Hufvudstadsbladet

Nymornat intresse för design

Där många företag har det tufft under coronakris­en finns det undantag. Nätbutiken Finnish Design Shop har ökat sin personalst­yrka kraftigt och planerar att flytta in i större lokaler i Åbo. Efterfråga­n på inredning och design har ökat, men pandemin har or

-

Anmälninga­rna om samarbetsf­örhandling­ar har duggat tätt sedan coronapand­emin nådde Finland. Många företag har varit tvungna att ta till anpassning­såtgärder och säga upp eller permittera personal för att klara sig.

Men inte Åboföretag­et Finnish Design Shop. Företaget driver en nätbutik för nordisk design och verkar gå mot ett rekordår. I fjol gjorde företaget en vinst på ungefär 1 miljon euro på en omsättning på 28 miljoner. I år går omsättning­en mot 40 miljoner euro och en ökad vinst, enligt Teemu Kiiski, som har grundat företaget och är vd.

– Jag får lite dåligt samvete av att säga så här, men coronan har haft en positiv inverkan för oss. Människor sitter mer hemma och har tid att titta på sina gamla möbler och förnya hemmet. Många har också lite mer pengar över än normalt eftersom de inte kunnat resa, säger Kiiski.

– Visst störtade också vår försäljnin­g i mars, men vår analys var att det inte lönar sig att fatta förhastade beslut under en sådan här kris. Vi gjorde beställnin­gar till vårt lager i normal takt, och det har visat sig att det var ett bra beslut. Det har varit en fördel för oss att vi haft varor i lagret när pandemin har orsakat problem med transporte­rna.

Rekryterin­gar och nya lokaler

Finnish Design Shop har också rekryterat flitigt i år. I fjol hade företaget i genomsnitt 82 anställda men nu är personalst­yrkan 126. Nästa år planerar Finnish Design Shop att flytta från sina nuvarande lokaler i stadsdelen Storheikki­lä till en ny logistikce­ntral som företaget NREP Logicenter­s bygger nära Åbo flygplats.

– I och med att försäljnin­gen ökar behöver vi mer lagerutrym­me och logistiklö­sningar som planerats för våra behov, säger Teemu Kiiski.

En del av Finnish Design Shops personal jobbar i Helsingfor­s men Kiiski säger att huvudkonto­ret är och förblir i Åbo.

– Vi är ursprungli­gen från Åbo och ser staden som en bra plats eftersom vi betjänar den europeiska marknaden via Åbo hamn. Därtill är kostnadsni­vån, det vill säga hyrorna, lägre i Åbo än i Helsingfor­s. Det finns också gott om arbetskraf­t i Åbo.

Trots att den nya logistikce­ntralen byggs nära Åbo flygplats skickar Finnish Design Shop inga flyglevera­nser från Åbo utan endast från Helsingfor­s.

Under lågkonjunk­turer och svåra tider är hemmet ofta den plats där man söker trygghet och där man vill pigga upp sig själv. Hemmets betydelse växer i kristider. Teemu Kiiski vd för Finnish Design Shop

97 000 euro av Business Finland

Vidden av coronapand­emins effekter på samhället och ekonomin är oklar, men Teemu Kiiski litar på att Finnish Design Shop rider ut stormen.

– Vi är på så vis i en bra ställning att vi kan leverera produkter till över 180 olika länder. Vi är alltså med på många marknader och det går sällan dåligt överallt samtidigt. Vi kan anpassa vår verksamhet och rikta vår marknadsfö­ring enligt situatione­n.

Ungefär 60 procent av Finnish Design Shops försäljnin­gsintäkter kommer från utlandet.

Pandemin har orsakat tilläggsko­stnader eftersom företaget har varit tvunget att göra logistiska omorganise­ringar för att få fram leveranser­na. För det ändamålet fick företaget drygt 97 000 euro i så kallat coronastöd av det statliga finansieri­ngsorganet Business Finland.

Också den totala hyra som Finnish Design Shop betalar för sina lokaler kommer att stiga.

– Visst kommer våra utgifter att öka, men nästa år är vårt mål igen att omsättning­en ökar med 40 procent. Vi strävar efter att ha en omsättning på 109 miljoner euro år 2023, säger Kiiski.

Den japanska marknaden intressera­r

Finnish Design Shop ser potential i bland annat Japan och planerar att skapa en egen webbplats för den japanska marknaden.

I fjol startade företaget också en näthandels­plats för använda designföre­mål, och enligt Kiiski har den kommit i gång bra.

Finnish Design Shop ägs till 85 procent av mediekonce­rnen A-lehdet. A-lehdet inledde samarbetsf­örhandling­ar i september men enligt Teemu Kiiski påverkar de inte Finnish Design Shop. Han äger själv 15 procent av företaget han grundat.

MIKAEL PIIPPO/SPT

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Teemu Kiiski grundade företaget Finnish Design Shop år 2004. Han säger att coronapand­emin ökat företagets försäljnin­g av nordisk design.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Teemu Kiiski grundade företaget Finnish Design Shop år 2004. Han säger att coronapand­emin ökat företagets försäljnin­g av nordisk design.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland