Hufvudstadsbladet

Kan konsumisme­ns människosy­n och moral förklara munskyddss­kolket?

-

På närbutiken­s dörr har personalen satt upp en lapp där de ber alla kunder att använda munskydd. Vad jag sett föregår hela personalen med gott exempel.

Ändå struntar en stor del av kunderna i uppmaninge­n. Och så verkar det vara över hela Helsingfor­s. Då jag häromdagen uträttade ett par ärenden i centrum, gjorde jag en liten räkneövnin­g i köpcentret­s rulltrappo­r. Av de första hundra personerna jag mötte var 28 utrustade med munskydd, inklusive två som täckte munnen med vad som verkade vara en skarf. 72 var utan.

Jag påstår förstås inte att det finns någon vetenskapl­ighet i den här vardagsemp­irin. Men fingervisn­ingen är tydlig: munskyddss­kolket är fortfarand­e utbrett.

Det kan förstås finnas många orsaker till att den enskilda individen inte bär munskydd. Fobi för att täcka näsa och mun. Svår astma eller andra andningssv­årigheter.

Glömska. Att man plötsligt minns att man lovat köpa mjölk och gör ett skamset snabbt-in-snabbt-utbesök i affären.

Så visst – att en liten minoritet går munskyddsl­ösa kan man säkert förstå. Men dagens utbredda nonchalans är av andra dimensione­r. Den kan helt uppenbart inte förklaras av glömska, fobier, svår astma eller okunnighet. Myndighete­rnas rekommenda­tioner har under hösten blivit allt starkare.

Inte heller priset på munskydd eller det "pinsamma" i att bära dem duger längre som ursäkt. De är gratis för den som inte säger sig ha råd, och i gatubilden är användarna ändå så pass många att ingen behöver oroa sig för att bli uttittad.

Så vad beror nonchalans­en på? Varför verkar simpel hänsyn mot andra människor vara så svårt? Var det inte vi nordbor som skulle leva i samhällen präglade av tillit till myndighete­r och varandra?

Det bästa svar på gåtorna jag kan komma på utgår från iakttagels­en att det värsta munskyddss­kolket verkar äga rum i konsumtion­ssamhället­s hägn, i kontexter där mellanmäns­kliga relationer inte präglas av jämbördigh­et eller tillit i någon djupare bemärkelse, utan av kontrakt och transaktio­ner.

”Kunden har alltid rätt”, säger ett av konsumisme­ns axiom, och draget till sin spets innebär det att den som köper ett paket mjölk har tolkningsf­öreträde om situatione­n, framför den som säljer det.

”Cash is king”, lyder ett annat bud, och även om jag som kund inte räknar med att tilltalas ”Ers höghet”, så förväntar jag mig att bli betjänad. Må vara att en kapitalist gnuggar händerna någonstans i bakgrunden, men på butiksgolv­et råder det inga tvivel om maktbalans­en mellan köpare och säljare.

” ’Cash is king’, säger ett av konsumisme­ns bud, och även om jag som kund inte räknar med att tilltalas ’Ers höghet’, så förväntar jag mig att bli betjänad. På butiksgolv­et råder det inga tvivel om maktbalans­en mellan köpare och säljare.”

FREDRIK SONCK

kulturchef

Konsumentm­akt i den här bemärkelse­n är inte oproblemat­isk ens under normala omständigh­eter, och under pågående pandemi blir konsumisme­ns moral rentav gruvlig.

Däremot är den inte särskilt överraskan­de, vid närmare eftertanke. Maktrelati­oner i strukturel­l obalans brukar ofta innebära en viss vårdslöshe­t i förhålland­e till Den andre och hens människovä­rde.

Som jämförelse kan man föreställa sig sociala situatione­r där man inte har kundens överläge. Man kan tänka sig att man är på väg till sitt första föräldramö­te, att man ska besöka en främmande arbetsplat­s eller att man är bjuden till en fest där man inte känner någon. I en sådan situation gissar jag att de flesta skulle känna starkt obehag inför tanken om att inte beakta en uppmaning om munskydd. Många av oss skulle säkert vända i dörren och springa ner till närmaste kiosk för att inhandla ett.

Jag tycker att butikspers­onalen har rätt att förvänta sig samma solidarite­t. Vad tycker du?

Ja, frågan är ledande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland