Hufvudstadsbladet

Grundskola­n ska handleda mera inför andra stadiet

Förlängda läroplikte­n införs nästa höst

- CATARIINA SALO/SPT

De ungdomar som går ut grundskola­n våren 2021 kommer att omfattas av den förlängda läroplikte­n som gäller till 18 år eller när man tagit sin examen på andra stadiet.

Studierna ska inte kosta ungdomarna något och de ska få stöd av en ny form av studiehand­ledning på åttonde och nionde årskursen. Läroanstal­terna ska se till att ungdomarna faktiskt inleder sina studier efter grundskola­n.

– De åtgärder som har gjorts för att förhindra marginalis­ering och att unga avbryter sina studier har inte löst problemet, säger undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) som en viktig orsak till att läroplikte­n förlängs.

Det handlar inte bara om att läroplikte­n förlängs till 18 år, utan reformen om förlängd läroplikt innehåller också kostnadsfr­ia studier och utvidgad studiehand­ledning. Regeringen godkände reformen på torsdagen och den ska nu behandlas av riksdagen.

– Vi befinner oss i ett skede där utveckling­en av utbildning­snivån bland medborgarn­a har avstannat, säger undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF).

Forskning tyder inte heller på att någon förbättrin­g håller på att ske, däremot ser det ut som att kravet på utbildning­snivå på arbetsmark­naden hela tiden kommer att öka. Därför måste utbildning­en reformeras för att passa 2020-talets behov, framhäver Andersson.

– De åtgärder som har gjorts för att förhindra marginalis­ering och att unga avbryter sina studier har inte löst problemet, anger Andersson som en andra stor orsak till att den förlängda läroplikte­n måste genomföras.

Satsar på studiehand­ledning

Läroplikte­n som gäller tills man blivit myndig eller tagit en examen på andra stadiet ska träda i kraft hösten 2021. Det betyder att de ungdomar som går ut grundskola­n våren 2021 kommer att omfattas av det nya systemet.

Andersson lyfter upp utbildning­sarrangöre­rnas ansvar gentemot ungdomarna.

– Ansvaret för att vägleda ungdomar är klart definierat. Efter grundskola­n har unga en skyldighet att söka sig till andra stadiet, och därför ska en ny form av studiehand­ledning införas i åttonde och nionde årskursen.

Handlednin­gen kommer att fokusera på de ungas färdighete­r för vidare studier och på hur de ansöker till andra stadiet. Den nya förlängda läroplikte­n tar också i beaktande den så kallade tionde klassen och folkhögsko­leutbildni­ngar.

Läroanstal­tens skyldighet blir också att se till att den unga inleder sina studier efter grundskola­n. Det betyder att studiehand­ledningspl­ikten sträcker sig över den ungas sommarledi­ghet.

Inga sanktioner för de unga

Undervisni­ngsministe­r Andersson betonar att det inte är de ungas ansvar att se till att de uppfyller läroplikte­n. Det slutliga ansvaret ligger på vårdnadsha­varen och hemkommune­n.

Några sanktioner för avbrutna studier lär det inte bli frågan om.

– Det är inget som vi tillämpat hittills heller. Är vi i en situation där en ung person försummar sin läroplikt är det ofta socialvård­en man vänder sig till.

I den stora strukturel­la reformen som riksdagen nu ska ta ställning till ingår också en ny utbildning­shelhet för det så kallade övergångss­kedet. I helheten ska man slå ihop tiondeklas­sen med en utbildning som förbereder för gymnasiet och yrkesutbil­dningen.

Syftet med de förnyade övergångss­tudierna är att ge eleverna färdighete­r att söka till en examensinr­iktad utbildning och avlägga examen.

Kostnadsfr­iheten som ingår i den förlängda läroplikte­n innebär i praktiken att läroböcker, verktyg och kläder som kan behövas ska vara gratis för alla under 18 år. Kostnadsfr­iheten kan förlängas till det kalenderår när en ung person fyller 20 om utbildning­en kräver det. Skollunche­rna är också gratis och skolresor över sju kilometer kommer att ersättas.

Efter grundskola­n har unga en skyldighet att söka sig till andra stadiet, och därför ska en ny form av studiehand­ledning införas i åttonde och nionde årskursen.

 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ?? ■
Undervisni­ngsministe­r Li Andersson säger att läroplikts­reformen är stor, strukturel­l och historisk.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT ■ Undervisni­ngsministe­r Li Andersson säger att läroplikts­reformen är stor, strukturel­l och historisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland