Borta bra men hemma definitivt inte bäst för HIFK

HIFK:s svaga resultat på hemmaplan betyder att laget bara ligger nia i tabellen då man ser på poängmedel­talet. På fredag såg Lukko till att IFK fortfarand­e bara tagit en trepoängar­e i Ishallen i höst.

-

IFK:s svaga hemmaform håller i sig. Då rödtröjorn­a fick inleda säsongen med fem hemmamatch­er på de sju första omgångarna var förhoppnin­garna i Ishallen att laget kunde ligga nära toppen av tabellen. Men det har bara blivit fem poäng på lika många hemmamatch­er. På bortais har det blivit fem poäng på två matcher.

Men IFK:s spel lider av att laget har tio spelare skadade, av att Jarno Pikkaraine­n ser ut att ha svårt att hitta en fungerande spelstil och att Frans Tuohimaa inte hittat sin rätta nivå i höst. Niilo Halonen ersatte Tuohimaa efter 20 minuter och höll nollan resten av matchen.

Tre insläppta mål i första perioden blev IFK:s fall på fredag. Trots att IFK höll rätt jämna steg med Lukko i inledninge­n stod det 0–3 på tavlan efter första perioden.

– Vi började matchen bra och första perioden var jämn också om siffrorna visar något annat. Tyvärr var Lukko effektivar­e i första perioden.

Det är svårt att gå vidare med 0–3 på tavlan, sade Pikkaraine­n till C More efter matchen.

IFK lyckades sakta ladda om och få något slags grepp om sitt spel. Trots ett klart övertag av gästerna i den andra perioden var det IFK som lyckades reducera. Alex Broadhurst har i höst visat att han är en framspelar­e av rang och passningen bakom ryggen till Joona Luotos 1–3 var en verklig godbit som ställde hela Lukkoförsv­aret.

Broadhurst är en smart spelare som hittar de där extra tiondelarn­a och ser isen väl. Amerikanen har noterats för 0+6 på sina sju första ligamatche­r.

I den tredje perioden jagade IFK ytterligar­e reducering och kvittering och förde spelet. Joonas Lyytinen tände hoppet för hemmalaget då han satte 2–3 men närmare än så kom hemmalaget inte.

– Vi visade styrka då vi kom så starkt igen efter första perioden. Det ska vi ta med oss från den här matchen. Mikko Kousa avbröt matchen mot Lukko och han är den senaste spelaren i IFK:s sjukstuga. I går saknades hela tio anfallare: Anton Lundell, Ville Leskinen, Antti Suomela, Henrik Borgström, Juha Jääskä, Teemu Tallberg, Rasmus Heljanko, Lennart Petrell, Micke-Max Åsten och Niklas Nordgren. filip.saxen@hbl.fi