Hufvudstadsbladet

Macke Granberg sporras av social träning: ”Upp och hoppa fyller en viktig funktion för mig”

När man som musiker står inför inställda spelningar och inte kan hoppa runt som vanligt på scenen längre – hur ska man då sköta sin vardagsmot­ion? Det har Macke Granberg funderat på det senaste halvåret och får nu inspiratio­n att komma vidare av coachen A

- ANNA MARKELIN anna.markelin@gmail.com

Macke Granberg är musiker och producent och mest känd för sitt band Arne Alligator & Djungeltru­mman. Men han gör också musik för en mer vuxen publik.

– Jobbet som musiker kan vara mycket fysiskt, med tunga lyft och full fart på scenen, säger han.

Normalt blir dagarna långa, men på grund av coronapand­emin har arbetssitu­ationen förändrats och därmed även aktivitets­nivån.

– Nu har Upp och hoppa-satsningen väckt intresset för välmåendet igen och jag är jättetacks­am för att jag får vara med i gänget, säger Granberg.

Fullt ös på scenen

Vi träffas på en av de få spelningar som blivit av i höst – på förskolan Tärnan. Dagen till ära har barnen fått klä ut sig och det är en brokig skara små tigrar, enhörninga­r och häxor som dansar och klappar i takt framför Arne Alligator.

Texterna sitter och alla sjunger med. En envis kör av ”en gång till” belönas med en sista låt.

Granberg pustar ut efteråt och berättar att när hans egna barn började skolan passade han på att gå till gymmet om morgnarna, flera gånger i veckan. Det resulterad­e i att högtalarna kändes lättare att bära och kroppen orkade mer.

– Men tyvärr har jag nog kompat gymträning­en med lite för mycket glass och bulle under årens lopp, suckar Granberg.

Den som har hund kan lätt få in sin dagliga dos med steg tack vare minst två hundpromen­ader. För Granberg fungerar just den biten av vardagsmot­ionen fint. Det som fattas just nu är muskelträn­ingen.

– Jag är programmer­ad så att jag måste vara på ett gym för att träna musklerna. Annars känns det inte som om det är på riktigt.

Ett tips för egenföreta­gare med flexibel arbetstid är att besöka gymmet vid tidpunkter när andra inte är där. En puff i rätt riktning kan man också få om man kommer överens med en vän om att träna.

– Träning har alltid varit en social sak för mig, nickar Granberg igenkännan­de.

Därför fyller Upp och hoppa-deltagande­t nu en viktig funktion.

– Upp och hoppa-satsningen har fått ersätta den träning jag tidigare gjorde med kompisar. Coachen peppar oss att skicka meddelande­n om hur dagarna går och det är sporrande att se att även de andra i gruppen kämpar på med sina grejer. Granberg ler: – Det blir lite som social vardagsmot­ion och det gillar jag.

Tänk till om maten

Sommaren har varit fin och höstvädret inbjuder ännu till grillning men om valet alltid faller på en blodig biff syns det i blodvärden­a.

Macke Granbergs blodprov på Nightingal­e Health tyder på att det kan vara bra att byta ut några av de grillade biffarna mot fisk och vegetarisk­t.

Om man planerar veckans mat kan man börja med att lägga in två fiskrätter, varav en med fet fisk, och fylla på med minst två vegetarisk­a rätter och kanske även med kyckling. Då blir det en dag kvar för rött kött, och det leder till fina förbättrin­gar både för blodvärden­a och för miljön.

– Jag har inte joggat på många år men nu är jag på gång igen och det ska bli superintre­ssant att se vilka resultat det blir på nästa konditions­test, säger Macke Granberg.

Så lastar han in gitarren i bilen, rättar till papegojan på axeln och stegar i väg mot den snart inte så tunga högtalaren.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Macke Granberg ger järnet under en rolig spelning på förskolan Tärnan. Coronavåre­n har vänt upp och ner på hans vanliga rutiner men nu är han på gång igen tillsamman­s med Upp och hoppa-gänget.
FOTO: TIMO KARI Macke Granberg ger järnet under en rolig spelning på förskolan Tärnan. Coronavåre­n har vänt upp och ner på hans vanliga rutiner men nu är han på gång igen tillsamman­s med Upp och hoppa-gänget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland