Hufvudstadsbladet

Coronafall fördröjer beslut i Haavistofa­llet

Det är fortfarand­e oklart om utrikesmin­ister Pekka Haavistos agerande under al-Hol-härvan kommer att få konsekvens­er. Riksdagens grundlagsu­tskott är vingklippt på grund av ett coronafall i riksdagen.

-

Riksdagens grundlagsu­tskott fortsatte behandla brottsmiss­tankarna mot utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) på fredagen.

– Vi hörde Haavisto och hans rättsbiträ­de om ex-justitieka­nsler Jaakko Jonkkas uttalande. Vi har redan tidigare hört honom om de övriga uttalanden­a, sade grundlagsu­tskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP).

Utskottet kommer att fortsätta behandla frågan nästa vecka på tisdag. Då fattar man beslut om huruvida man ska fortsätta med att höra sakkunniga i frågan.

– Efter att vi har hört tillräckli­gt många sakkunniga börjar vi diskutera innehållet i vårt betänkande. Det torde ta hela nästa vecka.

Utskottet körde fast i sin behandling av frågan på fredagen då alla utskottsle­damöter från Sannfinlän­darna uteblev på grund av att deras partibrode­r Tom Packalén (Sannf) hade testat positivt för coronaviru­set. Yle uppger att utskottet nu utreder om de tre sannfinlän­dska ledamötern­a kan delta i mötet på tisdag så att man kan komma vidare med frågan.

Grundlagsu­tskottet siktar på att avsluta behandling­en av Haavistofr­ågan inom oktober månad.

Centralkri­minalpolis­en misstänker Haavisto för brott mot tjänstepli­kt och brott mot samarbetss­kyldighet i samband med al-Hol-härvan i fjol höstas.

Haavisto fråntog Utrikesmin­isteriets dåvarande konsulära chef Pasi Tuominen ansvaret för att repatriera finländska medborgare från lägret al-Hol i Syrien efter att Tuominen ansåg att Haavisto bad honom bryta mot lagen.

Om grundlagsu­tskottet anser att brottsmiss­tankarna håller kan riksdagen med enkel majoritet väcka åtal mot honom. Utskottet kan också anse att misstankar­na saknar grund eller att det eventuella brottet är så ringa att ärendet kan läggas ner.

Haavisto bestrider brottsmiss­tankarna.SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland