Hufvudstadsbladet

Mexikansk exminister gripen av knarkpolis i USA

Han var en nyckelfigu­r i Mexikos krig mot narkotikar­tellerna under sin tid som försvarsmi­nister. Nu har general Salvador Cienfuegos gripits av USA:s narkotikap­olis DEA på Los Angeles internatio­nella flygplats.

- MATTIAS MÄCHS/TT

– Detta gripande kommer att få stora återverkni­ngar i Mexiko, säger militärana­lytikern Raúl Benítez till nyhetsbyrå­n Reuters.

Misstankar­na gäller knarkhande­l och penningtvä­tt, uppger en källa för The New York Times.

Salvador Cienfuegos är den förste högt uppsatta militären som frihetsber­övas i USA i ett fall som gäller drogrelate­rad korruption, skriver tidningen.

"Konsuln i Los Angeles kommer att informera mig om anklagelse­rna under de närmsta timmarna. Vi kommer att erbjuda honom den konsulära hjälp han har rätt till", twittrar Mexikos utrikesmin­ister Marcelo Ebrard.

"Saknar motstycke"

President Andrés Manuel López Obrador säger att den uppkomna situatione­n "saknar motstycke" och att den mexikanska regeringen inte kommer att skydda någon som misstänks för brott. Han understryk­er dock att det behövs bevisning.

– Att en före detta försvarsmi­nister grips, misstänkt för kopplingar till droghandel är ett väldigt beklagligt faktum, säger han.

Salvador Cienfuegos var försvarsmi­nister 2012–2018 under den dåvarande presidente­n Enrique Peña Nieto.

”För första gången”

Mexikos militär har fått en stor roll i att bekämpa organisera­d brottsligh­et i landet sedan det så kallade kriget mot drogkartel­lerna inleddes 2006. Det har bland annat motiverats med att säkerhetss­tyrkorna skulle vara mindre mottagliga för mutor än den vanliga polisen.

Men misstankar har funnits under en längre tid om att även militären korrumpera­ts. Bland annat i delstaten Sinaloa där delar av armén ryktats ha haft kopplingar till den kartell som tidigare leddes av knarkbosse­n Joaquín "El Chapo"

Guzmán, som sitter i fängelse i USA.

Kriget mot kartellern­a har även kritiserat­s för att bidra till en allt värre våldsspira­l. Under Cienfuegos ledning anklagades militären för en rad mord, däribland en massaker 2014 i Tlatlaya där 22 gängmedlem­mar dödades.

– Militären har blivit mycket mer korrupt och begår långt fler övergrepp sedan kriget mot drogerna inleddes, säger Alejandro Madrazo, professor vid universite­tet Cide i Mexico City, till The New York Times, och tillägger:

– Nu tycks de för första gången kunna ställas till svars – men inte av mexikanska myndighete­r, utan i USA.

Lovade ny strategi

Flera personer från Enrique Peña Nietos dåvarande regering står anklagade i olika korruption­smål, i vissa fall med misstänkta kopplingar till organisera­d brottsligh­et, skriver Reuters.

I december 2019 greps Genaro García Luna, säkerhetsm­inister under Peña Nietos företrädar­e Felipe Calderón, i USA misstänkt för att ha tagit emot miljonmuto­r från "El Chapos" drogkartel­l.

Nuvarande president López Obrador har varit hård i kritiken mot sina företrädar­e, och gick till val på att städa bort korruption­en. När han tillträdde 2018 lovade han en ny strategi mot gängen med mindre fokus på hårda tag och mer fokus på att ta bekämpa problemets rötter, fattigdom och arbetslösh­et.

Sedan dess har han dock börjat luta sig alltmer mot militären i kampen mot kartellvål­det, som skördar tusentals människors liv varje år.

 ?? FOTO: REBECCA BLACKWELL/TT-AP ?? Mexikos dåvarande försvarsmi­nister Salvador Cienfuegos under ett möte med USA-kollegan Jim Mattis i Mexico City 2017.
FOTO: REBECCA BLACKWELL/TT-AP Mexikos dåvarande försvarsmi­nister Salvador Cienfuegos under ett möte med USA-kollegan Jim Mattis i Mexico City 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland