Hufvudstadsbladet

Konkreta råd väntas minska smittriske­r kring hobby, idrott och fritid

Med de nya coronarest­riktionern­a följer också konkreta rekommenda­tioner för att minska riskerna kring hobby, idrott och fritidsver­ksamhet.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

I fritidsver­ksamheten rekommende­rar sjukvårdsd­istriktet HUS i Nyland alla som går från sjunde klass i grundskola­n och uppåt att använda munskydd i fritidsver­ksamheten.

Munskydd behöver man dock inte ha inom idrott. Man behöver sträva att så långt som möjligt använda bara personlig utrustning, eller att redskap som till exempel bollar desinficer­as.

Till idrotten är det också bra om man kan komma färdigt omklädd och undvika att vistas länge i omklädning­srum och andra anslutande lokaler.

Hobbygrupp­erna borde också följa den allmänna rekommenda­tionen om att inte vara större än 20 personer. Dessutom föreslår man att alla just nu utövar sin hobby så långt som möjligt i ännu mindre grupper som inte blandas.

När olika grupper har gymnastiks­alar reserverad­e en viss tid, borde man också byta sin tur i idrottssal­en så att man inte möter nästa grupp eller använder olika omklädning­srum.

HUS rekommende­rar också att de som deltar i hobbyverks­amheten inte just nu stannar kvar för att städa efter sig, utan att ledare och arrangörer gör det.

Slopa blåsinstru­ment och kaffepause­r

Körövninga­r hoppas man ska gå att hålla med munskydd, och inom musiken borde man just nu undvika att använda blåsinstru­ment.

För Henrik Lillhannus, som leder Finlands svenska sång- och musikförbu­nd, är direktiven kring den omdebatter­ade sången – som lätt ska kunna sprida coronaviru­set – förvirrand­e. Det är inte klart om en körövning ska betraktas som en offentlig sammankoms­t, säger han.

– I övrigt verkar många körer vara måna om att följa alla rekommenda­tioner och vara "bäst i klassen". Vi har, ta i trä, inte haft några kända smittfall via våra körer. Många körer har också haft paus sedan mars, och många körer har sångare som är borta, säger Henrik Lillhannus.

I många fall övar kören uppdelad i två. Kaffepause­r och annan samvaro har man också slopat.

Kommunerna preciserar

Efter vårens riksomfatt­ande direktiv från regeringen kan kommunerna nu lokalt precisera en del av sina direktiv.

I Borgå önskar stadsdirek­tör Jukka-Pekka Ujula att sjukvårdsd­istriktet HUS rekommenda­tioner ska tas i användning redan under veckoslute­t, även om de ursprungli­gen var avsedda att träda i kraft först på måndag.

"Vi vädjar särskilt att de som nu planerar kultur- och idrottseve­nemang med över 50 deltagare ska överväga att ställa in så att vi inte får nya fall av masspridni­ng", säger Ujula på stadens webbplats.

I Lovisa meddelar staden att den del av fritidsver­ksamhet som har hållits i stadens skolaulor och entréhalla­r flyttas till slutna utrymmen för den tid coronaviru­svågen är i en kritisk fas.

HBL hörde under torsdagen sig för med flera simhallar i södra Finland hur de har planerat att verkställa de nya direktiven. De flesta avvaktar ännu för att få besked från sina kommuners fritidsför­valtning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland