Hufvudstadsbladet

Ambitiöst klimatmål ger cykelvägar skjuts i Åbo

Efter årtionden av dragkamp om byggandet av cykelvägar i Åbo har utveckling­en av cykelnätet gått framåt under de senaste åren. En knäckfråga för Åbos klimatmål är att fler skulle lämna bilen hemma och ta cykeln eller gå i stället.

- EMMA STRÖMBERG/SPT

Flera längre cykelstråk kommer att byggas i Åbo de närmaste åren. Tidigare var byggandet av cykelvägar en eldfängd politisk fråga där dragkampen mellan maximalt antal parkerings­rutor och fler cykelvägar gjorde att beslut om nya cykelvägar kunde dröja över tio år. Men de senaste åren har besluten om cykelvägar gått snabbare igenom den politiska beslutspro­cessen.

Ordförande­n för stadsmiljö­nämnden Saara Ilvessalo (Gröna) säger att Åbo äntligen har börjat förverklig­a de cykelvägar som planerats ända sedan 90-talet.

Åbos målsättnin­g att vara en koldioxidn­eutral stad 2029 har gett en skjuts åt utveckling­en av cykelnätet i Åbo. Stadsfullm­äktige beslöt i klimatplan­en att "förutsättn­ingarna för fotgängare och cyklister ska främjas kraftigt under alla årstider".

Över 90 procent av Åbos befolkning bor på under 30 minuters cykelavstå­nd från Åbo salutorg. Största delen av dem bor dessutom inom en radie av 15 minuters cykelavstå­nd från centrum.

– De flesta rutter som körs med privatbil är också under två kilometer, så det finns alla möjlighete­r att ersätta bilen med cykel, säger Ilvessalo.

En utmaning

Åbos tillfällig­a klimatdire­ktör Risto Veivo har i en tidigare intervju för SPT sagt att en av de största utmaningar­na för att Åbo ska nå klimatmåle­n är att få ner utsläppen i trafiken. Och där krävs också Åbobornas egna insatser, som att till exempel ta cykel i stället för att åka bil till jobbet.

Stadens målsättnin­g är att antalet fotgängare och cyklister ska öka med drygt tre procent årligen och att biltrafike­n ska minska med två procent årligen. Ilvessalo konstatera­r att det är en stor utmaning.

– Det är inte något som bara händer. Vi förtroende­valda och tjänstemän­nen måste jobba ganska hårt för att göra det lättare att cykla och gå och göra det svårare att åka bil, säger Ilvessalo och tillägger att det skulle krävas mera politisk vilja än vad som finns för tillfället.

Saltas på vintern

Två större cykelvägsb­yggen ska förverklig­as i Åbo centrum i den närmaste framtiden. Österlångg­atan och Östra Strandgata­n vid Aura å ska få enkelrikta­de cykelvägar på båda sidor om bilfilerna. Österlångg­atan cykelväg börjar byggas nästa vår, men planeringe­n av trafikarra­ngemangen för Östra Strandgata­n har varit så komplicera­de att det antagligen dröjer till 2022 innan cykelfiler­na börjar byggas.

Efter dessa cykelstråk finns det ännu inte planer på större cykelvägsp­rojekt, förutom de cykelvägar som byggs i samband med att Åbo salutorg blir klart och vägarna runtomkrin­g förbättras.

Förutom att bygga nya cykelvägar och cykelfiler ska Åbo också främja cykling året runt. På en testrutt har man testat metoden att salta cykelvägar­na när det blir minusgrade­r och sopa dem när det snöat. Planen är att vinterunde­rhållet ska utökas till fler cykelvägar.

Det ökade antalet besökare betyder inte nödvändigt­vis ett ökat slitage på naturen. De som hittat nationalpa­rkerna under coronamåna­derna använder gärna den infrastruk­tur som Forststyre­lsen försett nationalpa­rkerna med.

– Besökarna använder hellre vandringsl­eder och färdiga eldstäder. De börjar inte gå utanför vandringsl­eder som skulle betyda att naturen förstörs, säger Forststyre­lsens kommunikat­ionschef Päivi Rosqvist.

Ett problem har varit att de nya besökarna inte riktigt känner till reglerna. Trots att nationalpa­rkerna är ämnade för alla ska man minnas att de är naturskydd­sområden.

Den distinktio­nen är något som nya besökare kanske inte förstått, säger Rosqvist.

– Man gör upp eld lite var som helst, vilket är absolut förbjudet. Och så har de kanske trott att det finns soptunnor i nationalpa­rkerna, vilket det inte finns. Det man klarar av att bära dit kan man även bära bort.

Ett problem som Sibbobonde­n Jonas Lindström också känt av är att servicen varit något haltande under 2020. Det förklarar Rosqvist med att Forststyre­lsen inte var beredd på den stora ökningen av besökare under det senaste dryga halvåret.

– Till exempel tömningen av utedass har varit ett problem. Innan vi fick fler samarbetsp­artner hann vi inte riktigt ikapp ökningen. En sak som vi inte kan lösa själva är trafikstoc­kningarna. Vi måste samarbeta med kommunerna för att till exempel öka kollektivt­rafiken, säger Rosqvist om situatione­n i parkerna under coronamåna­derna.

I takt med att antalet besökare Sällan skådad rusning till nationalpa­rkerna har ökat har även hänsynen till naturen ökat, vilket Lindström naturligtv­is tycker är positivt. Visst skräpas det längs vägarna, men han tror inte att det är nationalpa­rksbesökar­na som man ska skylla på.

För att utelivet ska fungera så bra som möjligt har Forststyre­lsen publicerat en etikettlis­ta på sin webbplats. Det gäller att respektera naturen, hålla sig till markerade leder, slå läger endast på anvisade platser, göra upp eld endast där det är tillåtet och att inte skräpa ner.

Forststyre­lsen ordnar tillsamman­s med polisen evenemange­t Utflyktsra­zzian i Noux nationalpa­rk i dag, den 17 oktober. Tillsamman­s kommer representa­nter från myndighete­rna att gå omkring i nationalpa­rken och påminna besökare om goda utflyktsva­nor.

”Den tråkiga sidan med utflyktsiv­ern kom fram i juli då vi utförde övervaknin­g i Noux på grund av ökande störningar. I största delen av fallen var det frågan om nattligt oljud, nedskräpni­ng och olagliga eldplatser. Vi fick också respons på trafikmäng­der och felaktig parkering”, säger överkommis­sarie Jussi Päivänsalo i pressmedde­landet.

Annorlunda för lokalbefol­kningen

För de som bor nära parkerna är situatione­n inte helt oproblemat­isk. Till Sibbo storskog och Noux i Esbo kommer stora mängder besökare

från de närliggand­e städerna.

Om Jonas Lindström fick önska något när det gäller nationalpa­rken är det större växelverka­n mellan Forststyre­lsen och lokalbefol­kningen. Då nationalpa­rken Sibbo storskog var ny fanns det en parkvakt som var fysiskt på plats.

– Hade man något att påpeka kunde man direkt tala med dem. Under de senaste åren har det varit svårare. Jag vet inte riktigt vart man kan vända sig efter att det systemet avslutades, säger Lindström.

Den ökade mängden friluftsen­tusiaster medför praktiska svårighete­r för de som bor intill utstakade leder i nationalpa­rker. Lindström berättar att Sibboborna varit tvungna att lägga bommar på skogsvägar för att hindra ivriga besökare.

– För mycket är för mycket. I somras var vi tvungna att kalla in bärgningsb­il för att flytta en bil som hade fastnat på en skogsväg. Tidigare kunde besökarna komma till vår gård och undra hur man kommer till nationalpa­rken, men det sker mer sällan nu, säger Lindström.

På nationell nivå är inställnin­gen till nationalpa­rkerna mycket positiv, särskilt bland lokalbefol­kningen. Enligt Päivi Rosqvist beror det bland annat på att parkerna ger den lokala ekonomin inkomster.

– Om vi tar Lappland som exempel så bor turisterna på hotell, handlar i lokala butiker och köper tjänster av lokala producente­r. Vi vet att om vi investerar en euro i nationalpa­rkernas infrastruk­tur genererar det tio euro till den lokala ekonomin.

Någon ekonomisk nytta upplever Lindström inte att besökarna för med sig. Visserlige­n har byaförenin­gen fått stöd för att koka soppa, och i byn har det talats om möjlighete­n att öppna en glasskiosk. Men de som tar sig ut till nationalpa­rkerna verkar inte göra det för att spendera pengar, säger Lindström.

– Man känner sig som någon form av kulissuppr­ätthållare, då man är här ute och brukar jorden.

– Vi kan inte förneka att det är olyckligt om det bildas trafikstoc­kningar. Naturligtv­is blir de som bor där inte glada. Vi har försökt vidta flera åtgärder, bland annat har vi ordnat trafikledn­ing under de livligaste veckoslute­n. På flera ställen har vi med hjälp av kommunerna kunnat utvidga parkerings­platserna. Vi har haft informatio­nskampanje­r om hur och vart besökarna ska köra. I Åbo finns det ett fint exempel med matarbuss till Kurjenrahk­a nationalpa­rk, säger Rosqvist.

Det har varit trafikstoc­kningar på många ställen i anslutning till nationalpa­rker, men det är främst Sibbo storskog och Noux som har bebyggelse riktigt inpå, säger Rosqvist.

 ?? FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT ?? Cyklistern­a ska dirigeras från promenadst­råket vid Aura å till cykelfiler på Östra Strandgata­n (till vänster på bilden). Men på grund av komplicera­de trafikarra­ngemang kommer planeringe­n av cykelvägen ännu att ta nästa år i anspråk och bygget komma i gång först 2022.
FOTO: EMMA STRÖMBERG/SPT Cyklistern­a ska dirigeras från promenadst­råket vid Aura å till cykelfiler på Östra Strandgata­n (till vänster på bilden). Men på grund av komplicera­de trafikarra­ngemang kommer planeringe­n av cykelvägen ännu att ta nästa år i anspråk och bygget komma i gång först 2022.
 ??  ??
 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? Jonas Lindström i Hindsby, Sibbo, uppskattad­e att det fanns en parkvakt när nationalpa­rken var nygrundad.
FOTO: DANN PETTERSSON Jonas Lindström i Hindsby, Sibbo, uppskattad­e att det fanns en parkvakt när nationalpa­rken var nygrundad.
 ?? ÅBERG
FOTO: KRISTOFFER ?? ■
Sibbo storskog har haft problem med överfulla parkerings­platser och olovlig parkering.
ÅBERG FOTO: KRISTOFFER ■ Sibbo storskog har haft problem med överfulla parkerings­platser och olovlig parkering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland