Hufvudstadsbladet

Spelarna tror på ligaguld trots svår avslutning

ÅLAND UNITED Efter en paus på sju år ligger Åland United bra till med tanke på möjlighete­rna att vinna guld – i Nationella ligan. Men hur har laget spelat till sig en tätpositio­n i ligan? Och vad återstår innan ålänningar­na kan lyfta mästerskap­sbucklan?

- TEXT & FOTO: JOHN ERIKSSON

Anna Westerlund, Olivia Mattsson, Ode Fulutudilu och Anna Tamminen berättar om United och hur laget har nått tillbaka till ligatoppen efter några år som mittenlag och bronsmedal­jör.

Mittbacken Anna Westerlund är inte förvånad över att Åland United toppar tabellen i Nationella ligan. Tvärtom tycker hon att det är där laget hör hemma.

– Med de spelare som vi har i truppen och den fotboll som vi spelar ska vi vara i ligatoppen, säger Westerlund.

Pargasbörd­iga Anna Westerlund anslöt till United inför förra säsongen efter att tidigare ha spelat för norska LSK Kvinner. Hon säger att laget hade klara ambitioner inför säsongen.

– Vårt mål var att vinna både ligan och cupen.

Ett av mästerskap­en har laget redan säkrat. Cupguldet säkrades i Vanda i början av oktober. I ligan återstår tre omgångar. Ålänningar­na kan inte med säkerhet titulera sig som ligavinnar­e förrän de är avklarade.

– Vi har gjort en bra säsong i år.

Jag hoppas verkligen vi vinner ligan, säger hon.

Klubben har värvat kvalitet

Olivia Mattsson har tillhört Åland United sedan år 2016, med undantag för en tid då hon var utlånad till Pargas IF och universite­tsfotboll i Louisiana, USA. Mattsson är 21 år men trots sin ringa ålder har hon startat samtliga matcher på mittfältet för ålänningar­na.

Kommer det som en överraskni­ng för dig att du har startat samtliga matcher?

– Nej, inte egentligen. Det var en av mina personliga målsättnin­gar att få mera speltid nu än tidigare säsonger.

United spelar med två innermittf­ältare, av vilka Mattsson är den med större defensivt ansvar. Som mittfältar­e har hon en betydande roll i lagets speluppbyg­gnad.

– För mig är passningss­pelet viktigt eftersom jag fördelar bollar till lagkamrate­rna, säger hon.

Du har spelat i United sedan 2016. Hur har laget kommit tillbaka till ligatoppen efter några år som mittenlag och bronsmedal­jör?

Det har kommit bättre spelare till klubben efter hand. Nivån på vårt spel har därmed höjts för varje säsong. Vår tränare är även mycket duktig, säger hon och fortsätter:

– Samuel har tänkt på det mesta, ja på nästan allt, hur United ska utvecklas.

Fantastisk organisati­on

Anfallaren Ode Fulutudilu spelar för första säsongen i Åland United. Hon är nöjd att hon anslöt och tycker det är en heder att spela för laget.

– Spelarna blir väl behandlade av klubben. Träningarn­a är även bland

de bästa som jag har haft under min karriär, säger hon.

Sydafrikan­ska Fulutudilu spelade förra säsongen för spanska Malaga CF och året innan för Uleåborgsk­lubben ONS. Säsongen med United har varit annorlunda än säsongerna med hennes två tidigare lag.

– ONS och Malaga CF kämpade för att hållas kvar i respektive liga, medan ÅU vill ta hem ligaguldet. Att man har den ambitionen är en av orsakerna till att jag flyttade hit, säger hon.

Anfallaren har nätat fem gånger och stått för fyra målgivande passningar den här säsongen. Det gör henne till ålänningar­nas främsta målskytt och framspelar­e. Trots det är hon inte helt nöjd med de personliga insatserna.

– När jag spelade i ONS gjorde jag 15 mål på en säsong. Nu gör jag fem. Personlige­n gör jag en medelmåtti­g säsong, medan laget däremot gör en fantastisk säsong, säger hon.

– Vi måste vinna våra sista matcher för att säkra ligaguldet.

Svår slutspurt väntar

Målvakten Anna Tamminen håller med Westerlund att det var en klar ambition att vinna både ligan och cupen. Även hon har spelat ett par år för Mariehamns­klubben.

Har du alltid varit förstaval mellan stolparna i United? – Nej, förra säsongen hade jag hård konkurrens mot Paula Myllyoja om en plats i startelvan.

Myllyoja flyttade i mitten av förra säsongen till Italien. Sedan dess har 26-åringen Tamminen alltjämt funnits med i tränare Fagerholms startelva.

Tamminen har även bevisat varför hon tillhör startelvan. Endast nio bollar har passerat henne den här säsongen, minst i hela ligan.

Hur kommer det sig att du släppt in så få bollar?

– Jag måste ge beröm till min försvarsli­nje för det. Backarna har blockerat många skott som kommit mot målet, säger hon.

– Försvararn­a och jag kommunicer­ar mycket med varandra, både under träningarn­a och under matcherna. Det har gjort att vi har ett bra samarbete.

Vilka utmaningar återstår innan ni är ligavinnar­e?

– Vi har tre svåra matcher kvar. Vi möter KuPS och PK-35 Vanda på hemmaplan och Honka borta i Hagalund.

PK-35 är ett av lagen som ÅU har förlorat mot den här säsongen medan ligafyran KuPS har vassa anfallare som kan skapa problem för United.

– För KuPS spelar Getjana Rochi och Aino Kröger, ligans två bästa målskyttar. Det blir inte enkelt att möta dem.

 ??  ??
 ??  ?? ■ Sydafrikan­ska Ode Fulutudilu spelar för första säsongen i Åland United och hon är nöjd över att hon anslöt till laget. – Klubben tar bra hand om spelarna i laget.
■ Sydafrikan­ska Ode Fulutudilu spelar för första säsongen i Åland United och hon är nöjd över att hon anslöt till laget. – Klubben tar bra hand om spelarna i laget.
 ??  ?? ■ Målvakten Anna Tamminen har släppt in endast nio mål den här säsongen. – Jag måste ge beröm till mitt försvar, säger hon.
■ Målvakten Anna Tamminen har släppt in endast nio mål den här säsongen. – Jag måste ge beröm till mitt försvar, säger hon.
 ??  ??
 ??  ?? ■ Mittbacken Anna Westerlund tycker att med de spelare som truppen förfogar över samt den fotboll Åland United spelar, så är det ingen överraskni­ng att laget leder ligan.
■ Mittbacken Anna Westerlund tycker att med de spelare som truppen förfogar över samt den fotboll Åland United spelar, så är det ingen överraskni­ng att laget leder ligan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland