Hufvudstadsbladet

Klart för bokning av coronatest för annans räkning

Från och med nu kan exempelvis föräldrar i Nyland boka tid för ett coronatest för sitt barn via Coronaguid­en.

- SPT

Det har sedan september varit möjligt för invånare i Nyland att för egen del boka en tid för ett coronaviru­stest via Coronaguid­en.

Från och med nu är det också möjligt att boka en tid för en annan person. En förälder kan exempelvis boka en tid för sitt barn som är under 16 år och står under vårdnad.

– Möjlighete­n att boka tid för en annan person, till exempel ett barn, har varit en mycket önskad funktion. Det är viktigt att ha en snabb och enkel tidsboknin­gsmetod nu när epidemin är i en accelerati­onsfas i Nyland, säger Sirpa Arvonen, ansvarsomr­ådesdirekt­ör för it-förvaltnin­gen vid Helsingfor­s universite­tssjukhus HUS i ett pressmedde­lande.

Efter bokningen skickar Coronaguid­en en bekräftels­e på provtagnin­gstiden, ankomst- och avboknings­anvisninga­r via textmeddel­ande.

Provsvar som sms – också nattetid

Också provsvaren skickas som textmeddel­anden, i genomsnitt inom två dygn. Textmeddel­anden skickas dygnet runt så provsvar kan också komma nattetid.

Positiva resultat på test som bokats via Coronaguid­en kan dessutom ses på Mina Kanta-sidorna efter att hemkommune­ns enhet för smittsamma sjukdomar har registrera­t resultaten i patientdat­asystemet.

Negativa provresult­at syns på Mina Kanta-sidorna först från och med slutet av november. Om svaret är positivt ringer smittspåra­re också upp den som konstatera­ts smittad eller hens vårdnadsha­vare.

Över 32 000 bokningar har hittills gjorts via tidsboknin­gen i Coronaguid­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland