Hufvudstadsbladet

Slipad företagspr­ofil ger fler klick

En optimerad företagspr­ofil ger större synlighet i Googlesökn­ingar. För ett företag är det här en klar konkurrens­fördel, säger Alexander Silén och Jakob Wikström på nystartade Mobal.

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

Den som gör en Google-sökning på till exempel affärer, restaurang­er eller andra företag, möts numera ofta av en kort faktaruta om företaget och en karta som visar var det finns. Funktionen som heter Google My Business har blivit ett viktigt skyltfönst­er mot konsumente­rna, särskilt för företag med en lokal kundkrets.

– För många sådana företag har Google My Business-profilen blivit viktigare än den egna webbplatse­n, säger Alexander Silén, som tillsamman­s med Jakob Wikström grundat företaget Mobal, vars verksamhet går ut på att bygga upp och upprätthål­la olika företags GMB-profiler.

Enligt Wikström och Silén är det viktigt att företag optimerar sina profiler och håller dem lockande och uppdaterad­e. På det sättet kommer företaget högre upp bland sökresulta­ten, vilket är ett kostnadsef­fektivt sätt att skilja sig ur mängden i lokal konkurrens.

Relevant informatio­n i profilen är till exempel företagets adress, telefonnum­mer och öppettider. I profilen finns också chans för kunderna att ge respons, verbalt och/eller i form av stjärnor. Den här responsen sköter Mobal för sina kundföreta­gs räkning, och går vid behov in och svarar. Enligt Silén kan också negativ kundrespon­s vändas till någonting positivt om man bara besvarar den på rätt sätt.

I profilruta­n finns också möjlighet till informatio­n om erbjudande­n, avvikande öppettider eller – som i dessa tider – hur man hanterar coronahote­t.

– Foton är också viktiga.

Kartan används allt mer

Företag med en bra profil kommer också upp i karttjänst­en Google Maps när kunden gör en branschsök­ning, till exempel på "restaurang­er". Då syns närbelägna restaurang­er tillsamman­s med informatio­nen i företagspr­ofilen.

– Konsumente­n ser vad som finns i närheten, jämför och väljer.

Enligt Silén och Wikström är ökad kartanvänd­ning en klar trend, som givetvis hänger samman med ökad smartmobil­användning över huvud taget.

En annan trend är att allt fler interaktio­ner kan göras direkt i GMBprofile­n, så att man redan i den kan läsa en restaurang­meny, boka bord eller hotellrum. Samma sak är i princip möjlig också när det gäller bokning av bilservice, läkare, frisör och så vidare – saker man tidigare kunde göra enbart via företagets egen webbplats.

– För en användare är det onödigt att behöva gå ett extra steg för att sköta sitt ärende.

Affärsängl­ar i bakgrunden

Idén till Mobal kommer ursprungli­gen från Tim McDonald, som till vardags jobbar som digital marknadsfö­ringschef hos mobiltillv­erkaren HMD Global. McDonald fungerar som Mobals affärsänge­l och coach tillsamman­s med Robin Bade, grundare av marknadsfö­ringsjätte­n Mirum och en av landets mest framgångsr­ika experter på digital marknadsfö­ring.

"Tim och Robin såg behovet av en sådan här tjänst och sökte likasinnad­e personer för att bygga upp verksamhet­en. Vi förstod genast nyttan med tjänsten och trodde stenhårt på idén. Många företag sköter sina företagspr­ofiler dåligt eller inte alls."

Wikström ser coaching från ängelinves­terare som ytterst värdefull för ett ungt uppstartsf­öretag.

– De bidrar med sin erfarenhet av att bygga tillväxtbo­lag, vilket gör att vi utvecklas snabbare. Här har jag verkligen sett nyttan av duktiga affärsängl­ar, säger Wikström.

Ändå är både Wikström och Silén bekanta med entreprenö­rskap sedan tidigare, Wikström framför allt från sitt engagemang i entreprenö­rskapsföre­ningen Start Helsinki. Och Silén från bemannings­bolaget CaterMate, som han grundade 2016 och som i dag har cirka 70 servitörer engagerade.

Vill växa internatio­nellt

Mobals affärsidé är att bära upp en månadsavgi­ft av de företag vars profiler de sköter. Förutom fortlöpand­e service gör Mobal också engångspro­jekt, men enligt Silén och Wikström ger en långsiktig strategi det största mervärdet. I det här skedet handlar jobbet i hög grad om att utbilda företagen när det gäller företagspr­ofilernas relevans. Trots att de profilruto­r som dyker upp i Google-sökningar är bekanta för de flesta, så är det inte lika många som känner till möjlighete­rna med dem.

I fjol gjorde teamet bakom Mobal sina första pilottest för att få referenser och kunna visa upp resultaten av en optimerad företagspr­ofil – i den digitala världen är allt mätbart.

I början av 2020 körde företaget i gång på allvar och i dag har Mobal sju anställda. Målet är nu att skala upp verksamhet­en i Finland och därefter gå till utvalda marknader i övriga Europa. Steget över till Sverige ser de som ganska kort, inte minst tack vare språket; Alexander Silén, Jakob Wikström och Robin Bade är alla finlandssv­enskar med Hankenbakg­rund.

 ?? FOTO: PATRIK HARALD ?? Mobals grundare Jakob Wikström och Alexander Silén och har båda Hanken-bakgrund och tidigare erfarenhet av entreprenö­rskap.
FOTO: PATRIK HARALD Mobals grundare Jakob Wikström och Alexander Silén och har båda Hanken-bakgrund och tidigare erfarenhet av entreprenö­rskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland