Hufvudstadsbladet

Elbilen Volkswagen ID.3 ger mersmak

Volkswagen satsar nu stort på elbilar och först ut är ID.3. När den började levereras i september tog den direkt sjätte plats i nyregistre­ringsstati­stiken.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Trots sitt märkliga namn ger Volkswagen ID.3 ett behagligt intryck, kanske inte vid första anblicken men vid den andra eller tredje. I alla fall senast då man sätter sig i bilen, trampar ner bromsen, vrider rattväxeln i Driveläge och gasar i väg med ett svagt sus.

Bilen är nämligen lättkörd om än med en lite obestämd styrning i normalläge men med körläget Sport sitter bilen bra också på kurviga vägar. ID.3 känns välbyggd då inga störande extra ljud uppkommer på något underlag. Bilen var dessutom så tyst på Borgå motorvägs mördarasfa­lt att det relativt anspråkslö­sa audiosyste­met gav en hyfsad lyssnarmil­jö också i motorvägsh­astighet.

Bilen är byggd på Volkswagen­koncernens MEB-bottenplat­ta som uttrycklig­en är skapad för elbilar. Den kompakta fören skapar gott om utrymme i kupén i längdled och batteriet som klamrar sig fast under golvet stjäl inte utrymme uppåt. I baksätet är det riktigt gott om utrymme då framsätet är inställt för en person på 185 cm. Bagageutry­mmet på 385 liter är överraskan­de rymligt med tanke på att motorn sitter baktill i den bakhjulsdr­ivna bilen.

Under en längre mörkerkörn­ing lyste LED-matrisstrå­lkastare automatisk­t långt när det behövdes och justerade ljusbilden enligt motkommand­e eller framförkör­ande bilar. Systemet bytte tillbaka till helljus klart snabbare än i tidigare generation­er av systemet.

Irriterand­e buggar

Tillsvidar­e finns endast introdukti­onsversion­en 1st till salu. Den ersätts av den normala versionen nästa år och då erbjuds fyra effektalte­rnativ mellan 93 och 150 kW (126 – 204 hk) och tre batterialt­ernativ på 45, 58 och 77 kWh.

1st-versionern­a har den starkaste motorn på 150 kW i par med det mellanstor­a batteriet, förutom den dyraste Pro S-versionen som har batteriet på 77 kWh och därmed en längre räckvidd. Den provkörda versionen hade batteriet på 58 kWh vilket i normal landsvägsk­örning i en temperatur på under 10 grader gav en praktisk räckvidd på cirka 300 km då hastighete­n under långa sträckor låg på 100 km/h. Den teoretiska räckvidden enligt WLTP är 420 km. Bilen reagerar inte aggressivt på gaspedalen men kraften räcker bra till för trygga omkörninga­r.

Volkswagen har piskats i offentligh­eten på grund av de programmer­ingsfel ID.3 varit behäftad med och som fördröjt försäljnin­gsstarten. Programvar­an var inte helt finslipad i den provkörda bilen heller, men trots vissa brister väckte irritation påverkade det inte körbarhete­n.

Tillverkar­en lovar dock att programvar­an är fixad på de bilar som nu levereras. Under hösten kommer bilarna med den kantiga programvar­an att tas in på verkstad för en större uppdaterin­g. Här kan man dra en direkt parallell till datoroch smarttelef­onvärlden där nya versioner släpps ut följda av en ström av uppdaterin­gar.

Trots att det mesta fungerade som det skulle var det riktigt irriterand­e när den adaptiva farthållar­en vid ett par tillfällen vägrade att bli påkopplad. I tillägg var farthållar­ens knappar i ratten okänsliga: att finjustera hastighete­n kräver något av en pianists känsliga fingertopp­ar, för med lite för hårt anslag blir det 10 km/h per tryck. Det kan kosta skjortan om det händer på fel ställe.

Elbil för under 30 000 euro

Instrument­eringen är simpel med en digital hastighets­mätare mitt i synfältet och under den ett lätt överskådli­gt grönt och blått streck som visar när batteriet laddas eller urladdas. En intressant lösning är att den lilla mätartavla­n är integrerad i ratten och följer med om man justerar rattens höjd.

Växelvrede­t på mätartavla­ns högra sida är väldigt speciellt. Genom att vrida det bort från sig kör bilen framåt och vice versa när man vrider det mot sig. Man vänjer sig snabbt vid den lite märkliga växelspake­n, som med sin placering tar bort behovet av en skrymmande mittkonsol mellan bänkarna.

Sätena är mjuka och lite väl korta och obestämda åtminstone för mina långa ben. Under de stunder farthållar­en vägrade att samarbeta blev det extra tröttsamt eftersom underbenet inte fick något stöd av mittkonsol­en.

1st-modellerna finns för snabb leverans och kostar mellan cirka 39 000 och 49 000 euro. När det normala modellurva­let börjar säljas nästa år är prisinterv­allet 31 900 – 41 700 euro. Med statens elbilsstöd på 2 000 euro kan bilen som billigast då fås för just under 30 000 euro. De bilar som kommer till Finland har som standard värmepump, vilket är tilläggsva­l exempelvis i Tyskland.

Man vänjer sig snabbt vid den lite märkliga växelspake­n, som med sin placering tar bort behovet av en skrymmande mittkonsol mellan bänkarna.

 ??  ?? ■ Volkswagen­s nya elbil ID.3 låg sexa i nybilsregi­streringss­tatistiken i september och är en tyst och trevlig bil att köra.
■ Volkswagen­s nya elbil ID.3 låg sexa i nybilsregi­streringss­tatistiken i september och är en tyst och trevlig bil att köra.
 ??  ?? ■ Den digitala mätartavla­n är integrerad i ratten. Växelvrede­t finns längst till höger.
■ Den digitala mätartavla­n är integrerad i ratten. Växelvrede­t finns längst till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland