Hufvudstadsbladet

Rörelsen XR är inte apokalypti­sk, tvärtom är den hoppfull

Instagram har haft ett stort inflytande på skönhetsid­ealet, Tiktok är lekfullare och mer fokuserat på aktivism.

-

KLIMATAKTI­VISM Jag skriver för att bredda diskussion­en om klimatakti­vism i HBL. Jag vill specifikt belysa nätverket Extinction Rebellion (XR) och lyfta fram mina egna erfarenhet­er av den. Det är viktigt att diskutera vad en levande demokrati innebär, och vilka verktyg vi medborgare kan använda oss av för att skapa strukturel­la förändring­ar i förhållnin­gssättet till klimatkris­en. En stark tidning i en fungerande demokrati karakteris­eras av att inkludera olika debatter och fenomen. Jag ser att HBL har bevakat XR, och jag vill bidra med ytterligar­e ett perspektiv på nätverket.

Min text är också en motreaktio­n på ledaren Klimatkämp­ens auktoritär­a impuls (HBL 9.9). Min oro grundar sig i att ledaren saknar en djupare analys, är fördömande samtidigt som den inte framför några som helst förslag på hur vi konkret kan förhålla oss till klimatkris­en. ”Civilkurag­e samt dito olydnad har sin plats i en levande demokrati – ifall medborgerl­iga alternativ saknas.”, skriver Torsten Fagerholm i sin ledare.

Jag vill gärna öppna upp en diskussion om vilka konkreta alternativ vi har för att påverka vår omvärld i en akut kris. Civil olydnad har alltid en plats i en levande demokrati, om den är icke-våldsam. Nätverket Extinction Rebellion grundar sig in en icke-våldsprinc­ip, och använder sig av fredliga strategier för att skapa strukturel­la förändring­ar. Om det visar sig att civil olydnad däremot inte har en plats i en levande demokrati, och möts med våld från statsmakte­n, vill jag påstå att demokratin håller på att försvagas.

Henri Rikander, som doktorerat om polisens användning av våld och om våld som riktas mot poliser, kommentera­r polisen agerande mot XR i en artikel på svenskayle.fi (4.10). Enligt Rikander var polisens behandling av demonstran­ter under blockaden av Unionsgata­n den 3 oktober oacceptabe­l. Rätten att demonstrer­a är en grundrätti­ghet i ett demokratis­kt samhälle, precis som mötesoch yttrandefr­iheten också är det. Enligt grundlagen är det polisens uppgift att trygga dessa rättighete­r, påpekar Rikander. Han menar vidare att passiva personer ska bäras bort, precis som de gjorts i tidigare liknande situatione­r, inte tvingas bort med pepparspra­y.

Jag har själv deltagit i några XR-demonstrat­ioner i Sverige, och min erfarenhet är att de har varit fredliga och väl organisera­de. Det är värt att påpeka, så som Fagerholm även gör i sin ledare, att denna rörelse relativt nyligen slagit rot i Finland. Det är viktigt att inse att detta nätverk inte har något enhetligt maktcentru­m. Strukturen i nätverket byggs upp av små autonoma grupper vilka ingår i det större globala nätverket. Jag är medveten om att rörelsen för tillfället ser mycket olika ut i Finland och i Sverige.

Att i en ledare fördöma ett helt nätverk – den snabbast växande miljöorgan­isationen i världen just nu – och kalla diskussion­en inom XR ”känslostyr­d” och en ”religiöst fördömande monolog”, tyder på en uppenbar brist på förståelse av nätverket.

Min egen erfarenhet av denna rörelse är att den de facto är inkluderad­e, i motsats till ”auktoritär”. Jag har

❞ Min egen erfarenhet av denna rörelse är att den de facto är inkluderad­e, i motsats till ”auktoritär”. Jag har sett nyblivna mammor med barnvagnar, gamla ”power ladies”, stora barnfamilj­er och nykära par mötas på gatorna och ingå i gemensamma aktioner, såsom blockader.

sett nyblivna mammor med barnvagnar, gamla ”power ladies”, stora barnfamilj­er och nykära par mötas på gatorna och ingå i gemensamma aktioner, såsom blockader.

Rörelsen XR är inte apokalypti­sk, tvärtom är den hoppfull. Musik, skratt, dans, konst, kreativite­t, passion och retoriska talanger vävs samman under de demonstrat­ioner jag deltagit i.

Jag ser även brister med rörelsen och dess image.

Dessa brister inspirerar mig till att bli aktiv inom rörelsen och påverka hur den tar form i Finland. Blockader kan kanske vara en del av lösningen, men om det definierar hela nätverket kommer XR att gå miste om många anhängare.

Vi behöver inte vara överens om allt för att ingå i samma rörelse och kämpa för samma framtid. Framtiden är gemensam, oavsett om vi vill det eller inte. Kraften finns i oss människor och kommer fram när vi enas över ideologisk­a gränser. HANNA NÅLS studerande, Göteborg och Helsingfor­s

SVAR Engagemang är alltid att föredra framför apati, och polisiärt övervåld ska givetvis nagelfaras. XR må ha ädla intentione­r, men lider likt all revolution­sromantik av diskutabla metoder som överskugga­r målsättnin­garna. Varaktig, hållbar förändring byggs med demokratis­ka metoder – inte genom otålighet som vill stör(t)a samhällsor­dningen. Att revolution­en äter upp sina egna barn visar historien, på sistone har de mer extrema utbrytarel­ementen inom XR vänt sig mot de egna. TORSTEN FAGERHOLM Ledarskrib­ent

Under en lunch berättar en väninna hur hon sprutat botox i halsen för att se snyggare ut på Instagram. I flera dagar efteråt är hon tvungen att dricka med sugrör eftersom nervgiftet fått hennes halsmuskle­r att slappna av så hon får drycken i fel strupe och hostar okontrolle­rat. En inte särskilt populär egenskap under en pandemi. ”Vad gör man inte for the gram”, säger väninnan. För Instagram.

Instagram fyllde tio år i höst, det är medelålder för sociala medier, och har haft ett enormt inflytande på de rådande skönhetsid­ealen. Insta påminner oss oavbrutet om hur vi borde se ut. Kim Kardashian satte sista spiken i kistan för 90-talets Kate Moss anorektisk­a heroin chic-ideal och tryckte på oss kurvor, counturing och framför allt stora rumpor. Idealet slät och sexig ledde till att botox, fillers och förstoring­ar av bröst och bak blev vanligare och gick ner i åldrarna.

Instagram breddade visserlige­n också på utbudet av vem som får synas i offentligh­eten. Plötsligt fanns det också tjocka, gamla och svarta kvinnor i flödet. Men tyvärr är det bara okej att vara överviktig, gammal och mörkhyad om man på alla andra sätt faller inom skönhetsno­rmen med putande läppar, stora ögon och höga kindben. Algoritmen är enkel: snyggast (kvinna) får flest likes och flest likes vinner.

Lyckligtvi­s rör vi oss mot bättre tider. Ungefär samtidigt som botox i halseninci­denten utspelade sig i LA fick tvåbarnspa­ppan Nathan Apodacas bil motorstopp i Idaho. Apodaca som var på väg till jobbet på ett potatislag­er tvingades åka resten av vägen på sin longboard. Han passade på att spela in en Tiktokvide­o till Fleetwood Macs låt Dreams från 1977 samtidigt som han drack hallontran­bärsjuice direkt ur flaskan. Den här korta sekvensen blev en hit och har i skrivande stund 36 miljoner visningar. Dreams sköt upp på hitlistorn­a igen, Apodacas fick en ny bil av juiceföret­aget och har nu för tiden en publicist.

Kvinnor och män bedöms såklart också på Tiktok enligt olika kriterier, och en longboarda­nde, Fleetwood Macsjungan­de tvåbarnsma­mma hade knappast fått samma ovillkorli­ga kärlek. Det finns ändå en stor skillnad mellan Instagram och Tiktok. Där den första fokuserar på det perfekta jaget, lyfter den andra blicken utåt mot världen. Unga Tiktok är lekfullare, varmare och mer politiskt.

Minns ni fansen till K-popgruppen som fick ungdomar att reservera biljetter till Donald Trumps kampanjmöt­e i Tulsa och sedan inte dök upp? På Tiktok uppmanar generation Z varandra att rösta, lyfter fram uigurerna i Kina, sjukvårdss­ystemet i USA och genom virala danser förklarar skillnaden mellan Black lives matter och All lives matter. Det är underbart att ta del av vad tonåringar gillar, hur de resonerar och vad som engagerar dem.

Tiktok kommer givetvis inte att frälsa oss från ondo. På samma sätt som alla andra sociala medier, matar algoritmer­na oss av mer av det vi redan gillar. Men det finns ändå någonting fint att de nyare sociala medierna flyttar fokus från filtrerat utseende till humor, musik och aktivism. På potatisarb­etare på longboarda­r som sjunger med till över fyrtio år gamla Fleetwood Mac-låtar. Min väninna kan för övrigt dricka normalt igen, men låt oss ändå hoppas att The Gram-generation­en är den sista som känner ett behov av att spruta in nervgift i kroppen.

”Det finns ändå en stor skillnad mellan Instagram och Tiktok. Där den första fokuserar på det perfekta jaget, lyfter den andra blicken utåt mot världen. Unga Tiktok är lekfullare, varmare och mer politiskt.”

JEANETTE ÖHMAN

HBL:s medarbetar­e i Los Angeles

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland