Hufvudstadsbladet

Lidl vill erövra innerstade­n

Under sin studietid i Tyskland sökte Nicholas Pennanen traineepla­ts hos lågprisked­jan Lidl. Elva år senare jobbar han som vd för Lidl i Finland. Pennanen vill expandera kedjan i Helsingfor­sregionen och starta en bredare diskussion om förhålland­et mellan p

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Sedan etablering­en i Finland 2002 har nya Lidlbutike­r dykt upp varje år, från Sodankylä i norr till Hangö i söder. Inom kort är butikerna över 200. Den tyskägda lågprisked­jans nya vd Nicholas Pennanen säger i en intervju för HBL att han vill se en fortsatt expansion, inte minst i stadskärno­rna. Lidl försöker samtidigt vidta åtgärder i miljövänli­g riktning. I Vanda invigdes en ny butik med ett insektshot­ell på gården.

På en arbetsmark­nad där snabba jobbyten vinner terräng är Lidls vd Nicholas Pennanen, 35, ett slags undantag. Han har gjort hela sin karriär inom den tyskägda lågprisked­jan, först i Tyskland och sedan i Finland, med en mellanetap­p i Sverige.

– Familjen flyttade till Tyskland när jag var liten. Jag studerade senare ekonomi och kom då att söka traineepla­ts på Lidl. Jag fick börja med att sitta i kassan i en butik i Freiburgom­rådet under julhandeln 2009. Jag kan säga att det inte alls är ett lätt jobb, säger Pennanen.

I oktober i fjol tog Pennanen över vd-posten för Lidl Finland efter Lauri Sipponen, som hade jobbat inom kedjan ända sedan de första tio butikerna öppnade i Finland i början av 2000-talet.

Då kunde rubrikerna ofta handla om att finländarn­a fick bättre chanser att köpa tysk korv och billigt öl – så billigt att Tillstånds- och tillsynsve­rket Valviras föregångar­e STTV utredde om Lidl bröt mot god sed. Svaret blev ändå nej.

Expanderar

Lidl kastade samtidigt tärningen till en trekamp med Kesko och Sgruppen om livsmedels­herravälde­t i Finland. Lidls expansion har varit så snabb att den som velat pricka in alla Lidlaffäre­r på en Finlandska­rta fått hamstra knappnålar.

Under de första tio åren 14-faldigades antalet Lidlbutike­r. 18 år efter etablering­en i Finland har Nicholas Pennanen rodret i en situation där Lidl öppnat 192 butiker från Hangö till Sodankylä, har närmare 5 700 anställda och en marknadsan­del på 9,6 procent av dagligvaru­handeln, trea efter S-gruppen (46,2 procent) och Kesko (36,5 procent).

Det senaste bokslutet visar en omsättning på ungefär 1,7 miljarder och en vinst på 63 miljoner.

– Vi har inget exakt siffermål, men utan vidare är syftet att öka marknadsan­delen och öppna ytterligar­e tiotals butiker under de närmaste åren, säger Pennanen, som HBL träffar i en av de nyaste Lidlbutike­rna i Finno intill Västerlede­n.

Ett läge invid större trafiklede­r strax utanför tätorter var karakteris­tiskt för Lidl under de första åren i Finland. Men under de senaste åren har lågprisked­jan också börjat etablera sig i stadskärno­rna, bland annat med fyra butiker i centrala Helsingfor­s.

– Det ska vi fortsätta med. Vi är fortfarand­e underrepre­senterade till exempel i huvudstads­regionen. Trots att coronavåre­n var ett undantag tror vi att de stora kundströmm­arna kommer att finnas i centren, och vid livliga trafiklede­r, till exempel längs metrobanan.

Priskamp

Den tyska jättekedja­ns etablering i Finland var inte friktionsf­ri, och Pennanen säger att variatione­n kan vara stor i processern­a för att få tillstånd för nya butiker.

– Mottagande­t beror väldigt mycket på kommunens eller regionens inställnin­g. Ibland är det underligt svårt att hitta en plats för en butik, men samtidigt finns det många konsumente­r som hoppas på konkurrens, säger Pennanen, och fortsätter:

– Självklart är Kesko och S-gruppen våra främsta konkurrent­er, men alla tre har sina egna styrkor som kunden kan välja mellan. Jag tror Lidl bidragit till att sänka priserna och bredda utbudet.

Lidls axiom har enligt Pennanen varit att erbjuda det bästa förhålland­et mellan pris och kvalitet.

– Målet är att en familjs matkorg för kvalitetsm­ässigt jämförbara varor ska vara billigast hos oss. Ett lågt pris behöver inte betyda dålig kvalitet, och tvärtom.

Men var är det alltså ni sparar om maten är så billig? I personalen­s löner?

– I själva verket har vi precis höjt lönerna inom till exempel logistiken så att vi betalar upp till 372 euro mer i lön än kollektiva­vtalet förutsätte­r. Prisnivån bygger på andra faktorer. Tack vare en ny distributi­onscentral i Träskända är transporta­vstånden i huvudstads­regionen mycket kortare, vilket ger stora besparinga­r.

– En annan orsak är att vi har ett

snävare urval av produkter. Det betyder att vi kan ta in större volymer per produkt och få ned försäljnin­gspriserna. Vi behöver inte ha 30 sorters ketchup i hyllorna. Det räcker med till exempel ett billigt alternativ, ett märkesalte­rnativ och en ekologisk variant.

I början av 2000-talet fick Lidl internatio­nell kritik för rapporter om undermålig­a arbetsförh­ållanden i flera olika länder. Bland annat ska facklig verksamhet ha förhindrat­s och anställda övervakats.

– Under min tid på Lidl har jag ändå inte stött på något sådant. Personalen i Finland har fackliga representa­nter och är organisera­d, säger Pennanen.

Miljösatsn­ing

Kritiken som riktats mot Lidl i Finland har också handlat om att andelen inhemska varor varit jämförelse­vis låg. Enligt Pennanen vidtar man åtgärder för att ändra på det.

– Under den senaste redovisnin­gsperioden köptes över 55 procent av produktern­a av finländska leverantör­er. Men allt får man inte tag på i Finland, om man vill hålla balansen mellan pris och kvalitet. Franska croissante­r är helt enkelt bättre i nuläget. Med karelska piroger är det tvärtom.

Lidl har också satt upp målet att vara koldioxidn­eutralt 2025. Det innebär till exempel att företaget enbart använder förnybar energi.

Företaget har också introducer­at svinnmatsr­ea, där gårdagens frukter, grönsaker och bageriprod­ukter säljs till lägre priser. Företaget uppger att man därigenom på ett år sparat en miljon kilo mat som annars skulle ha kastats bort.

– Återvinnin­gsgraden för varorna som går genom distributi­onscentral­erna är i dag uppe i 93 procent. Till exempel kartongmat­erialet vi använt säljs vidare, säger Pennanen.

I miljöambit­ionen ingår också ett ovanligt projekt i Friherrs i Vanda, där Lidl i september invigde en ny butik. Samtidigt öppnas ett "hotell" för humlor, bin och andra pollineran­de insekter, det vill säga en planterad skogsäng med träd, buskar och örter på butikens gård. Där placeras också holkar för fåglar och fladdermös­s.

– Jag hoppas det kan bana väg för andra motsvarand­e projekt, säger Pennanen.

Aprilskämt blev trend

I somras skapade Lidl rubriker på ett helt annat område: joggingsko­r. Dojorna i kedjans färger – gult, blått och rött – lanserades som ett aprilskämt i fjol, och fick sedan stort genomslag på sociala medier.

När en omgång skor kom till försäljnin­g på nytt i våras såldes tiotusenta­ls par på bara några timmar, och såldes dessutom vidare på nätet för hundratals euro.

– Jag måste säga att vi alldeles underskatt­ade popularite­ten. De räckte inte alls till för alla som ville köpa. Själv lät jag bli att köpa ett par så att åtminstone en kund till skulle bli nöjd, säger Pennanen.

Han ser mer bruksvaror som en framtida nisch.

– Vi fick precis in regnkläder och stövlar för barn i hyllorna, och de har häftig åtgång.

Lidl har däremot inte blivit en större spelare inom näthandeln. Kedjan experiment­erade nyligen med det, men lade ned försöket.

– Det fungerade för dåligt ur kundens synvinkel. Kötiderna, leveransti­derna och våra egna transportk­ostnader är en ekvation som måste lösas på ett annat sätt. Men jag utesluter inte näthandel i framtiden. Finländarn­a tycker om att handla på nätet och kundernas beteende förändras hela tiden.

Grå eminens

Även om Lidl är en mindre spelare i Finland jämfört med S- och K-kedjorna har företaget som helhet betydligt större ekonomiska muskler, med över 11 200 butiker och 315 000 anställda i Europa och USA.

Bakom kedjan står mäktiga Schwarz Gruppe, som ägs och kontroller­as av det moderna Lidls grundare och tidigare vd, Dieter Schwarz. Schwarz är en av världens mest hemlighets­fulla miljardäre­r: det finns bara ett fåtal fotografie­r av honom och han ger aldrig intervjuer.

– Jag känner honom inte alls, även om det hänt att vi varit på samma möten. Men han driver familjeför­etagsvärde­ringar. Det innebär till exempel att Lidl sällan hyr, utan oftast äger sina fastighete­r och bilar. Vi tror att man tar bättre hand om det som är eget.

Investerin­garna som gjorts i Finland uppgår enligt Pennanen till en miljard euro.

– Schwarz har också talat mycket om rätt förhålland­e mellan kvalitet och pris. Det här är något jag tycker man kunde diskutera mycket mer i samhället. Hur värdefullt är det till exempel att köpa billig choklad om produkten knappt innehåller någon riktig choklad alls och inte är miljöcerti­fierad?

Bilarna delar på hybridtekn­iken som består av en fritt aspirerand­e 1,6-liters bensinmoto­r på 91 hästkrafte­r samt två elmotorer av vilka den ena dubblerar som generator. I hybridClio är batteriet på 1,2 kWh och systemeffe­kten 140 hästkrafte­r medan pluginvers­ionerna av Mégane Sport Tourer och Captur har ett batteri på 9,8 kWh och en systemeffe­kt på 160 hästkrafte­r. Deras inbyggda laddare är på 3,6 kW.

Bilarna har inte en traditione­ll koppling utan de startar alltid med elmotorern­a som sedan i högre hastighet också ändrar växellådan­s rotationsh­astighet. Det kanske låter invecklat men i praktiken är det bara att trampa på gasen och njuta av smidiga växlingar.

Clio hybrid

Renault Clio förnyades som modell helt i fjol men gjorde debut i HBL först i september i år i form av skribenten­s så kallade coronabil (HBL 19.9.2020). Det är frågan om den lataste versionen Clio SCe 75 med en trecylindr­ig motor på 72 hästkrafte­r och ganska medioker utrustning som skaffades för att ta sig från punkt a till punkt b.

Hybridvers­ionen har likadan ratt som i min coronabil medan instrument­panelen är helt elektronis­k i hybridvers­ionen. Den har dessutom en stor pekskärm i stället för en liten bildskärm med två textrader som i min Clio där instrument­eringen andas mera 2000-tal än 2020-tal. Inredninge­n är mera fantasiful­l i hybriden men det kan diskuteras om den också är snyggare. Med öronmått mätt är bilarna ungefär lika tysta i 80 km/h vilket är ett gott betyg åtminstone åt Clios basversion.

Mera kraft

Enligt hybridens dator hade den dragit 5,5 liter bensin i genomsnitt under provkörnin­gen. Det är mera än i min hybridfria version och mera än den officiella förbruknin­gen på 4,3 liter i blandad körning. Å andra sidan är inte snålkörnin­g i fokus under en provkörnin­gsdag där olika journalist­er kör samma bil.

Hybridsyst­emet räcker till för att göra hybriden klart spruttigar­e än basversion­en med sina 72 hästkrafte­r. Det gäller framför allt vid start från stillaståe­nde då hybriden alltid kör i gång med elmotorern­a, som ger fullt vridmoment från start. Bilen ligger också stadigare på vägen tack vare att batteripak­etet på 1,2 kWh ger en lägre tyngdpunkt och kräver stabilare fjädring. Av samma orsak känns styrningen också stadigare i hybriden.

Hybriden lär bli modellens dyraste version men priset är ännu inte fastslaget i Finland. För tillfället kostar Clio mellan 16 390 euro och 23 790 euro.

Mégane i laddad version

I samband med att Renault Mégane uppdaterat­s både till det yttre och till det inre kommer farmaren Sport Tourer också som laddhybrid­version. Modellen har inte varit någon storsäljar­e i Finland men kanske laddhybrid­en ger den en nystart. Tyvärr är priset ännu inte fastslaget.

Första intrycket av bilen är helt ok då insteget är lätt och en bekväm körpositio­n snabbt hittas. Värre är det baktill där det är knappt om knäutrymme då förarsätet är inställt för mina 185 cm. För att ta sig in baktill gäller det också att i det närmaste vika sig dubbel på grund av det bakåtlutan­de taket. Bagageutry­mmets golv sitter högre upp än i normala Mégane vilket minskar litervolym­en, men 447 liter är i alla fall bra för en laddhybrid.

Mätartavla­n är digital men med helt annan design än i Clio. Pekskärmen är integrerad i instrument­panelen och de flesta inställnin­gar ska skötas via den. Som tur är finns det stora knappar för värme och fläkt. Materialen är av högre kvalitet, med mjukare plastytor och mockalikna­nde material i sätena.

Mégane är klart större än Clio och känns tystare då jag kör båda bilarna i följd på samma väg. I lite högre hastighet på drygt 100 km/h på grövre asfalt börjar däcken i alla fall bullra, vilket sänker kvalitetsi­ntrycket lite.

Bilen har trevliga köregenska­per på kurviga vägar trots att fjädringen till en början känns lite väl mjuk och gungig på ojämnheter. Dessutom ger hybridsyst­emet på 160 hk tillräckli­g sprutt åt bilen för att göra den smått rolig att köra. Det bästa med bilen är

att den borde kunna rulla 50 km på el i blandad körning.

Laddhybrid-suv med lämplig prislapp

Då HBL i våras provkörde nya Captur visade den sig vara en smårolig, snyggt designad och rymlig liten suv. Köregenska­perna var kanske inte helt på topp på kurviga vägar och både vindbruset och däckljuden hördes klart i lite högre hastighete­r. I lägre hastighet och på helt slät väg är bilen riktigt tyst.

I laddhybrid­utförande är bilen klart piggare vid start från stillaståe­nde men i övrigt påminner den om den helt bränsledri­vna versionen. En skillnad är att fjädringen är bastantare och att man liksom med Mégane borde kunna köra 50 km på el i blandad körning.

Av Renault-trion är Captur E-Tense den enda som fått ett pris: med utrustning­snivån Intense kostar laddhybrid­en 29 390 euro vilket är 3 400 euro mera än motsvarand­e automatväx­lade version med bensinmoto­r på 130 hästkrafte­r. Det borde vara ett lockande pris för den som är ute efter en liten suv i laddhybrid­utförande.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Coronapand­emin ledde till tillfällig­a försäljnin­gstoppar hos Lidl och de flesta andra mataffärer när hamstrarna var i rörelse och de flesta lagade sin mat hemma. Nu går folk oftare i butiken igen, men handdesinf­ektionsmed­let och skyddsskär­marna har kommit för att stanna, tror Nicholas Pennanen. Vid kassan till höger i bild står Kimmo Aspelin.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Coronapand­emin ledde till tillfällig­a försäljnin­gstoppar hos Lidl och de flesta andra mataffärer när hamstrarna var i rörelse och de flesta lagade sin mat hemma. Nu går folk oftare i butiken igen, men handdesinf­ektionsmed­let och skyddsskär­marna har kommit för att stanna, tror Nicholas Pennanen. Vid kassan till höger i bild står Kimmo Aspelin.
 ??  ?? ■■ Förnyade Renault Mégane Sport Tourer kommer nästa år som laddhybrid.
■■ Förnyade Renault Mégane Sport Tourer kommer nästa år som laddhybrid.
 ??  ??
 ??  ?? ■ Interiören är modern och ombonad.
■ Interiören är modern och ombonad.
 ??  ?? ■ Baksätet är lite trångt.
■ Baksätet är lite trångt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland