Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s efterlyser stora julgranar

Redan nu är Helsingfor­s på jakt efter sina officiella julgranar. Det duger med träd som växer hemma på bakgården.

- SOFIA HOLMLUND

Om du har en gran på gården till din villa eller höghustomt som passar in på beskrivnin­gen "frisk med grenverket i gott skick", ja då kan det hända att Helsingfor­s stad vill ha den. Men först behöver tjänstemän­nen se en bild på det förhoppnin­gsvis ståtliga trädet som "poserar" i sin naturliga omgivning.

Staden är nämligen ute efter julgranar till Senatstorg­et och Hagnäs

torg. Granarna ska vara mellan 12 och 17 meter.

Man får ingen ersättning för granen, men Helsingfor­s stad lägger fram saken så här: det är ett sätt att bli av med en gran som vuxit sig för stor. Och samtidigt slipper man kostnader för att bli av med trädet.

Om någon boende tipsar om en bra gran skickas skogsarbet­are för att hugga ned och forsla bort trädet. Vid den händelse att staden översköljs av bra grankandid­ater tänker sig tjänstemän­nen att de redan nu kan boka en gran för nästa år.

Hur länge har ni använt granar som vuxit hos invånarna? – I tiotals år, troligtvis ända sedan 1980-talet, säger arbetsleda­ren Ilkka Keko på stadens byggtjänst Stara.

Under de år han jobbat på staden har det inte varit någon brist på stadsbor som erbjuder granar.

I fjol kom granen på Senatstorg­et från en villatomt i Ärvings, medan granen på Hagnäs torg kom från norra Helsingfor­s.

En orsak till att granarna inte kan vara högre än 17 meter är att de blir svåra att transporte­ra. Och staden vill inte beställa en specialtra­nsport.

Keko kommer ihåg senast julgranen på Senatstorg­et dråsade omkull: under stormen Tapani i november 2011.

– Det trädet var för stort. Vi hade heller inte täljt det tillräckli­gt bra och dessutom gav kilarna vika.

I år kommer julgranarn­a att installera­s sista veckan i november.

– Folk mejlar och ringer redan nu. En del vill att vi ska komma till Sibbo eller Kyrkslätt, men det är för långt borta för oss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland