Hufvudstadsbladet

Sista chansen anmäla sin luciakandi­dat

- HBL

Finlands lucia väljs också i höst, och på grund av den rådande pandemin känns luciafiran­det extra viktigt i år. Lucia håller fast vid en kär tradition och kommer med hopp i en tid som annars känns dyster och tung för många. Anmälninge­n av kandidater pågår fram till den 18 oktober på webbplatse­n lucia.fi. Kandidater­na ska ha fyllt 18 år, tala svenska, sjunga bra och ha tid att satsa på en turné runtom i Svenskfinl­and under några intensiva veckor i december.

Bland de anmälda väljer en luciajury ut tio kandidater, som kommer att samlas till de tios dag den 28 oktober. Juryn består i år av producente­n Maria Saaristo på HBL Junior, undersökan­de redaktören Annvi Gardberg på Yle och artisten Tino Singh.

Luciaomrös­tningen pågår i november, och vem som har valts till Finlands lucia 2020 klarnar i slutet av månaden. Lucia kröns i sedvanlig ordning i Domkyrkan den 13 december, men någon kortege genom centrum blir det inte i år. Däremot kommer luciafölje­t att besöka en del servicehem och äldreboend­en, men i mindre uppsättnin­g än vanligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland