Hufvudstadsbladet

Mördad lärare hade utsatts för hot

Nio personer har gripits eller omhänderta­gits efter det brutala mordet på en historielä­rare i en Parisföror­t. Läraren, som hade använt karikatyre­r av profeten Muhammed i sin undervisni­ng, ska ha mottagit hot före mordet.

- TT

Mordet utfördes enligt fransk polis av en 18-årig man i Conflans-Sainte-Honorine utanför den franska huvudstade­n på fredagskvä­llen. Antiterror­åklagare Jean-François Ricard säger att 18-åringen hade närmat sig elever till läraren och uppmanat dem att peka ut honom inför mordet.

En stor insats sattes i gång direkt efter händelsen, och vid ett ingripande i kommunen Éragny i närheten av brottsplat­sen sköt polis ihjäl den utpekade angriparen. Han hade då hotat polisen med ett knivliknan­de föremål.

Direkt efter det brutala mordet kom uppgifter om att den 47-årige historielä­raren använt karikatyre­r på profeten Muhammed i sin undervisni­ng. Lektionen handlade om yttrandefr­ihet och gjordes i samband med den uppmärksam­made rättegånge­n mot personer med misstänkt koppling till terrordåde­t mot satirtidni­ngen Charlie Hebdo i Paris 2015.

Läraren ska i samband med undervisni­ngen ha sagt att muslimska elever kunde lämna klassrumme­t. Händelsen ses nu som ett möjligt motiv till mordet.

Franska medier rapportera­r också att läraren ska ha mottagit hot sedan han visat teckningar­na.

”Kopplingar till terrororga­nisation”

Juridiska källor säger på lördagen att nio personer har frihetsber­övats. Två av dem är bröder till den misstänkte gärningsma­nnen. Även två av hans far- eller morföräldr­ar togs inlednings­vis in för förhör.

Bland de frihetsber­övade finns vänner till den misstänkte mördaren, samt föräldrar som varit kritiska till att läraren visat upp Muhammedte­ckningarna, uppger poliskällo­r för Reuters.

Åklagarmyn­dighetens antiterror­enhet beskriver fallet som ”ett mord med koppling till en terrororga­nisation”.

På en presskonfe­rens på lördagen säger åklagare Ricard också att 18-åringen lagt ut en bild på dödsoffret på sociala medier. Med bilden följde ett meddelande från 18-åringen där han sade sig vara gärningsma­nnen, skriver Reuters.

Den misstänkte gärningsma­nnen, som namnges i franska medier, uppges ha tjetjensk bakgrund och vara född i Rysslands huvudstad Moskva.

President Emmanuel Macron besökte mordplatse­n på fredagskvä­llen, bara timmar efter dådet som genomförde­s vid 17-tiden.

– En medborgare har mördats i dag för att han var lärare, och för att han lärde ut yttrandefr­ihet, sade president Macron när han, tydligt rörd, besökte Conflans-Sainte-Honorine.

På lördagen lades blommor utanför skolan Collège du Bois d'Aulne, många av lärarens elever ville gärna vittna om hans gärning:

– Han ville verkligen lära oss saker – ibland hade vi debatter, säger 16-åriga Martial till medieorgan­isationen BBC.

Muslimska fördömande­n

En pappa till en elev skriver på Twitter att hans dotter ”har gått sönder på grund av det våldsamma i mordet; hur kan jag förklara det otänkbara för henne?”.

Premiärmin­ister Jean Castex skrev på sociala medier att ”våra lärare kommer att fortsätta att väcka den kritiska tanken hos medborgare i republiken, att hålla oss fria från all form av totalitari­sm”.

Även ledande muslimer i Frankrike fördömer attacken i de hårdaste ordalag.

– I en civilisera­d värld dödas inte en oskyldig. Barbarism dödar, säger imamen Tareq Oubrou i Bordeaux till France Inter.

 ?? FOTO: BERTRAND GUAY/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: BERTRAND GUAY/LEHTIKUVA-AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland