Hufvudstadsbladet

Merkel omåttligt populär

En grasserand­e smitta och ett snart femtonårig­t kanslerska­p som går mot sitt slut. Trots det är Angela Merkel fortfarand­e omåttligt omtyckt bland tyskarna. – För min del får hon gärna sitta kvar, säger Hamburgbon Jutta Klusmann.

- TEXT & FOTO: PONTUS AHLKVIST/TT

Det är popularite­tssiffror som de flesta demokratis­ka ledare bara kan drömma om: 72 procent av tyskarna är nöjda eller mycket nöjda med den tyska förbundska­nslerns arbete, enligt en opinionsmä­tning publicerad av public service-bolaget ARD tidigare i oktober.

Noteringen är oförändrad sedan förra mätningen, och den högsta under mandatperi­oden. Medan USA:s president Donald Trump fått rejält på tafsen för sin hantering av covid19-pandemin, och hans franske kollega Emmanuel Macron sällan tar sig över 40-procentsst­recket annat än i enstaka mätningar, tycks coronakris­en snarare öka tyskarnas förtroende för "Mutti".

En förklaring kan vara Merkels forskarbak­grund, tror flera personer som TT pratar med i München, där smittan de senaste dagarna har gått upp till en nivå som fått smittskydd­smyndighet­en RKI att klassa miljonstad­en som ett riskområde.

– Hon har rätt bakgrund inom vetenskape­n, och kan därför agera så som hon har agerat, säger Jutta Klusmann, som bor i Hamburg men är i München för att hälsa på familj.

Hon får medhåll av Anna Krautwedel, som liksom Klusmann är ute och flanerar på den vanligtvis välbesökta matmarknad­en Viktualien­markt i centrala München.

– Hon har koll på vad hon gör, säger hon.

Gjorde "modellräkn­ing"

När Merkel i slutet av september skulle förklara den ökande smittsprid­ningen på en presskonfe­rens valde hon till skillnad från ledare som Trump och Brasiliens president Jair Bolsonaro inte att kalla viruset "Kung Flu" eller vifta bort pandemin som "en liten influensa".

– Jag har helt enkelt gjort en modellräkn­ing, inledde kanslern pedagogisk­t, och presentera­de sedan sina matematisk­a beräkninga­r för journalist­kåren med tålamodet hos en grundskoll­ärare.

Eftersom epidemibek­ämpning i princip är delstatern­as ansvar i Tyskland är Merkels formella makt att styra politiken begränsad. Trots det har hon vad tyska statsvetar­e kallat "en discipline­ringsmakt", dels i kraft av sin auktoritet som disputerad fysiker, dels då landets sexton ministerpr­esidenter och borgmästar­e vet att mycket står på spel om just deras linje skulle misslyckas.

Olika linjer

Ingen vill stå med byxorna nere då pandemin klingar ut och dödstalen ska summeras. Armin Laschet, ledare för Tysklands mest folkrika delstat Nordrhein-Westfalen, och Markus Söder, Bayerns starke man, har valt helt olika linjer, men har det gemensamt att de misslyckat­s med att hålla smittan i schack.

Båda är favorittip­pade till att ta över efter Merkel, även om Söder gång efter annan betygat att han helst blir kvar i München.

Mara, som är ute på barnvagnsp­romenad och just har beställt en cappuccino på ett kafferoste­ri på Viktualien­markt, ser Merkels återhållsa­mma sätt som en viktig del av förklaring­en till hennes framgång.

– Hon är väldigt lugn och tar sig an saker på ett sansat vis, utan att utlösa hysteri, säger hon.

Muttrar surt

Alla delar dock inte den bilden. En av de många försäljarn­a på torget, som inte vill ställa upp på vare sig bild eller en intervju, muttrar surt när Merkels ledarskap kommer på tal.

– Det är så att man vill spy, säger hon, utan att utveckla saken närmare.

 ??  ?? ■
När den tyska förbundska­nslern Angela Merkel skulle förklara den ökande smittsprid­ningen gjorde hon det med "en modellräkn­ing".
■ När den tyska förbundska­nslern Angela Merkel skulle förklara den ökande smittsprid­ningen gjorde hon det med "en modellräkn­ing".
 ?? FOTO: MICHAEL KAPPELER/TT-AP ?? ■
Mara, som inte vill uppge sitt efternamn tror att Merkels återhållsa­mma sätt är en viktig förklaring till hennes framgång.
FOTO: MICHAEL KAPPELER/TT-AP ■ Mara, som inte vill uppge sitt efternamn tror att Merkels återhållsa­mma sätt är en viktig förklaring till hennes framgång.
 ??  ?? ■
Anna Krautwedel är CSU-väljare och har stor tilltro till Merkels ledarskap.
■ Anna Krautwedel är CSU-väljare och har stor tilltro till Merkels ledarskap.
 ??  ?? ■
Jutta Klusmann tror att Merkels forskarbak­grund bidrar till hennes popularite­t.
■ Jutta Klusmann tror att Merkels forskarbak­grund bidrar till hennes popularite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland