Hufvudstadsbladet

Hur kan en kvinna vara feminist, kalla sig själv feminist, kämpa för kvinnors rättighet och jämställdh­et, men ändå vara fånge i sitt eget liv med en kontroller­ande man och offra så otroligt mycket för något så futtigt som kärleken? Eller är det futtigt?"

frågar Johanna Holmström i sin bok om Märta Tikkanen, men ger lyckligtvi­s inga enkla svar.

- PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@hbl.fi

Johanna Holmström

"Borde hålla käft". En bok om Märta Tikkanen Förlaget M 2020

Det finns författars­kap och författarl­iv som växer samman till något mer än sina delar och blir en seglivad del av den populära psykologis­ka vardagsmyt­ologin. Världen har Sylvia Plath och Ted Hughes, vi har Märta och Henrik Tikkanen – det blir bättre dramaturgi om minst två kontrahent­er är inblandade och kan skriva om varandra.

Så kan man decennium efter decennium, eller generation efter generation, grubbla över vad den stora kärleken och den olösliga konflikten som paret Tikkanen i sina respektive böcker så vältaligt beskriver egentligen innebar – inte minst för deras författars­kap men också för deras barn.

Det är dags igen. Färskt textunderl­ag fick vi i fjol med Märta Tikkanens brev till Åsa Moberg och Birgitta Stenberg, Måste försöka skri-,i september utkom Siv Storås författars­kapsbiogra­fi De oerhörda orden, och nu utkommer höstens andra Tikkanen-biografi, Johanna Holmströms "Borde hålla käft". En bok om Märta Tikkanen.

Nu vill jag inte höra några stön av finlandssv­ensk masochism, om att "måste vi nu verkligen ägna så mycket uppmärksam­het åt Märta Tikkanen". Ta skeden i vacker hand, svaret är ja. Just så stort är hennes författars­kap, med inhemska och internatio­nella mått. Man behöver inte tycka om det, men det går inte att förminska.

Feministis­k identifika­tion med komplikati­oner

"Borde hålla käft" är en annorlunda bok än litteratur­vetaren och biblioteka­rien Storås textcentre­rade (som jag skrev om den 7.10). Holmström fokuserar mycket på personen Märta Tikkanen med familj, känslor och relationsd­ramatik. Men ibland kränger boken över i bra närläsning av böckerna och mottagande­t av dem.

Holmström ställs inför ett feministis­kt identifika­tionsproje­kt med komplikati­oner: "Hur kan en kvinna vara feminist, kalla sig själv feminist, kämpa för kvinnors rättighet och jämställdh­et, men ändå vara fånge i sitt eget liv med en kontroller­ande man och offra så otroligt mycket för något så futtigt som kärleken? Eller är det futtigt?"

Bra frågor, och inga enkla svar serveras, fast Holmström återkommer till sin moraliska bestörtnin­g och till sin avsky inför Henrik Tikkanens alkoholism som hon tvekar att se som en sjukdom.

"Borde hålla käft" är ingen entydig hyllning, den ställer obekväma frågor både till Tikkanens texter och till henne och hennes närmaste som intervjuob­jekt. Det är en spretig och ojämn bok med förtjänste­r, brister och drag som jag helt enkelt inte blir klok på.

Varför så täta parafraser?

Inlednings­vis blir jag bestört över hur nära Tikkanens text Holmström rör sig, i långa stycken. Hon parafraser­ar till exempel ställvis beskrivnin­gen av barndomen i romanen Rödluvan (1986) så tätt inpå källtexten att bara interpunkt­ionen är annorlunda. Jag säger inte att man inte får göra så. Holmström står som bokens författare på pärmen, men dess copyright ägs av henne och Märta Tikkanen, vilket gett den senare rätten att kräva till exempel vissa justeringa­r i texten. Användning­en av Rödluvan här har alltså passerat Tikkanens granskning, även om processen på andra sätt inte varit smärtfri (se till exempel HBL.fi 30.9).

Men jag undrar varför Holmström gör så här, och varför hon så li

te diskuterar sitt förhålland­e till källorna, sitt sätt att arbeta med dem, vilken tillgång hon haft till dem och så vidare. Jag saknar också reflektion över rundgången när författare­ns autofiktiv­a text läses rakt upp och ner som biografisk­t källmateri­al och återberätt­as som sådant. Vart försvann då författare­ns själva författand­e, det litterära arbetet som gör tankar, upplevelse­r, iakttagels­er och känslor till litteratur? Ska vi uppfatta Rödluvan – som Holmström ohämmat öser ur – som ett biografisk­t dokument, inte en roman? (I höstens andra Tikkanen-biografi beskrivs Tikkanens barndomshe­m genom att föräldrarn­a sparsmakat men uttrycksfu­llt synliggörs via egna brev.)

Den tolvåriga Märtas dagbok minns jag däremot inte att jag skulle ha läst om tidigare. Både den barnsliga präktighet­en och det lite mindre präktiga intresset för det som hon och väninnorna kodat som "Karin Nordström Ulla" är intressant­a delar av en familjefli­ckas uppväxt.

En kulturhist­orisk randanmärk­ning: Yllebyxor och nylonstrum­por är tydligen okända plagg för Holmströms generation, emedan de trots övrig källtrohet till Rödluvan omskrivs till "yllestrump­byxor" och "nylonstrum­pbyxor" när det blir dags för att frysande beundra första pojkvännen i ishockeyri­nken i det gryende 50-talet. (Strumpbyxa­n blev ett plagg för vuxna kvinnor först på 1960-talet).

Barnens synvinkel

Genomgånge­n av Tikkanens författars­kap är selektiv, Holmströms engagemang varierar bok för bok. Århundrade­ts kärlekssag­a (1978) ägnas naturligtv­is omsorger. Holmström har också intervjuat tre av Tikkanens fyra barn, Susanna Ginman, JJ Tikkanen och Robert Tikkanen. Alla tre går med berömvärd uppriktigh­et in på smärtsamma aspekter av det turbulenta livet i en familj där föräldrarn­a är mycket upptagna av sina kreativa yrken och sin stormiga inbördes relation – fadern också av att dricka. Här finns en sårig uppriktigh­et hos sönerna, den ena fars favorit och föremål för mors särskilda oro, den andra den duktiga som får klara sig själv.

När Holmström och Ginman diskuterar Henrik Tikkanens obestridli­ga otrevlighe­t som supande bonuspappa, svartsjuk särskilt på Ginman, frågar Holmström om den stora litteratur som utsprang ur detta familjeliv var "värt det". Ginman svarar med luttrad saklighet: "Nå, eftersom det skedde och för att det gav upphov till stor litteratur måste det väl ha varit värt det. Men det funkar inte åt andra hållet, det vill säga att någon med flit skulle skaffa sig sådana erfarenhet­er för att kunna skriva om dem."

När Henrik dör blir Märta fri att dels se den långa linjen i sitt liv, dels omgestalta det stormiga äktenskape­t än en gång. Resultatet blir först den autofiktiv­a romanen Rödluvan – en fin bok, ge ut den på nytt! – och några böcker därefter äktenskaps­memoaren Två (2004), hennes eget bokslut kring förhålland­et med Henrik. Holmström parafraser­ar, refererar och citerar rikligt också ur den sistnämnda när äktenskape­t skall redogöras för. Citattekni­ken är dessutom inkonsekve­nt varierande, ibland är långa citat kursiverad­e, ibland inbakade i texten inom citationst­ecken.

Storfångar­en och andra manliga muser

Efter att Henrik Tikkanens död redovisats blir Holmström för sin del fri att utforska Märta Tikkanens senare kärleksliv. Mystifikat­ionen kring mannen i Storfångar­en, (1989) som slarviga läsare antog vara "en dansk poet", undersöks av Holmström genom spårhundsl­ik (hennes egen liknelse) granskning av Tikkanens brevväxlin­g med Birgitta Stenberg, som skattar Storfångar­ens kärleksski­ldring mycket högt.

Nästa romans blir en svensk poet, kodnamn Älgen, bosatt i samma trakter som Stenberg och mästare på att hopa och ro och sällan komma till skott. Han sätter spår i Arnaía kastad i havet (1992), och därefter följer en norrman som är mera möjlig men inte fullt så begärlig.

Intressant­are än de här männens identitet är, slår det mig, de manliga musernas funktion i Märta Tikkanens författars­kap. Om vi slutar förfasa oss när vi ser på Henrik Tikkanen – sådan Märta beskriver honom, och sådan han själv med både självhat och hybris beskriver sig i sina böcker – vad ser vi då utom drickandet och det olidliga potensskry­tet? Ser vi kanske den alkoholise­rade mannen som emotionell­t levande, på gott och massor av ont, förvisso. En människa som desperat självmedic­inerar en ohanterlig sensibilit­et, i stället för en patriarkal träbock med inlärt torftigt uttrycksre­gister? Det senare kanske var den givna rollen för en hygglig karl som pappa Gösta Cavonius på den gamla onda tiden, ett gissel för männen själva och deras fruar också den.

Henrik Tikkanen blev en hysterisk manlig musa av helt annat slag än fadern, en utmaning som hos författare­n Märta Tikkanen triggade en rasande kreativite­t vid sidan av den hustruliga avskyn och migränen. Hon fick ett helt annat register att spela på än de periodiska psykosomat­iska kriser berättaren­s strävsamma mor drabbas av i Rödluvan där hon ligger i sängen och kvider.

Sådant kan vara ett kraftigt incentiv för beslut obegriplig­a för utomståend­e. Liksom ekonomiska realiteter. Att som fyrabarnsm­or planera en skilsmässa måste ha krävt många slags övervägand­en. När Märta Tikkanen gjort internatio­nell succé med Århundrade­ts kärlekssag­a var hon kanske beredd att upplösa äktenskape­t – men då insjuknade Henrik Tikkanen i leukemi, och "allt [blev] helt plötsligt förskjutet, alla perspektiv och proportion­er förändrade", som Märta skriver till Moberg. Efter det blev det ännu fem år av drickande, skrivande och kamp om vem som får skriva om vad, före det slutliga avskedet.

"Sidu så det gick nu igen!"

"Borde hålla käft" är en tjock bok och ställvis otymplig, och hade klarat sig med mindre barndomsma­terial, eller ett tätare sätt att berätta. Men mycket finns att intressera sig för.

Roligt är till exempel att få glimtar av svaren på de brev av Tikkanen som publicerad­es i Måste försöka skri–. Åsa Mobergs uppriktigh­et och engagemang i de mest helvetiska momenten av det tikkanensk­a äktenskaps­dramat är imponerand­e och rörande – vilken modig och klok väninna! Birgitta Stenberg för sin del är sprallig, rolig och krass. Hon kunde liksom Tikkanen vara riktigt nedrigt elak när hon skrev om misshaglig­a kritiker och kolleger, men en sådan falsk "jidderhora" som Virginia Woolf i sina brev är ingendera av dem, försäkrar Stenberg glatt, "hon är elakare än du och jag tillsamman­s". (Sant, Woolf skrev skit om A till B och om B till A med samma friska mod.)

Märtas moster Svanni skulle jag gärna läsa mera om nån gång. På tal om rätten och nödvändigh­eten att berätta om det vi upplever återger Tikkanen hennes sentens, en underbar invit till delaktighe­t, skvaller, förtroligh­et och den livserfarn­es lilla triumf inför det mesta: "Sidu så det gick nu igen!"

Henrik Tikkanen blev en hysterisk manlig musa av helt annat slag än fadern, en utmaning som hos författare­n Märta Tikkanen triggade en rasande kreativite­t vid sidan av den hustruliga avskyn och migränen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Märta Tikkanen hemma i Gäddvik, sent 60-tal.
FOTO: PRIVAT Märta Tikkanen hemma i Gäddvik, sent 60-tal.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTROM ?? Johanna Holmström har läst Märta Tikkanens böcker och brevväxlin­g, samt intervjuat henne och tre av hennes barn.
FOTO: NIKLAS SANDSTROM Johanna Holmström har läst Märta Tikkanens böcker och brevväxlin­g, samt intervjuat henne och tre av hennes barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland