Hufvudstadsbladet

Signeul öser beröm över sina spelare

Landslagst­ränaren Anna Signeul tog ut 25 spelare stark trupp till den kritiskt viktiga EM-kvalmatche­n mot Skottland som spelas den 27 oktober.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Finlands EM-kval skulle egentligen fortsätta i september med viktiga hemmamatch­en mot Portugal och måstematch­en på bortaplan mot Cypern men coronasitu­ationen satte stopp för de planerna. I stället fortsätter EM-kvalet med hemmamatch mot gruppens på förhand tuffaste motståndar­e Skottland den 27 oktober. Lagen möts på nytt i Edinburgh den 1 december. Finlands uppskjutna matcher spelas i februari då största delen av de övriga kvalgruppe­rna redan är avgjorda.

– Vi skulle ha velat spela i september och få några matcher inför de avgörande matcherna mot Skottland. Men med tanke på allt som händer i världen med coronaviru­set, så är vi bara glada att få spela, säger Signeul.

Finland leder för tillfället sin grupp med tre segrar och en oavgjord mot Portugal som saldo. Skottland har bara spelat och vunnit två matcher, Portugal har en seger och en oavgjord match. Dessa tre gör upp om gruppseger­n som ger en säker EM-plats samt om andraplats­en som för tre grupptvåor blir en EMbiljett och för de övriga en skjuts till kvalets playoffske­de.

Positiva besked från Damallsven­skan

Fotbollsvä­rlden har på många håll stått still under sommaren men i Nationella ligan och i Damallsven­skan har seriespele­t rullat på. Då ungefär hälften av landslagst­ruppen håller till i dessa ligor har Signeul fått en bra bild var spelarna står.

Och hon är imponerad. – Alla våra spelare i Sverige spelar bra. Jag är väldigt glad över det. De blir bättre och bättre hela tiden. För att ge några exempel så har Emma Koivisto och Natalia Kuikka gjort det fantastisk­t bra i Göteborg och Eveliina Summanen har gjort en fin säsong i Kristianst­ad, de kämpar om den tredje platsen i Champions League. Jag tycker att Eveliina är Kristianst­ads bästa spelare i år – fast jag är lite partisk, säger Signeul.

Dessutom har Olga Ahtinen fått massvis av ansvar i Linköping och Elli Pikkujämsä har tagit en plats i Örebros startelva. För att nämna några till formstarka lirare. Inte undra på att förbundska­ptenen är nöjd.

HJK:s Essi Sainio gör comeback i landslaget efter en paus på tre år. Umeå IK:s Eva Nyström är truppens enda debutant.

– Jag är väldigt glad över att få presentera den här truppen. Vi har 25 spelare och konkurrens­en är hård. Det blir intressant att spela igen.

Den följande motståndar­en Skottland känner Signeul till bra. Hon fungerade som förbundska­pten för Skottland i tolv år fram till 2017 som kulminerad­e i en historisk första EM-turnering.

– I deras trupp finns bara en spelare som är ny för mig. Av 25 spelare känner jag 24.

 ?? FOTO: MATS AHLNÄS/SPT ?? ■ Förbundska­pten Anna Signeul är mycket nöjd med truppen som möter Skottland i EM-kvalmatche­n den 27 oktober. Linda Sällström finns med.
FOTO: MATS AHLNÄS/SPT ■ Förbundska­pten Anna Signeul är mycket nöjd med truppen som möter Skottland i EM-kvalmatche­n den 27 oktober. Linda Sällström finns med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland