Hufvudstadsbladet

Sverige gör en jättesatsn­ing på försvaret

EU-länderna står fullständi­gt bakom sin chefsförha­ndlare i diskussion­erna om framtiden efter brexit. – Vi är fast beslutna om att nå ett avtal, men inte till vilket pris som helst, fastslår permanente rådsordför­anden Charles Michel i Bryssel.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Trots att Storbritan­nien formellt redan lämnade EU den 31 januari i år fortsätter brexit att vara ett huvudämne när EU-ländernas stats- och regeringsc­hefer samlas till toppmöte.

Nu handlar det om vilka villkor om handel, fiske och andra samarbeten som ska gälla från den 1 januari 2021, då nuvarande övergångsr­egler löpt ut.

Förhandlin­garna mellan EU och Storbritan­nien har hittills gått trögt och är inte alls så långt gångna som

alla hade önskat vid det här läget. EU-sidan tänker dock inte ge upp. – Vi är hundraproc­entigt eniga och vi stöder vår chefsförha­ndlare Michel Barnier fullt ut, säger Charles Michel efter ledarnas brexitdisk­ussion på torsdagsef­termiddage­n.

I ett gemensamt uttalande ber EU-länderna nu chefsförha­ndlare Barnier att "fortsätta förhandlin­garna under de kommande veckorna", samtidigt som Storbritan­nien uppmanas att "göra nödvändig rörelse för att möjliggöra en överenskom­melse".

Storbritan­nien har för sin del utlovat besked efter toppmötet om hur man ställer sig till fortsatta diskussion­er.

"Vill komma överens"

En viss oro finns för att premiärmin­ister Boris Johnson kan tänka sig att helt sonika avbryta samtalen – även om få tror att det verkligen blir så.

– EU vill komma överens och jag tror att det också är bra för Storbritan­nien att hitta en överenskom­melse. Så jag utgår från att båda parter anstränger sig, säger Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven.

En källa med ytterst god insyn i förhandlin­gsläget öppnade i onsdags för en fortsättni­ng, genom att konstatera en uppgörelse är svår men inte omöjlig om båda sidor fortsätter att prata och arbeta intensivt under kommande veckor.

EU-bas i karantän

Under fredagen avslutats toppmötet med diskussion­er om relationer­na till Afrika och en genomgång av coronaläge­t.

Om det sistnämnda har ledarna fått en högst påtaglig påminnelse under torsdagen, sedan EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen tidigt tvingats lämna hela mötet.

"Jag har just informerat­s om att en medlem av min stab i morse testat positivt för covid-19. Jag har själv testat negativt, men som försiktigh­etsåtgärd lämnar jag omedelbart toppmötet för att isolera mig själv", skriver von der Leyen på Twitter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland