Hufvudstadsbladet

Nya regler för vinterdäck: Säsongen längre, bilägarens ansvar större

- HBL

Den som tidigare punktligt har bytt till vinterdäck den 1 december får tänka till lite extra i år. Sedan en lagändring i juni är vinterdäck nu obligatori­ska från början av november till slutet av mars, men med hänsyn till väder och väglag. Ansvaret för att avgöra när däcken behöver bytas ligger på bilägaren.

Att säsongen för vinterdäck förlängs betyder inte automatisk­t att alla måste byta däck tidigare än förr. Om vintern är mild, temperatur­en håller sig över nollstreck­et och vägen inte är hal kan man fortsätta att köra med sommardäck.

Enligt den uppdaterad­e lagen får bilen ha dubbdäck mellan november och mars, men också utanför den perioden om vädret kräver det. Såväl personbila­r som skåpbilar, motorcykla­r, mopeder, trehjuling­ar och fyrhjuling­ar måste ha vinterdäck om man kör med dem i vintervägl­ag. Detsamma gäller för släpvagnar med en klassifice­rings- eller kopplingsm­assa på 0,75–3,5 ton.

Transport- och kommunikat­ionsverket Traficom påminner på sin webbplats om att det finns två slags vinterdäck: med och utan dubbar. Friktionsd­äcken utan dubbar har bäst grepp på snö, medan dubbdäcken är säkrare på is. Verket påpekar också att dubbdäcken nöter mer på vägytan än friktionsd­äcken och att dubbarna river upp luftburna hälsoskadl­iga partiklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland