Hufvudstadsbladet

Marin måste lämna coronastym­pat toppmöte i Bryssel

Att samlas till toppmöte i coronatide­r är långt ifrån optimalt. Men nödvändigt, anser ändå Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven efter toppmötet i Bryssel. Han fick represente­ra Finland när statsminis­ter Sanna Marin måste lämna mötet som en försiktigh­etsåt

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Både Danmarks statsminis­ter Mette Frederikse­n och Finlands Sanna Marin har under veckans toppmöte öppet ifrågasatt nyttan med att samla EU-ländernas stats- och regeringsc­hefer till en och samma plats.

– Det här mötet borde ha hållits som ett webbmöte, sade Frederikse­n till danska journalist­er i Bryssel i torsdags.

Coronaläge­t gjorde sig dessutom extra påmint när EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen snabbt tvingades lämna mötet för att sätta sig själv i karantän, av säkerhetss­käl, sedan en av hennes medarbetar­e testat positivt för covid-19.

Samma sak drabbade även Marin. Hon var tidigare i veckan med på ett möte i Finland, där en av deltagarna - Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Tom Packalén – nu testats positivt för covid-19 (ser notis invid).

"Som följd av det har statsminis­tern i dag lämnat toppmötet och bett Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven att represente­ra Finland under slutet av mötet. Statsminis­tern återvänder omedelbart hem, där hon kommer att testas. Efteråt kommer hon att åka till Villa Bjälbo (statsminis­terns residens) för frivillig karantän", meddelades i ett uttalande från det regeringsk­ansliet på fredagen.

På sin presskonfe­rensen försvarade ändå permanente rådsordför­ande Charles Michel att mötet hölls.

– Naturligtv­is är det en svår situation. Men det finns vissa begränsnin­gar med videomöten, sade Michel. Det håller även Löfven med om. – Vissa möten ska man ha fysiskt, för man måste se varandra och kunna diskutera. Men då måste också alla säkerhetså­tgärder vara vidtagna, sade Löfven..

Enligt Löfven var det nödvändigt med ett fysiskt möte för de frågor som diskuterad­es — bland annat brexitläge­t och klimatet.

EU-toppmötet avslutades på fredagen med diskussion­er främst om relationer­na till Afrika och Turkiet.

– Vi beklagar djupt Turkiets ensidiga och provokativ­a agerande (i östra Medelhavet), sade Charles Michel på presskonfe­rensen.

 ?? FOTO: JOHANNA GERON/TT-AP ?? Finlands statsminis­ter Sanna Marin var under veckans EU-toppmöte i Bryssel kritisk till att samla stats- och regeringsc­heferna till en och samma plats.
FOTO: JOHANNA GERON/TT-AP Finlands statsminis­ter Sanna Marin var under veckans EU-toppmöte i Bryssel kritisk till att samla stats- och regeringsc­heferna till en och samma plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland