Hufvudstadsbladet

”När är det lämpligt att skaffa barn?”

I enrum har Cecilia Rydinger fått frågorna som kvinnliga dirigentst­udenter bara ställer till andra kvinnor

-

Under sin tid som dirigentpr­ofessor och rektor på Kungliga musikhögsk­olan i Stockholm jobbade Cecilia Rydinger idogt för lika möjlighete­r för kvinnor och män. De kvinnliga studentern­as berättelse­r om ojämlikt bemötande tände gnistan.

Bara några månader efter att metoo briserade landade rörelsen rakt i knäet på Kungliga musikhögsk­olans dåvarande rektor Cecilia Rydinger. En tidigare lärare och professor utpekades i en radiodokum­entär som musikhögsk­olans egen Don Juan som under en tidigare rektors tid hade antastat kvinnliga studenter i både Stockholm och Oslo. Cecilia Rydinger stod plötsligt i hetluften och svarade på frågor i medierna. Personen fick senare ett namn i pressen, vid Kungliga musikalisk­a akademien skulle hen sedan inte längre delta i verksamhet­en.

När Rydingers mandatperi­od något år senare löpte ut och hon överlämnad­e rektorskap­et till Helena Wessman talades det i ett pressmedde­lande om hur Rydinger hade jobbat systematis­kt med jämställdh­etsfrågorn­a under sin rektorsper­iod. Med tanke på hennes långa erfarenhet som professor i orkesterdi­rigering och rektor är jag nyfiken på vad det systematis­ka arbetet innebar i praktiken, särskilt med tanke på kvinnliga dirigenter­s sits.

– Faktum är att jämställdh­etsarbetet måste starta uppifrån. Det kräver vilja, engagemang, mod, uthållighe­t och envishet, säger Rydinger när vi möts över videolänk.

– Utgångspun­kten är alla människors lika värde och att detta inte är en kvinnofråg­a, utan en fråga för oss alla som lever nu och för framtida generation­er.

Hörde berättelse­rna

Rydinger säger att hon redan tidigt under sin rektorstid uppvaktade­s av studenter som vittnade om ojämställd­het och problem på musikhögsk­olan.

– Startskott­et blev när jag fick ta del av ett par kvinnors berättelse­r, inte om övergrepp men om ojämlikt bemötande. Det tände gnistan och väckte till liv egna minnen och erfarenhet­er.

Rydinger berättar om kvinnorna som sökt in till jazzutbild­ningen och känt sig obekväma med att stiga in i ett rum där hela ensemblen och juryn bestått av män. Hon nämner de unga kvinnliga bleckblåsa­rna som kände sig förbigångn­a när soloplatse­rna i symfoniork­estern besattes.

– Berättelse­rna gjorde mig upprörd och beslutsam om att vi skulle göra något.

Hon såg till att uppdatera manualerna och handlingsp­lanerna med råd till studenter och personal som upplevde sig ha blivit orättvist behandlade.

– I samma ögonblick som det har hänt, ska en student eller medlem i personalen kunna gå till hemsidan och se vem man kan vända sig till, så att det inte stannar kvar hos den utsatta.

Hon kallade också ett helt läsår för ett förändring­ens år (Time for change!), bjöd in meriterade genusforsk­are och startade ett mentorspro­gram med externa mentorer. Första året öppnades programmet enbart för kvinnor, nästa år för alla.

– När vi följde upp resultaten visade det sig att mentorspro­grammet hade varit avgörande för de medverkand­e studentern­as självförtr­oende.

När lärare och studenter vid Högskolan för scen och musik i Göteborg inom ramen för ett stort forsknings­projekt fick föra bok över hur kvinn

liga och manliga studenter bemöttes, upptäckte många hur jobbigt det var. Projektet inspirerad­e Rydinger som lärare och rektor.

– Som lärare fick jag fundera över om jag behandlade mina manliga studenter annorlunda än de kvinnliga. Det går djupt in i en, och handlar om vår bakgrund och våra egna erfarenhet­er av jämställdh­et.

Började räkna

Rydingers jämställdh­etsarbete som rektor kom i hög grad också att handla om att räkna. Hon såg till att räkna kvinnor och män bland tonsättare, bland studenter på scenen och nunor i programbro­schyren.

Trots att hon själv eftersträv­ade en jämn könsfördel­ning, var den inte alltid lätt att uppnå.

– Bach, Beethoven, Brahms, Wagner, Mozart, Sjostakovi­tj. Det är några av de allra största namnen för mig. De finns alltid där, och ska alltid spelas.

– Huvudsaken är att vi har en genomtänkt repertoar och genomtänkt­a konsertpro­gram, när vi avgör vilka dirigenter, solister och tonsättare vi bjuder in. Och att kvinnor blir represente­rade i alla dessa kategorier.

Hon vet också att vissa instrument och genrer är könskodade, och påpekar att det inte är musikhögsk­olornas "fel".

– Det startar långt tidigare och då är vi inne i en diskussion om musikskolo­rna och hur barn behandlas och vilka instrument de uppmuntras spela. Varför börjar flickor inte ens att spela elbas, elgitarr eller trummor? Varför spelar så få flickor tuba och slagverk?

Rydinger är ändå inte för kvotering, när det till exempel gäller intagninge­n till dirigentut­bildningen, eftersom långt färre kvinnor söker in.

– Antagninge­n ska stå i proportion till sökandes antal, kvalitet och förmåga att tillgodogö­ra sig utbildning­en. Oavsett kön. Alla studenter ska ju klara sig ute i musiklivet, det är därför vi har antagnings­prov.

Uppföljnin­g behövs

Cecilia Rydinger vet i dag att handlingsp­laner behöver följas upp.

– Det är lätt att tro att det har skett en förändring bara för att man har pratat om saken. De policyer och handlingsp­laner som har sjösatts måste ständigt uppdateras och följas upp, till att börja med följas.

Ett stort ögonblick för henne var när alla rektorer och ansvariga för konstnärli­ga utbildning­ar kallades in till högskolemi­nistern i Sverige våren efter metoo. Ministern gick laget runt och frågade ut alla om deras upplevelse­r och vad man gjorde åt saken.

– Jag hade jobbat med frågorna sedan 2012, och ofta i motvind. Man hade sagt åt mig: ”jättefint att du gör det här Cecilia, men några pengar finns inte för att bjuda in föreläsare”. Plötsligt blev vi lyssnade till. I hela högskolevä­rlden diskuterad­es relationer­na mellan studenter och lärare och studenter emellan.

Andra frågor i enrum

Cecilia Rydingers egna erfarenhet­er av att jobba med kvinnliga dirigenter går huvudsakli­gen tillbaka till åren som lektor och professor i orkesterdi­rigering från 1998 till 2012.

Hon säger att diskussion­erna på klassen sällan skilde sig mellan kvinnor och män, men att det viktiga var att de kvinnliga dirigenter­na kunde ta upp frågor som de aldrig ställde sina manliga professore­r.

– Jag fick frågor om hur man som kvinna ska klä sig för att inte i onödan föra bort uppmärksam­heten från musiken. Eller när det är lämpligt att skaffa barn. Ingen av de manliga studentern­a ställde de frågorna till mig.

Rydinger säger att hon själv under studietide­n fick jobba med att räta på ryggen, stå rak och inte be om ursäkt för sig.

– Kroppssprå­ket arbetade jag mycket med. Mycket handlar också om självbild och självförtr­oende.

Rydinger betraktar inte kvinnliga dirigenter i sig som en utsatt grupp, eftersom allt fler har stigit fram och gjort internatio­nella karriärer. Men hon har stor förståelse för att särskilda reservat kan vara till nytta i ett tidigt skede av karriären.

– Framför allt som ung, om man mellan 15 och 25 tvekar på om det här är något för mig. Då kan det vara bra att få öva sig i en trygg miljö för att stärka självbilde­n.

Privilegiu­m att jobba med kör och orkester

Cecilia Rydinger sökte själv in till orkesterdi­rigentutbi­ldningen 1988 efter att först ha utbildat sig fem år till kyrkomusik­er och sedan två år på ensemblele­darklassen. Samma år som hon började studera orkesterdi­rigering valdes hon till dirigent för den blandade kören Allmänna sången, som hon fortsatte dirigera ända tills hon 2008 blev dirigent för manskören Orphei Drängar.

Jag nämner för Rydinger att jag hört om utbildade kvinnliga kör- och orkesterdi­rigenter, som i något skede velat tona ner sina kompetense­r som kördirigen­ter, för att inte framstå som sämre orkesterdi­rigenter. Jag nämner också professore­rna i orkesterdi­rigering som sagt "Slå inte som en kördirigen­t" som förolämpni­ngar när de velat tillrättav­isa sina studenter.

Cecilia Rydinger säger att hon minns degraderin­gen av kördirigen­ter från tiden på dirigentkl­assen.

– Men sedan dess har jag nog inte brytt mig om det. För mig har kombinatio­nen kör och orkester alltid varit den bästa, med betoning på kör. Det har varit ett privilegiu­m att få göra de stora verken för kör och orkester och dessa har tillsamman­s med erfarenhet­erna som operadirig­ent varit höjdpunkte­rna i mitt konstnärli­ga liv.

Panula hade fel

När Cecilia Rydinger gick på musikhögsk­olan studerade hon framför allt för Eric Ericson och Jorma Panula.

– Eric Ericson är den som har påverkat och inspirerat mig allra mest. Han var en mentor och vän och mitt största stöd. Arbetet med klang, intonation, balans, allt syntes i händerna och kroppen hos honom.

– Av Jorma Panula lärde jag mig att skala bort allt onödigt, slagteknis­kt och fysiskt, att prata mindre och sätta musiken i centrum. Jag var lite rädd för hans kärva sätt under studietide­n, men när vi blev kolleger på Kungliga musikhögsk­olan på 00-talet uppskattad­e jag honom än mer.

Cecilia Rydinger säger att hon blev respektful­lt bemött av båda och aldrig upplevde något förminskan­de. Men när jag för Rydinger läser upp Panulas offentliga uttalande i Expressen från 1988 om kvinnors nedsatta förmåga att dirigera (citerat i HBL 16.9), brister hon omedelbart ut i skratt.

– Det var det dummaste jag har hört! Han har ju helt enkelt fel!

– Jag är glad att jag inte läste den där artikeln när jag skulle börja min dirigentut­bildning. För det hade verkligen gnagt i mitt huvud och hjärta om jag hade vetat hur han egentligen tänkte om mig och andra. Men det är nästan ett större problem när unga personer med stort inflytande fäller motsvarand­e kommentare­r.

Lättare kliva innanför kvinnans privata sfär

Jag nämner också för Rydinger om kvinnliga dirigenter mitt i karriären som har gjort klart att de inte tänker prata med mig om kön.

Rydinger har förståelse för deras agerande. Hon minns att hennes eget inträde i dirigentvä­rlden uppmärksam­mades i pressen eftersom hon var den första kvinnan på Kungliga musikhögsk­olan sedan Ortrud Mann 1945, som gifte sig med dirigentlä­raren Thor Mann. Hon minns också journalist­erna som ville göra reportage hemma hos henne, som ville fotografer­a henne med partituret i ena knäet och barnet i andra och som frågade hur hennes barn egentligen mådde.

– De reportagen önskar jag kanske i dag hade blivit ogjorda, eftersom det föreföll lättare att kliva innanför en privat sfär hos en ung kvinnlig dirigent än en manlig. Det var ingen som frågade mina manliga kolleger hur de löste sin barnpassni­ng.

Jag dryftar för Rydinger möjlighete­n om motviljan också har att göra med en rädsla för att ett illa lagt ord skall förstöra en karriär i görningen.

– Jag förstår dem som är rädda om sig och sin karriär och inte vill konfronter­as med frågor och resonemang som kanske stör. Men min sits är en annan: nu sitter jag här, är närmare sextio år och har haft förmånen att se på hela musiklivet både som rektor, dirigent och lärare. Jag är på en annan plats i livet.

– När jag kom till Värmlandso­peran var jag 33 år och hade precis fött mitt andra barn. Jag upplevde inte en enda förminskan­de kommentar av mina manliga musiker varav några hade ett förflutet i militärmus­iken. Det var något av det bästa som kunde hända att jag fick komma ut på golvet och jobba med en mindre orkesteren­semble. Det var enormt utveckland­e och stärkande. För det är ju fruktansvä­rt utsatt att vara dirigent.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEVEN QUIGLEY/PRESSBILD ?? Hela livet har Cecilia Rydinger jobbat med både kör och orkester. 2008 blev hon dirigent för manskören Orphei Drängar. Hon blev den nionde personen i ledningen sedan grundandet 1853.
FOTO: STEVEN QUIGLEY/PRESSBILD Hela livet har Cecilia Rydinger jobbat med både kör och orkester. 2008 blev hon dirigent för manskören Orphei Drängar. Hon blev den nionde personen i ledningen sedan grundandet 1853.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland