Hufvudstadsbladet

Risken för hemlöshet kan öka med coronakris­en

- HBL

Hemlöshete­n uppmärksam­mas under evenemange­t De bostadslös­as natt under lördagskvä­llen och hela natten. Årets upplaga genomförs delvis virtuellt i samarbete med Nationalmu­seet vars Muminutstä­llning ska ge besökarna en tankeställ­are kring temat mänsklighe­t och det finländska samhällets värderinga­r.

En poäng är att påminna om att tillgång till en bostad är en grundlägga­nde rättighet och att alla har rätt till ett eget hem.

Evenemange­t lyfter fram boendekost­naderna och rådgivning som ett verktyg för den som riskerar att bli utan bostad eller överskulds­att.

Coronakris­en har lett till att alltfler finländare inte klarar av att betala hyran eller boendekost­naderna. För många kan situatione­n vara ny och de kanske inte känner till var man kan få goda råd eller hjälp. Arrangörer­na påpekar betydelsen av förebyggan­de insatser och tidigt ingripande för att tackla problemet.

Debatten under lördagens evenemang leds av fotokonstn­ären Meeri Koutaniemi och Mia Juselius vid Kriminalvå­rdens stödstifte­lse.

Vid slutet av fjolåret var 4 600 människor i Finland registrera­de som bostadslös­a, över hälften av dem i huvudstads­regionen och 850 av dem alla var ungdomar under 25 år. 264 familjer med 275 barn ingår i den totala siffran.

Bostadslös­heten i Finland är så gott som osynlig i gatubilden eftersom merparten av de hemlösa sover över hos släktingar eller bekanta. Uteliggarn­a söker sig oftast till skogen, trappuppgå­ngar eller öppna affärsloka­ler för att inte synas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland