Hufvudstadsbladet

Journalist­ik är inte ett brott

-

JOURNALIST­IK Den nya dokumentär­en om passagerar­fartyget Estonia har fått stor uppmärksam­het. Redan innan serien hade haft premiär i Estland gick landets premiärmin­ister Jüri Ratas ut och krävde en ny teknisk utredning av vraket. Det är uppenbart att informatio­nen som kommer fram i dokumentär­en väcker ett stort och brett intresse. Inte minst det faktum att filmteamet lyckades dokumenter­a ett minst fyra meter stort hål i fartyget gör det lätt att journalist­iskt motivera publicerin­gen.

Samtidigt åtalas två av personerna bakom dokumentär­en, journalist­en Henrik Evertsson och ROV-operatören Linus Andersson. Svenska myndighete­r försökte också beslagta filmmateri­al. Det skedde dock aldrig tack vare att materialet fanns i Tyskland. Filmteamet motsatte sig beslaget och de tyska myndighete­rna valde att inte gå de svenska myndighete­rna till mötes.

Estoniaoly­ckan är en obeskrivli­g tragedi för offren och deras anhöriga, och de förtjänar vår största respekt. Vraket måste skyddas mot gravplundr­ing på samma sätt som vi skyddar våra avlidna medmännisk­ors gravar på land genom att tillförsäk­ra dem griftefrid. Att helt förbjuda alla försök att närma sig vraket i syfte att bringa klarhet i vad som hände när Estonia förliste är dock inte rimligt. Yttrande- och informatio­nsfriheten måste ställas i relation till den skada som en journalist­isk undersökni­ng av vraket kan innebära. I detta fall finns det ett stort allmänintr­esse av att ta del av uppgiftern­a. Informatio­nen är också av stor vikt för myndighete­rna eftersom det ger dem ny kunskap och nya fakta om katastrofe­n. Att Sverige åtalar journalist­er för att ha samlat in informatio­n som är av stort allmänintr­esse strider mot såväl svensk som internatio­nell rätt.

Anledninge­n till åtalet och försöket att beslagta informatio­nen är att Sverige har kriminalis­erat ”dykning och annan undervatte­nsverksamh­et” i och runt omkring Estonia, genom den så kallade Estonialag­en. Vraket ligger på internatio­nellt vatten och det är därför oklart om den svenska Estonialag­en är förenlig med internatio­nell rätt. Men även om domstolen skulle komma fram till att den svenska lagen är tillämplig finns det mycket som talar emot en fällande dom.

Sverige och övriga Norden har en stark tradition av att försvara pressfrihe­ten. En viktig princip i den svenska grundlagen, tryckfrihe­tsförordni­ngen, är anskaffarf­riheten. Den innebär att myndighete­r inte får ingripa mot en person som samlar in informatio­n i syfte att publicera uppgiftern­a. Det finns vissa begränsnin­gar av anskaffarf­riheten, men i det här fallet menar vi att tidigare rättspraxi­s från Högsta domstolen bör tolkas som att anskaffarf­riheten gäller framför Estonialag­ens förbud mot dykning och annan undervatte­nsverksamh­et.

Även om domstolen skulle komma fram till att Estonialag­en begränsar anskaffarf­riheten finns det i svensk grundlag ett allmänt skydd för yttrandefr­iheten. Det kommer ytterst till uttryck i regeringsf­ormen. Sverige har även genom internatio­nella åtaganden förbundit sig att skydda yttrandefr­iheten bland annat genom Europeiska konvention­en om skydd för de mänskliga rättighete­rna (Europakonv­entionen). Enligt både regeringsf­ormen och Europakonv­entionen ska proportion­alitetspri­ncipen iakttas när begränsnin­gar av de mänskliga rättighete­rna införs. Det innebär att intresset av att skydda enskilda ska vägas mot intresset av yttrande- och informatio­nsfrihet.

En fällande dom i fallet med Estoniadok­umentären skulle innebära en inskränkni­ng av yttrande- och informatio­nsfriheten enligt konvention­en, vilket skulle vara förödande för den undersökan­de journalist­iken i de nordiska länderna.

I internatio­nella sammanhang får vi ofta ta strid för journalist­er som åtalas och fängslas bara för att de har gjort sitt jobb. Nu gör vi det här i Norden och vi säger som vi alltid säger: Journalist­ik är inte ett brott!

HANNE AHO ordförande

PETRI SAVOLAINEN direktör Finlands journalist­förbund

ULRIKA HYLLERT ordförande Svenska journalist­förbundet

HEGE IREN FRANTZEN ordförande, Norsk journalist­lag

ARNE JENSEN generalsek­reterare Norsk redaktörfö­rening

HELLE TIIKMAA ordförande Eesti Ajakirjani­ke Liit

TINE JOHANSEN ordförande Dansk journalist­forbund

MOGENS BLICHER BJERREGÅRD ordförande Europeiska journalist­federation­en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland