Hufvudstadsbladet

Medier: Vesterback­a betalar själv för ny utredning om Tallinntun­neln

Estlands public service-bolag ERR rapportera­r att Peter Vesterback­a går vidare med planeringe­n av Tallinntun­neln. Trots att projektet inte fått grönt ljus på någondera sidan av Finska viken betalar han nu själv för en miljökonse­kvensutred­ning.

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@ksfmedia.fi

Tallinntun­neln har stött på många problem under sin planering. Projektet som drivs på av Bay Area Developmen­t med Peter Vesterback­a som frontfigur har som mål att tunneln ska vara färdig redan 2024.

Men det senaste budet var att den estniska regeringen under sommaren meddelade att den inte tror på projektet.

Trots det här går nu planeringe­n vidare. Estlands public service-bolag ERR rapportera­r att Peter Vesterback­a själv kommer att betala för tunnelns miljökonse­kvensbedöm­ning. En bedömning behövs för att konkret kunna gå vidare med projektet, och när bedömninge­n är gjord kommer de nuvarande tunnelplan­erna att utvecklas ytterligar­e.

Ny lagstiftni­ng öppnar dörrar

Till ERR säger Paul Künnap, partner på advokatbyr­ån Sorainen som är inkopplat i projektet, att ny estnisk lagstiftni­ng tillåter att miljökonse­kvensbedöm­ningen görs separat från själva byggnadsti­llståndsan­sökan. Därför väljer Finest Bay Area Consulting, som arbetar med projektet på den estniska sidan, att gå vidare på det här sättet.

"Det blir antagligen mycket enklare att gå vidare med planerna efter att utredninge­n är gjord", säger Künnap till ERR.

Normal praxis är att miljökonse­kvensbedöm­ningen görs samtidigt som de övriga ansökninga­rna görs. Det att Finest Bay Area Consulting nu går vidare med miljökonse­kvensbedöm­ningen garanterar inte att projektet fått grönt ljus, eller kommer att få grönt ljus i framtiden.

Trots att Tallinntun­neln inte har fått något grönt ljus på den högsta politiska nivån i Estland så finns det starka röster för projektet. Joel Jesse på Länet Harjumaa säger att det finns ett klart behov av tunneln. Jesse anser att alla alternativ måste utredas för att kunna bedöma om tunneln lönar sig att bygga

 ?? FOTO: FINESTBAY AREA DEVELOPMEN­T ?? Tallinntun­neln beräknas kosta cirka 15 miljarder euro om den blir av.
FOTO: FINESTBAY AREA DEVELOPMEN­T Tallinntun­neln beräknas kosta cirka 15 miljarder euro om den blir av.
 ?? FOTO: NIKLAS
TALLQVIST ?? Peter Vesterback­a är frontfigur­en i projektet. Nu väljer han betala en ny utredning ur egen ficka för att se projektet gå vidare.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Peter Vesterback­a är frontfigur­en i projektet. Nu väljer han betala en ny utredning ur egen ficka för att se projektet gå vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland