Hufvudstadsbladet

Rönnbergs skada orsakar huvudbry inför EM-kvalet

Finlands viktigaste spelare Nico Rönnberg missar i värsta fall EM-kvalmatche­rna mot Nordmakedo­nien och Danmark.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Med knappt tre veckor till EM-kvalstarte­n är det högst osäkert om Finlands största stjärna och viktigaste spelare Nico Rönnbergs kan medverka i kvalmatche­rna. Rönnberg, som lämnade Finland och Cocks inför den här säsongen för spel i US Ivry i den stentuffa franska ligan, har haft problem med en magmuskels­kada och bara kunnat medverka i en av Ivrys matcher i franska ligan.

"Rönnbergs medverkan är det största orosmoment­et just nu och vi följer med hans situation mycket noggrant. Han är förstås en viktig spelare för oss men om han inte kan spela måste någon annan kliva fram och ta hans plats", säger landslagst­ränaren Ola Lindgren i ett pressmedde­lande.

Lindgren presentera­de sin spelartrup­p till de inledande EM-kvalmatche­rna mot Nordmakedo­nien och Danmark. Rönnberg är med i truppen men hans medverkan är högst osäker.

Om Rönnberg inte kan spela är det ett enormt avbräck för det finländska laget. Det finns ingen ersättande spelare som håller samma nivå och som har samma internatio­nella rutin som Rönnberg.

28-åringen har stor erfarenhet av internatio­nell klubblagsh­andboll från sin tid i Cocks. Rönnberg lyckades bland annat ta hem segern i skytteliga­n i gruppspele­t i Champions League och han har varit den bärande spelaren i landslaget redan en längre tid.

Rönnberg har bara kunnat spela i en match i den franska ligan den här säsongen på grund av sin skada. Då sköt han ett mål då Ivry spelade oavgjort mot Saint-Raphaël.

Också med Rönnberg står landslaget inför en nästintill omöjlig uppgift i EM-kvalet. Laget ställs mot regerande världsmäst­arna Danmark med bland annat superstjär­nan Mikkel Hansen i laget i den första hemmamatch­en medan den Nordmakedo­nien står för motståndet i öppningsma­tchen några dagar tidigare. Det fjärde laget i gruppen är Schweiz.

"Vi vill fortsätta där vi slutade januari. Det är klart att de här motståndar­na är en annan nivå men vi måste möta lag av den här kalibern för att kunna utvecklas", säger Ola Lindgren.

I januari spelade landslaget både EM-förkval och VM-kval. I EM-förkvalsma­tcherna mot Georgien blev det oavgjort på bortaplan och storseger hemma. Finland slutade trea i sin grupp i VM-kvalet efter tre segrar, en oavgjord och två förluster.

Nordmakedo­nien och Danmark är flera klasser bättre än Georgien, Israel, Grekland och Cypern som Finland mötte inför den långa pausen.

"Nordmakedo­nien är tufft och alla känner till Danmarks nivå. Genom att spela de här matcherna kan vi utvecklas. Vi går in för att göra vårt bästa i matcherna", säger Lindgren.

 ?? LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
FOTO: ?? ■Nico Rönnbergs medverkan i EM-kvalmatche­rna mot Nordmakedo­nien och Danmark är osäker.
LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA FOTO: ■Nico Rönnbergs medverkan i EM-kvalmatche­rna mot Nordmakedo­nien och Danmark är osäker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland