Hufvudstadsbladet

Ruuskanen avslutar sin karriär 2021

Antti Ruuskanen fortsätter ännu en säsong.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Det blir en säsong till för spjutkasta­ren Antti Ruuskanen. Han övervägde dock länge att lägga av.

– Jag fortsätter ett år till, oavsett om det blir OS i Tokyo eller inte. Den kommande säsongen blir min sista, säger Ruuskanen.

– Det var inte ett lätt beslut. Jag övervägde länge, men det kom från hjärtat. OS, och den ädlaste medaljen där, har varit en dröm som liten pojke.

Ruuskanen genomgick en titthålsop­eration i knät efter VM i Doha förra året. Den här säsongen blev också urvattnad på grund av covid19-pandemin. Han tävlade bara i FM i Åbo i augusti och i Sverigekam­pen i september. I FM blev han tvåa med sitt årsbästa 79,22. I Sverigekam­pen var han också tvåa.

– Jag vill se hur det går då jag får inleda säsongen frisk, så man inte behöver spekulera efteråt, säger Ruuskanen, som fortsätter med Jyrki Blom som tränare.

– Om någon frågat efter Sverigekam­pen skulle jag säkert ha sagt att jag lägger av. Det grämde mig så mycket då jag körde hem efter att ha blivit tvåa i Tammerfors, i synnerhet då jag också hörde att Johannes Vetter hade kastat över 97 meter.

Hans största merit är OS-silver i London 2012, men han har också vunnit EM-guld, EM-brons, samt tre FM-guld. Ruuskanens PB är 88,98, vilket han satte i FM i Björneborg 2015.

Ruuskanen, 36, genomgick en

❞ Jag fortsätter ett år till, oavsett om det blir OS i Tokyo eller inte. Den kommande säsongen blir min sista.

omfattande axeloperat­ion hösten 2016 och tävlade inte under 2017. Hans bästa resultat under 20182019 var 85,15 i maj förra året. VM 2019 blev en besvikelse på grund av knäproblem­en. Ruuskanen tror ändå att han fortfarand­e kan uppnå goda resultat.

– Jag följde Tero Pitkämäkis beslut på närhåll, så jag visste hur svårt det blir. Man måste låta beslutet mogna en stund. Framgångsh­ungern började komma tillbaka då jag var ute i naturen, jobbade eller promenerad­e. Samtidigt tändes en glimt i ögat, säger Ruuskanen.

Finland har inte tagit många medaljer under de senaste åren i stora mästerskap. Den senaste är Ruuskanens EM-brons i Amsterdam 2016. Ruuskanen är den enda aktiva friidrotta­ren i Finland som tagit medalj i ett seniormäst­erskap.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Antti Ruuskanen har bland annat vunnit OS-silver.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Antti Ruuskanen har bland annat vunnit OS-silver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland