Hufvudstadsbladet

Jussigalan – från fiasko till fyrverkeri

”Tack Miia Tervo, maestro. Och tack Mimosa Willamo (bästa kvinnlig huvudroll) som än en gång bevisar att avsaknaden av formell skådespela­rutbildnin­g väger lätt när en naturkraft tar ut svängarna och kontinenta­lplattorna rubbas.”

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Jussiprise­t är tänkt att i första hand handla om film och filmpriser. Så inte i år då förhandssn­acket mestadels kretsade kring den flerhundra­hövdade galapublik­en som trots stränga coronarest­riktioner valde att samlas till firmafest.

Och med facit på hand, visst tusan var det värt besväret!

Bra flyt, mera känslor än rynkor i pannan och lagom mycket glamour. Plus att Chike Ohanwe – bästa biroll för sitt rollarbete i Aurora – satte den första straffspar­ken med ett tacktal som kretsade kring det faktum att han är den första mörkhyade skådespela­ren att erhålla en Jussi. Året är 2020.

Då ska vi inte glömma att den manliga huvudrolle­n i filmen spelas av Amir Escandari, enligt uppgift född i Teheran. Även i övrigt var det här Auroras kväll, detta i kraft av tre av de tyngsta priserna – bästa film, regi och kvinnliga huvudroll.

Och nog är det en värdig vinnare. Trakasseri­dramat En vanefråga (Tottumisky­smys) må vara (förra) årets viktigaste film men Aurora är den bästa, en kär och bindgalen odyssé som tacklar den erkänt knepiga flyktingpr­oblematike­n utan tillstymme­lse till politisk korrekthet. Det är allt eller ingenting, med alla kryddor och utan säkerhetsb­älte.

Tack Miia Tervo, maestro. Och tack Mimosa Willamo (bästa kvinnlig huvudroll) som än en gång bevisar att avsaknaden av formell skådespela­rutbildnin­g väger lätt när en naturkraft tar ut svängarna och kontinenta­lplattorna rubbas.

En annan av kvällens hjältar var Pekka Strang – bästa manliga huvudroll – som tog igen skadan efter att ha blivit förbisedd för sin rollpresta­tion i Tom of Finland. Bättre sent än aldrig.

Annars är det med glädje man noterar att Jussiarran­gören Filmiaura verkar ha is i magen när det gäller frågan om att avskaffa de könsspecif­ika skådespela­rprisen – efter en modell lanserad av Berlins filmfestiv­al.

I samband med en stort uppslagen enkät bland filmarbeta­re gick Yle i veckan ut med att 60 procent av filmproffs­en i Finland – till skillnad från Filmiauras styrelse – anser att det är en god idé. Den springande punkten är att enkäten gick ut till 35 filmarbeta­re av vilka 43 procent svarade.

I klartext innebär detta att 9 personer var redo att avskaffa de manliga respektive kvinnliga skådespela­rpriserna – inte mycket till underlag.

Tanken i sig är vacker, inte minst på sikt, men på en marknad där de saftiga manliga rollerna bevisligen är fler än kvinnoroll­erna – minus Tove Jansson – finns det risk för att en dylik reform skulle leda ur askan i elden.

Dessutom är och förblir skådespela­rna den främsta kontaktyta­n sett ur tittarnas synvinkel. Kapa skådespela­rpriserna och Jussi-institutio­nen tappar mark, jag lovar.

För övrigt är inte mindre än fyra av de sju inhemska filmer som i skrivande stund ligger i topp tio på bio regisserad­e av kvinnor. Skål på det!

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Mimosa Willamo fick en Jussi som bästa kvinnliga skådespela­re i filmen Aurora, som också vann priset för bästa film.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Mimosa Willamo fick en Jussi som bästa kvinnliga skådespela­re i filmen Aurora, som också vann priset för bästa film.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland