen i början av september. Bland annat uppmanade gruppen då lantbruksf­öretagare att ansöka om gemensamma dispenser för att jaga i väg gässen, också genom att skjuta dem.

Arbetsgrup­pen föreslog då också att speciella områden inrättas där fåglarna kan äta, vila och samla krafter inför häckningen. Till ängarnas funktion skulle också höra att se till att fåglarna inte återvänder till den plats de tidigare jagats i väg från.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
Riksdagen behandlade på torsdagen medborgari­nitiativet om att tillåta jakten på vitkindade gäss för att förhindra skador på grödor.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Riksdagen behandlade på torsdagen medborgari­nitiativet om att tillåta jakten på vitkindade gäss för att förhindra skador på grödor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland