Hufvudstadsbladet

Sova i tält

-

För bara några år sen var det värsta jag kunde tänka mig att sova i tält. Att tälta var sinnebilde­n av en massa krångel och bök, en enorm packning med utrustning, sand och barr överallt, insekter i överflöd, att frysa på natten och att vakna i svett. Varför skulle någon vettig människa utsätta sig för det?

Redan innan coronapand­emins utbrott bidrog världsläge­t i allmänhet och en ökande medvetenhe­t om hållbarhet­soch ekonomifrå­gor i synnerhet till att allt fler valde att tillbringa­r sin semester närmare hemmet. Flygskam och hyperlokal­a besöksmål blev vedertagna begrepp och att hemestra har blivit en grej. En trend som coronapand­emin i allra högsta grad har bidragit till och något som jag och min familj definitivt har anammat.

Redan under undantagst­illståndet under våren ägnade vi oss åt att upptäcka regionens vandringsl­eder, något som vi absolut inte var ensamma om. Ibland var det till och med svårt att hålla avstånd mellan de andra korvgrilla­rna ute i skogen. Under våren föddes också en dröm om att införskaff­a ett tält av lite bättre kvalitet än det gamla festivaltä­ltet som senast användes på Provinssir­ock 2000.

Sagt och gjort, efter en del googlande hade vi skaffat ett vandringst­ält. Och det har faktiskt varit i användning i sommar! Det visade sig nämligen att den yngre sonen tycker om att campa och eftersom utflyktern­a sällan varit längre än till någon närbelägen strand så har det inte alls varit så bökigt och krångligt att komma sig i väg. I en bra sovsäck fryser man inte när nätterna blir kyliga och lägger man upp tältet i skydd för morgonsole­n så vaknar man inte badande i svett heller. Sand är oundviklig­t, men man vänjer sig.

När jag tidigare avfärdat campingliv­et så har jag alltid fokuserat på de jobbiga aspekterna med att sova i tält. Det jag däremot missat är att de positiva sidorna överträffa­r de negativa. Korven smakar så mycket godare då man äter den ute, att man sover så gott till ljudet av skogens sus, de vackra solnedgång­arna och att det är så mysigt. Och man behöver inte göra det så invecklat heller, de allra flesta gånger som vi tältat så har vi försökt välja en plats i närheten av ett sommarkafé, för då kan man gå dit och äta kvällsmat och det blir en del av utflykten.

De närmaste dagarna ska vädret vara bra, så vi ska tälta en sista gång innan vi packar ihop tältet för i år. Har vi tur så får vi kanske uppleva ett norrsken, men om inte så kommer nog den grillade korven vara lika god ändå.

THERESE SUNNGREN-GRANLUND

Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi. Hon är forsknings­ledare på institutio­nen för kultur på Yrkeshögsk­olan Novia i Jakobstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland