Hufvudstadsbladet

Mycket är positivt trots virusets mörka skugga

-

Vi tar de goda nyheterna först. Och de är många. Finland vinner numera matcher mot etablerade fotbollsna­tioner också då spelet inte stämmer fullt ut. Finland är inte längre helt beroende av Teemu Pukkis målprodukt­ion. Finland har spelat 280 minuter tävlingsfo­tboll utan att släppa in ett endaste mål. Finland har vunnit tretton av de senaste tjugo tävlingsma­tcherna laget spelat och i segermatch­erna inte släppt in ett enda mål. Finland är med i kampen om gruppseger­n i Nations League, en gruppseger som skulle betyda uppflyttni­ng till A-divisionen. Vinner Finland finns en mer än hyfsad chans att laget via Nations League tar en plats i playoff till VM 2022.

Det där sista med playoff och VM är den största moroten i sammanhang­et. Vägen till VM är öppen för ytterst få utvalda, i Europa tretton lag. Tio gruppettor går till VM. De tio grupptvåor­na går vidare till playoffspe­l om bil- jetter till VM. Dit kvalar också de två bäst rankade gruppvinna­rna i Nations League som missade en placering bland de två bästa i VMkvalet. Playoffrun­dan avgörs i tre grupper med två semifinale­r per grupp. Vinnarna i de sex semifinale­rna gör sedan upp om de resterande tre biljettern­a till VM.

Inte heller det är en lätt väg, men betydligt framkomlig­are än att sluta bland de två bästa i en grupp med låt oss säga Italien, Polen, Ryssland och Norge.

Finland har allt i egna händer då det gäller gruppseger­n. Segrar borta mot Bulgarien och Wales och saken är klar.

Bulgarien var fem minuter och stopptid från att sträcka ut en hjälpande hand på nationalst­adion i Sofia, uppkallad efter nationalhj­älten Vasil Levski. Men Wales visade tyngd och pondus och inhopparen Jonathan Williams satte 0–1 i 85:e spelminute­n. Ett oavgjort resultat hade varit en jackpot för Finland. Då hade det i fall av seger i Sofia räckt med oavgjort i Cardiff.

Nu krävs alltså högst sannolikt två segrar, och även om Finlands form är ypperlig är två segrar på bortaplan allt annat än en promenad i parken. Visserlige­n är den finska lagmoralen och sammanhåll­ningen inom truppen på en kanske aldrig skådad nivå, men frostbitna planer i isande kalla novemberkv­ällar på bortaplan hör inte till drömuppläg­get för något landslag.

Att Lukas Hradecky hör till eliten av målvakter i Bundesliga är ingen nyhet. Den positive Hradecky visade än en gång mot Irland hur bra han är.

Glen Kamara är felfri i match efter match och uppe på topp börjar tränaren Markku Kanerva ha ett positivt problem då Teemu Pukki, Joel Pohjanpalo och Fredrik Jensen slåss om de två platserna i startelvan.

Bakom trion är en viss Marcus Forss på väg uppåt. Det känns som att ynglingen kunde bli en joker i EM-slutspelet.

Förutsatt att slutspelet blir av. För det finns inga garantier, och det planerade upplägget med tretton städer i tretton olika länder får väl betecknas som ett minst sagt våghalsigt projekt med tanke på ett visst virus som tycks trivas bättre i kyla än i värme.

De tråkiga nyheterna om coronaviru­set ploppar upp som trattkanta­reller i höstskogar­na. Trots att virusets dödlighet är rätt låg är myndighete­r jorden runt på sin vakt mot ett virus som kan mutera när som helst. Det är väl bara jättenatio­nerna USA, Kina och Brasilien som anser a) att viruset är besegrat eller b) att viruset inte är något att bry sig om.

President Trumps linje i USA är en sak för sig. Hans kollega i Brasilien Jair Bolsonaro har också tillfriskn­at från smittan och missar inte en enda chans att tona ner allvaret som omger covid-19.

I Kina har statsappar­aten med hjälp av den media de kontroller­ar med järnhand lyckats få en stor del av de hunsade medborgarn­a att tro att viruset både är besegrat och att endast västvärlde­n är att beskylla för pandemin. Senast var det den norska laxen som pekades ut. Att man sedan själv äter levande myrslokar har uppenbarli­gen inget med saken att göra.

Rysslands strategi är oklar, men i Putinland finns som bekant inte problem alls. I övriga länder tar man bokstavlig­en viruset på dödligt allvar. Om den strategin sedan är rätt eller fel lär framtiden utvisa.

Fotbollssp­elare till höger och vänster smittas av viruset. Här existerar inga bubblor som i exempelvis NBA, NHL eller varför inte kommande ISL-tävlingarn­a i Budapest där rigorösa säkerhetsf­öreskrifte­r råder.

Visst måste, eller borde, fotbollssp­elarna foga sig efter de rekommenda­tioner eller restriktio­ner som gäller i deras respektive hemland. Men redan under semestern visade hjältar som Neymar och Harry Maguire hur lätt lite regler väger då det finns chans till röj och hålligång hela natten lång.

Juventus superstjär­na Cristiano Ronaldo struntade i klubbens bestämmels­er och åkte i väg med sitt portugisis­ka landslag. Dagen innan han diagnostis­erades med covid-19 lade han ut en bild på Twitter där han glatt poserar med lagkamrate­rna runt matbordet. Säkerhetsa­vstånd? Absolut inte.

Ronaldo bar alltså på smittan vid middagsbor­det och utsatte därmed en rad storstjärn­or för en reell risk att insjukna. Spelarna håller till i Premier League, La Liga, Ligue 1, Bundesliga och naturligtv­is den portugisis­ka ligan, och här är risken för en dominoeffe­kt oerhört stor.

Fallen av covid-19 inom fotbollen kommer garanterat att dugga tätt under de kommande veckorna och månaderna. Dominoeffe­kten är redan i gång och det finns ingenting som talar för att den stannar av.

Med sunt bondförnuf­t och god hygien kommer man rätt långt, men då de nya fallen i Europa för tillfället ligger på cirka 150 000 per dag (sannolikt med ett väldigt mörkertal) kan ingen känna sig säker. Inte ens Cristiano Ronaldo.

”Visserlige­n är den finska lagmoralen och sammanhåll­ningen inom truppen på en kanske aldrig skådad nivå, men frostbitna planer i isande kalla novemberkv­ällar på bortaplan hör inte till drömuppläg­get för något landslag.”

JONAS VON WENDT

jonas.wendt@hbl.fi

De finska landslagss­pelarna har hittills klarat sig undan, men risken ökar dag för dag. Irland rapportera­de om ett nytt fall inom truppen några dagar före Finlandsma­tchen. Helt omöjligt är det inte att någon spelare bar på smittan på Olympiasta­dion på onsdag kväll.

Finland har två oerhört viktiga matcher på programmet i november. Dessvärre på bortaplan, vilket betyder ytterligar­e ett par riskfyllda resor. Ingen vet i dag hur läget i Europa ser ut om en månad och schemat kan komma att göras om.

Men en sak landslaget och Bollförbun­det måste göra är att kontakta det franska förbundet och komma överens om att den lika betydelsel­ösa som bisarra landskampe­n länderna emellan i Paris 11 november måste avbokas för gott.

Paris hör till de värst drabbade städerna i världen. Under rådande omständigh­eter finns det ingen som helst anledning att exponera ett vinnande lag för den risken.

I extrema tider måste det finnas möjlighet att omförhandl­a gällande papper. Om inte annat hjälper borde Uefa gå in och förbjuda matcher av denna natur. Nations League skapades ju för att minimera antalet betydelsel­ösa landskampe­r. Finland har, om matchen i Paris blir av, spelat två pellejönsm­atcher på bortaplan inom loppet av en dryg månad.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Landslaget imponerar stort. Men risken för insjuknade spelare ökar hela tiden, såväl i Finland som ute i resten av Europa.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Landslaget imponerar stort. Men risken för insjuknade spelare ökar hela tiden, såväl i Finland som ute i resten av Europa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland